AGA la Depozitarul Central pentru mutarea sediului

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2011

Depozitarul Central s-ar putea muta în clădirea BVB.

Depozitarul Central s-ar putea muta în clădirea BVB.

Acţionarii Depozitarului Central sunt chemaţi la începutul lunii viitoare să decidă asupra propunerii de mutare a sediului Depozitarului Central în acceaşi clădire în care se află celelalte trei societăţi din grupul BVB, respectiv Bursa de Valori Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Casa de Compensare Bucureşti, vis-a-vis de Biserica Armenească.

Convocarea Adunării Generale vine după ce actualul Consiliu al BVB a dezbătut timp de câteva luni bune oportunitatea mutării Depozitarului Central, după ce a aprobat, la finele lunii iulie, anul trecut, un plan pentru restructurarea şi eficientizarea Grupului BVB având ca scop reducerea cheltuielilor. Bursa de Valori Bucureşti este acţionarul majoritar al instituţiei de compensare-decontare, deţinând circa 66% din capitalul social al Depozitarului.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei şi preşedintele Depozitarului Central, ne-a confirmat că acţionarii instituţiei au fost chemaţi ca să decidă dacă Depozitarul urmează să fie mutat: "A fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor având ca punct pe ordinea de zi schimbarea sediului social al Depozitarului Central în clădirea unde se află BVB, CCB şi FCI. În felul acesta, toate companiile din grup vor activa în aceeaşi clădire", ne-a declarat Valentin Ionescu.

În convocatorul Adunării Generale a Depozitarului Central se menţionează că instituţia va urma să plăteas-că 8,8 euro pe metru pătrat, preţ care include şi TVA-ul pentru circa 1.600 de metri pătraţi pe care îi va avea la dispoziţie în clădirea unde mai este cazată acum şi BVB.

Ioan Catona, proprietarul clădirii în care se află acum Depozitarul Central şi acţionar al instituţiei prin "SITI" SA, care a condus Institutul de Management şi Informatică res-ponsabil cu centralizarea datelor din Procesul de Privatizare în Masă, sus-ţine că mutarea Depozitarului în aceeaşi clădire cu BVB este, de fapt, un dezavantaj: "Nu este în regulă ca cele două instituţii importante să fie în aceeaşi clădire din cauza problemelor de securitate (cutremure, etc). În majoritatea statelor, chiar se recomandă ca cele două instituţii să aibă sedii diferite", ne-a spus Ioan Catona. Acesta susţine că în actualul sediu al Depozitarului Central, exis-tă deja infrastructura necesară activităţii instituţiei şi că mutarea ei într-un sediu nou presupune o serie de costuri.

"Consiliul Bursei a invocat în mai multe rânduri necesitatea mutării sediului Depozitarului Central din motive economice, însă cheltuielile pe care le presupune mutarea nu pot fi trecute cu vederea, astfel că argumentele administratorilor BVB nu prea se justifică", ne-au declarat surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Nu este exclus ca actualii adminis-tratori ai Bursei să dorească un control mai mare asupra Depozitarului Central, instituţie care a fost acuzată, în timpul conducerii precedente, că ar fi urmat un traseu independent de al Bursei de Valori Bucureşti. BVB a suportat o lovitură importantă pe finalul mandatului foştilor adminis-tratori ai Depozitarului Central, când aceştia au decis că instituţia va deconta tranzacţiile Over-The-Counter (OTC), după mai bine de un an de amânări. Conducerea Bursei a protestat atunci faţă de decizia Depozitarului Central, sus-ţinâd că piaţa OTC va fura din lichiditatea de pe piaţa reglementată.

Depozitarul Central este una dintre cele mai profitabile societăţi din Grupul BVB, reuşind să obţină în trimestrul al treilea al anului un profit mai mare decât al Bursei de Valori Bucureşti, de trei milioane de lei faţă de 1,79 milioane de lei al BVB.

În primele nouă luni ale anului, Depozitarul Central a înregistrat venituri totale de 16,26 milioane de lei, cu 28,95% mai mari faţă de veniturile bugetate. În acelaşi timp, cheltuielile totale ale instituţiei au fost diminuate cu aproape 13% faţă de estimările iniţiale, la 9,84 milioane de lei. Instituţia a obţinut, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 5,38 milioane de lei, în creştere cu 436% faţă de cel planificat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si bursa din Praga cu depozitarul din praga activeaza in aceiasi cladire!

    exista back-up in alte caldiri oricum ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb