Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu a întrunit astăzi condiţiile de cvorum necesare, astfel încât acţionarii se vor întâlni mâine la a doua convocare să decidă trecerea Bursei la sistemul dualist de conducere.
Lucian Anghel, preşedintele BVB, a anunţat pentru astăzi un cvorum de numai 21,53%, în timp ce prezenţa necesară era de 75%.
Mâine, AGEA se va putea ţine cu o prezenţă de minim 50%.
Acţionarii BVB sunt convocaţi să decidă modificarea Actului Constitutiv, în acest caz urmând ca societatea să fie condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un Directorat, format din trei membri.
Înainte de Adunarea Generală, puţini erau cei care voiau să îşi exprime public părerea despre subiectul şedinţei.
Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 5% din BVB, ne-au transmis recent că nu doresc să comenteze subiectul.
În schimb, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, ne-a transmis săptămâna trecută: "Credem că, pentru BVB, implementarea unui sistem de management dualist ar reprezenta un pas înainte, dat fiind că va facilita procesul de luare a deciziilor şi va permite o mai bună separare a responsabilităţilor şi o eficienţă sporită, la diversele nivele de guvernanţă".
În favoarea sistemului dualist de conducere s-au pronunţat şi reprezentanţi ai SIF-urilor.
SIF Moldova a fost unul dintre primii acţionari care, încă de la alegerile precedente pentru actualul CA al BVB (când s-au stabilit "obiectivele" pentru Contractul de management la numirea Directorului General al BVB), a solicitat conducerea dualistă la Bursa de Valori Bucureşti. Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus recent că susţine această propunere: "Recenta amânare a promovării pieţei noastre la statul de piaţă emergentă ne îngrijorează. Trebuie ca acţionarii să aibă o atitudine fermă şi explicită".
O poziţie similară a avut, recent, şi Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania,: "Bursa trebuie să fie cea care să dea exemplu. Conducerea dualistă răspunde mult mai bine principiilor guvernanţei corporative decât conducerea unitară. Subscriu la această idee".
SIF Transilvania are o deţinere de 7,17% din BVB, conform raportării de la jumătatea anului, în timp ce SIF Moldova are un pachet de 5%. O deţinere de 5% are şi SIF5 Oltenia, în timp ce SIF4 Muntenia are 4,32%, conform raportărilor de la 30 iunie.
Săptămâna trecută, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a susţinut varianta conducerii BVB prin Consiliu de Administraţie, în detrimentul conducerii dualiste.
Dan Paul a declarat, în cadrul Conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de ziarul "BURSA": "Din punct de vedere teoretic, conducerea dualistă încearcă să separe foarte bine, prin cele două structuri, reprezentanţii acţionarilor de conducerea efectivă, adică comitetul directorial. Nu ştiu dacă acest lucru este doar pe hârtie. În fapt, el se petrece astăzi la BVB. Conducerea executivă nu face parte din Consiliul de Administraţie, chiar dacă ar putea. Bursa are separate aceste structuri, dar, probabil, dorinţa acţionarului, cel care a cerut acest lucru într-o Adunare Generală, a fost de a adopta un alt model. Acest alt model a fost adoptat deja de mai multe companii din România. A fost adoptat şi de SIF Transilvania, unde am văzut cum activitatea a fost îngreunată prin conflictul dintre directori. Pentru piaţa de capital, acest exemplu nu este bun. Cele două structuri s-ar justifica pentru companiile mari. BVB are prea puţini angajaţi, iar conducerea prin Consiliu de Administraţie este mai bună decât conducerea dualistă".
Înainte de Adunarea Generală a BVB, ASF a pus în dezbatere publică un proiect de regulament care relaxează regulile privind conflictul de interese între funcţii pe piaţa de capital, astfel încât vor putea accede la conducerea burselor şi membrii consiliilor de administraţie ale emitenţilor.
Un proiect pentru eliminarea dispunerii privind cumulul de funcţii a mai fost în dezbatere, în trecut, însă fără vreun rezultat concret.