AGA BVB, PROGRAMATĂ PENTRU MIERCURI Pro şi contra conducerii dualiste la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2015

Pro şi contra conducerii dualiste la BVB

Konieczny, FP: "Implementarea unui sistem de management dualist ar reprezenta un pas înainte"

Gherguş, Confident Invest: "Ne aflăm la capătul a patru ani în care BVB a experimentat toate inutilităţile posibile"

Sistemul de conducere a Bursei de Valori Bucureşti - unitar sau dualist - este mai puţin important, mai mult contând ca Bursa să aibă o strategie, bazată pe paşi care să fie făcuţi publici, pe care piaţa să îi poată urmări, şi care să conducă la promovarea la statutul de piaţă emergentă, consideră unele voci din piaţă.

Cu toate acestea, acţionarii BVB sunt convocaţi, pe 28 octombrie, să decidă modificarea Actului Constitutiv, în acest caz urmând ca societatea să fie condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un Directorat, format din trei membri.

Înainte de Adunarea Generală, puţini sunt cei care vor să îşi exprime public părerea despre subiectul şedinţei.

Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 5% din BVB, ne-au transmis că nu doresc să comenteze subiectul.

În schimb, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, ne-a transmis: "Credem că, pentru BVB, implementarea unui sistem de management dualist ar reprezenta un pas înainte, dat fiind că va facilita procesul de luare a deciziilor şi va permite o mai bună separare a responsabilităţilor şi o eficienţă sporită, la diversele nivele de guvernanţă".

În favoarea sistemului dualist de conducere s-au pronunţat şi reprezentanţi ai SIF-urilor.

SIF Moldova a fost unul dintre primii acţionari care, încă de la alegerile precedente pentru actualul CA al BVB (când s-au stabilit "obiectivele" pentru Contractul de management la numirea Directorului General al BVB), a solicitat conducerea dualistă la Bursa de Valori Bucureşti. Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus recent că susţine această propunere: "Recenta amânare a promovării pieţei noastre la statul de piaţă emergentă ne îngrijorează. Trebuie ca acţionarii să aibă o atitudine fermă şi explicită".

O poziţie similară a avut, recent, şi Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania,: "Bursa trebuie să fie cea care să dea exemplu. Conducerea dualistă răspunde mult mai bine principiilor guvernanţei corporative decât conducerea unitară. Subscriu la această idee".

SIF Transilvania are o deţinere de 7,17% din BVB, conform raportării de la jumătatea anului, în timp ce SIF Moldova are un pachet de 5%. O deţinere de 5% are şi SIF5 Oltenia, în timp ce SIF4 Muntenia are 4,32%, conform raportărilor de la 30 iunie.

Este de aşteptat ca SIF-urile să aibă o poziţie comună la AGA de la BVB.

Gherguş: "Sistemul dualist este potrivit pentru organizaţiile mari"

Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest, este de părere că o astfel de decizie strategică (trecerea la conducerea dualistă) ar trebui validată şi eventual propusă de un nou Consiliu de Administraţie, care urmează să fie ales în curând.

"Ne aflăm la capătul a patru ani în care BVB - «motorul» pieţei de capital a României - a experimentat toate inutilităţile posibile", ne-a declarat domnul Gherguş, adăugând: "Au fost stimulate prin discounturi tranzacţiile mari, în loc să se premieze intrările de investitori noi sau creşterea portofoliilor sau a rulajelor investitorilor de retail, au fost ridicate la rang de obiectiv naţional şi s-a concentrat toata energia de lobby a pieţei de capital pentru ridicarea celor «8 bariere», la capătul cărora nu s-a descoperit încă nicun invesititor străin nerăbdător sau vreun draft de intrare în lista pieţelor emergente din MSCI, au fost reluate toate întâlnirile, conferinţele, târgurile şi seminariile experimentate vreme de 15 ani fără niciun rezultat, în loc să se creeze programe de educare şi informare în rândul liceenilor şi studenţilor sau să se diversifice oferta BVB prin aducerea cel puţin a unui dealer de ETF-uri, BVB rămânând printre puţinele burse din Europa în care această secţiune investiţională nu este reprezentată semnificativ".

Domnul Gherguş apreciată că sistemul dualist este potrivit pentru organizaţiile mari: "Desigur, o bancă cu 2-3000 de angajaţi trebuie structurată pe un astfel de sistem, având divizii sau paliere de activitate bine definite şi relativ independente.

