Grupul MOL a organizat adunarea generală anuală, iar acţionarii au aprobat raportul Consiliului Director privind rezultatele financiare din 2022 şi a rezultatele financiare consolidate, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.
Potrivit comunicatului, adunarea generală a decis să plătească dividende de aproximativ 280 de miliarde de forinţi şi i-a reales pe Zsolt Hernadi în consiliul director şi pe Dr. Andras Lanczi şi Zoltan Áldott în Consiliul de Supraveghere.
2022 a fost un an de succes pentru Grupul MOL, care a înregistrat un rezultat operaţional CCS EBITDA de 4,7 miliarde de dolari, în creştere cu 43% de la an la an. Segmentul Downstream a ajuns la 2,2 miliarde de dolari de la an la an, în creştere cu 50% de la an la an, datorită performanţei bune a activităţii de rafinare.
Pentru segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a fost de 2,2 miliarde de dolari, în creştere cu 69% de la an la an, reflectând portofoliul solid internaţional şi domestic al MOL într-un an marcat de preţuri ridicate la petrol şi gaze.
Segmentul Consumer Services a înregistrat o scădere a EBITDA de 47% de la an la an, ajungând la 320 de milioane de dolari, în ciuda impactului controlului preţurilor în Europa Centrală şi de Est. În segmentul Gaz Midstream EBITDA a avut rezultatul de 163 de milioane de dolari, cu 20% mai mare decât anul trecut, pe fondul cererii crescute pentru transport intern şi transfrontalier şi a reaprovizionării continue a depozitelor.
Conform sursei citate, adunarea generală a acţionarilor a aprobat dividendul propus de Consiliul Director, cu o valoare de aproximativ 280 de miliarde de forinţi, în creştere semnificativă faţă de anul trecut. Rezultatul bun şi bilanţul solid au permis creşterea dividendului de bază per acţiune de la 100 de forinţi anul trecut la aproximativ 150 de forinţi, continuând practica de creştere treptată a valorii dividendelor din ultimii ani şi, în acelaşi timp, acţionarii au aprobat un dividend extraordinar de aproximativ 200 de forinţi.
Zsolt Hernadi, CEO & Chairman MOL Group a declarat: "În ultimul an, am fost nevoiţi să ne adaptăm la consecinţele războiului, la pachetele de sancţiuni, la taxele excepţionale şi la regimul de plafonare a preţurilor introdus în mai multe ţări din regiune. A trebuit să asigurăm aprovizionarea cu energie în regiune într-un mod care să respecte reglementările internaţionale. În pofida acestor provocări fără precedent, ne-am îndeplinit cea mai importantă misiune: am reuşit să asigurăm fluxul de aprovizionare cu combustibil în regiune şi, în acelaşi timp, ne-am păstrat suveranitatea şi competitivitatea energetică. Am continuat cu succes diversificarea procesului de prelucrare a petrolului în rafinăria noastră din Szazhalombatta şi am demarat acest proces şi în rafinăria Slovnaft. Chiar ieri a sosit la Bratislava primul transport de petrol Azeri Light din câmpul petrolier ACG deţinut în coproprietate în Azerbaidjan. În tot acest timp, nu ne-am abătut de la implementarea obiectivelor noastre strategice. Am câştigat concesiunea domestică pentru deşeurile menajere şi astfel vom fi responsabili de gestionarea, într-un mod sustenabil, a 5 milioane de tone de deşeuri municipale. În ciuda tuturor provocărilor, am devenit mai puternici în timpul crizei decât am fost înainte. Ne-am depăşit obiectivele şi am încheiat anul cu cele mai bune rezultate financiare de până acum."
Sursa citată notează că adunarea generală anuală i-a reales pe Zsolt Hernadi în Consiliul de Administraţie pentru un mandat de 5 ani şi pe Prof. Dr. Andras Lanczi şi Zoltan Áldott în Consiliul de Supraveghere, tot pentru mandate de 5 ani. Acţionarii (în urma demisiei lui Marton Nagy) l-au ales pe Peter Bíro în Consiliul de Supraveghere şi în Comitetul de Audit pentru un mandat de 5 ani.