Însă o organizaţie cu 60 de angajaţi, în care jumătate sunt operativi, iar cealaltă jumătate poleieşte imaginea conducerii, are mai degrabă nevoie de o strategie multianuală concretă şi eficientă, de creştere a lichidităţii interne şi de stimulare a retailului românesc.

În contextul viitor european, odată cu posibilitatea circulaţiei fără bariere de cost a capitalurilor şi a instrumentelor financiare ce va fi permisă de Target2Securities, singurul element cert de atractivitate al unei burse naţionale va rămâne lichiditatea internă, cea generată de tranzacţiile investitorilor autohtoni. Cred că una din cele mai inspirate decizii din actualul mandat al Consiliului de administraţie a fost aceea a reconfigurării site-ului BVB, prin eliminarea raportului referitor la numărul de investitori activi de pe piaţă, care apărea pe vechiul site şi arăta realitatea crudă a stării pieţei de capital.

În concluzie, în această promiscuitate managerială, nu văd necesar un efort de grup directoral extins pentru a visa la comisioanele făcute uşor din listările statului sau la armatele de investitori străini care vor zgudui sistemul de tranzacţionare şi serverele BVB, şi cred că sunt suficienţi cei doi conducători impuşi de legislaţie, excluzând poate cazul în care acţionarii instituţionali nu îşi doresc la rândul lor câteva sinecuri suplimentare bine plătite şi cu vizibilitate. În fond, nici SIF-urile şi nici băncile nu o duc mult mai bine, să recunoaştem".

Săptămâna trecută, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a susţinut varianta conducerii BVB prin Consiliu de Administraţie, în detrimentul conducerii dualiste.

Dan Paul a declarat, în cadrul Conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de ziarul "BURSA": "Din punct de vedere teoretic, conducerea dualistă încearcă să separe foarte bine, prin cele două structuri, reprezentanţii acţionarilor de conducerea efectivă, adică comitetul directorial. Nu ştiu dacă acest lucru este doar pe hârtie. În fapt, el se petrece astăzi la BVB. Conducerea executivă nu face parte din Consiliul de Administraţie, chiar dacă ar putea. Bursa are separate aceste structuri, dar, probabil, dorinţa acţionarului, cel care a cerut acest lucru într-o Adunare Generală, a fost de a adopta un alt model. Acest alt model a fost adoptat deja de mai multe companii din România. A fost adoptat şi de SIF Transilvania, unde am văzut cum activitatea a fost îngreunată prin conflictul dintre directori. Pentru piaţa de capital, acest exemplu nu este bun. Cele două structuri s-ar justifica pentru companiile mari. BVB are prea puţini angajaţi, iar conducerea prin Consiliu de Administraţie este mai bună decât conducerea dualistă".

Înainte de Adunarea Generală a BVB, ASF a pus în dezbatere publică un proiect de regulament care relaxează regulile privind conflictul de interese între funcţii pe piaţa de capital, astfel încât vor putea accede la conducerea burselor şi membrii consiliilor de administraţie ale emitenţilor.

Un proiect pentru eliminarea dispunerii privind cumulul de funcţii a mai fost în dezbatere, în trecut, însă fără vreun rezultat concret.

ASF aşteaptă propunerile şi observaţiile cu privire la proiectul de regulament, până pe data de 25 octombrie 2015, înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde se va decide trecerea la sistemul dualist de conducere.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bvb nu mai interesează decat pe chiorul care vrea in board.

    Sa pastram un moment de reculegere la parastasul ei 

    1. Subscriu la cele afirmate!

    chiorul asta are un nume?

    a interesat pe altcineva vreodata, in afara de chiorii care au muls un pol-doi si s-au crezut brokeri pe well-street?

    Singura sansa adevarata pentru piata de capital din Romania...daca mai exista...este sa se uneasca cele 2 burse si sa incerce sa moara sau sa traiasca impreuna. In acest fel se reduc costurile necesare adaptarii dupa noile reguli la nivelul UE.

    Interesant este ca nimeni nu vorbeste decat despre problema AGA de alegeri...nimeni nu vorbeste despre ce este de facut si in special de sumele necesare pentru a se face orice si cati bani trebuie sa aduca fiecare pentru a se face orice. 

    Asa este cand nu esti interesat de banii pe care-i administrezi...ca vorba aia..nu sunt banii tai.

    Ar trebui ca fiecare din membrii CA/CS sa fie in top 10 actionari BVB si cu investitii curente in piata de minim 2-3 mil. Euro si abia atunci o sa vedem ca se si face ceva. Pana atunci...doar vanatoare de indemnizatii si pozitii pentru CV. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb