AGA LA FONDUL PROPRIETATEA Gheorghe Piperea: Poziţia de administrator a Franklin Templeton este încă discutabilă

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2012

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în luna decembrie ar putea influenţa atât AGA din noiembrie 2011, cât şi cele două adunări ale acţionarilor, programate pentru această lună.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în luna decembrie ar putea influenţa atât AGA din noiembrie 2011, cât şi cele două adunări ale acţionarilor, programate pentru această lună.

Hotărârile acţionarilor FP ar putea fi anulate

Acţionarii "Fondul Proprietatea" se vor reuni astăzi, în cadrul adunării generale, după ce instanţa a respins, vineri, cererea de suspendare a AGA, formulată de avocatul Ioana Sfîrăială.

Totuşi, unii jurişti sunt de părere că deciziile pe care le vor lua acţionarii FP astăzi ar putea fi anulate având în vedere situaţia juridică incertă în care se află "Franklin Templeton".

"Având în vedere că, totuşi, hotărâ-rea AGA de la FP din septembrie 2010, prima adunare generală prin care s-a aprobat contractul de administrare prin care Franklin Templeton a devenit administrator al Fondului, este încă anulată prin hotărârea Tribunalului Bucureşti din 23 decembrie 2011, înseamnă că poziţia de administrator a celor de la Frank-lin este încă discutabilă", ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a spus că decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti, în decembrie, ar putea influenţa atât AGA din noiembrie 2011, cât şi cele două adunări ale acţionarilor, programate pentru această lună (n.r. 4 şi 25 aprilie).

"Dreptul de a convoca aceste adunări generale nu mai aparţinea (illo tempore, în noiembrie 2010) sau nu mai aparţine (în 2012) celor de la Franklin Templeton", ne-a spus avocatul citat, adăugând: "O convocare semnată în această calitate - pe care Franklin Templeton nu o mai are - este nulă de drept, cu consecinţa nulităţii AGA".

Domnia sa precizează totuşi că aceste probleme nu s-au rezolvat încă pe fond: "Ceea ce spun este o analiză pe baza ipotezei că hotărârea AGA din septembrie 2010 este şi ramâne anulată".

Gheorghe Piperea a menţionat că există posibilitatea ca, din probele de la dosar, să rezulte alte soluţii sau consecinţe.

"În orice caz, este o chestiune de natură să tulbure piaţa şi mai ales cursul acţunilor FP, motiv pentru care, într-un fel sau altul, BVB şi CNVM ar trebui să intervină pentru a curma speculaţiile", a încheiat avocatul citat.

Amintim că, pe data de 7 martie, Ioana Sfîrăială a introdus, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicita instanţei suspendarea convocării adunărilor generale programate pe 4 şi 25 aprile, dar şi suspendarea hotărârilor AGA din 29 noiembrie 2010, respectiv 23 noiembrie 2011, prin care a fost modificat Actul Constitutiv al societăţii.

Gheorghe Piperea ne-a spus că, în cazul suspendării hotărârii din noiembrie 2010, instanţa nu a dat o soluţie pe fond, ci s-a pronunţat pe o cerere de suspendare a efectelor hotărârii.

Acţionarii "Fondului Proprietatea" vor dezbate, astăzi, propunerea de modificare a Contractului de Administrare, în sensul revizuirii onorariului încasat de "Franklin Templeton".

Fondul american de hedging "Elliott Associates", a propus, la jumătatea lunii februarie, prin firma "Manchester Securities", ca "Franklin Templeton" să vândă din activele FP iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, administratorul Fondului urmând să încaseze un comision de 1,5% din suma obţinută în perioada 2012-2013, iar în 2014 acesta să scadă la 1%.

Administratorul Fondului Proprietatea a propus, pentru acest an, un dividend de 0,038 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de anul trecut.

Valoarea totală a dividendelor pe care FP ar urma să le distribuie în acest an este de 523,5 milioane lei (120,4 milioane euro). Suma reprezintă 96% din tot profitul net înregistrat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro).

În cadrul AGOA urmează să se decidă şi soarta Comitetului Reprezentanţilor, după ce un grup format din patru acţionari FP, printre care se număra şi Georgia Palade van Dusen, a propus, pe 8 februarie, înlocuirea actualilor membri.

Aceiaşi acţionari au cerut aprobarea, în principiu, a lis-tării Fondului pe Bursa de la Varşovia, punct aflat pe ordinea de zi a AGEA. Dacă propunerea primeşte votul acţionarilor, Franklin Templeton are obligaţia ca, până pe 31 mai, să stabilească toate formalităţile necesare listării.

Acţionarii FP urmează să decidă reducerea capitalului social cu 1,77%, la 13,538 miliarde de lei "ca urmare a anulării unui număr de 240 de milioane de acţiuni proprii dobândite de către Fond", potrivit actului citat anterior.

Capitalul social FP nu a putut fi modificat la ultima adunare generală a acţionarilor, din toamna anului trecut, deoarece nu a fost îndeplinită condiţia minimă de cvorum, de 50%, necesară votării propunerii de diminuare a capitalului.

Pe ordinea de zi se află şi o nouă modificare a actului constitutiv FP, acţionarii urmând să decidă stabilirea unor noi reguli privind cvorumul şi drepturile de vot.

Actualul act constitutiv prevede că pentru adoptarea unei hotărâri privind majorarea sau reducerea capitalului social şi pentru dizolvarea anticipată a FP, în condiţiile legii, este nevoie de prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din numărul total al drepturilor de vot, atât la prima cât şi la a doua convocare.

În noiembrie 2011, acţionarii FP au decis că "Franklin Templeton" poate administra discreţionar 20% din totalul activelor imobilizate mai puţin creanţe, depăşind astfel pragul de 5%, această modificare fiind reflectată în actul constitutiv.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dl Piperea face o analiza a datelor asa cum o vede dansul si nu cum ar trebui sa fie. Sfaraiala are in spate USLul care prin prin numirea lui Franklin Templeton a pierdut controlul asupra FP ( va amintiti de un anume Ursache?) de unde aveau un profit nu de neglijat. Acum prin prostuta asta de Sfaraita stirneste piata de capital, scade pretul actiunilor numai ca sa dovedeasca ca Franklin Templeton nu este competent . Sfaraiala se recomanda ca "actionara a FP" poate dovedeste si cum a dabandit actiunile la FP, si daca nu o face sa o interogheze Dl Piperea.

    1. Lets face it : ELLIOTT = MARK MOBIUS alias FRANKLIN TEMPLETON. Sub blazonul de mari investitori se ascund de fapt principalii praduitori al celor mai valoroase active din energie si transport ale Romaniei, sub privirile unor naivi ca tine, (impresionati probabil de compania selecta a americanilor). Evident cu complicitatea PNL/PDL, semnatarii contractelor, delatfel artizanii acestei megatzepe date laolalta statului roman si fostilor proprietari (PSD-Ursache au fost mici chibitzi)

      Daca statul ia acum mana de pe fond, lasandu-l prada rechinilor financiari, se va alege praful din FP si asa zisul proiect de despagubire a fostilor proprietari, folositi oricum doar ca paravan de imbogatire a gastilor politico-financiare. ELLIOTT e vesti ca mare rechin, reclamat in mai toate statele unde opereaza ptr speculatiile ordinare ce lasa mii de victime in urma. Mai cu seama ca la noi el e pe mana cu administratorul Franklin T. (easything cu un CNVM de paie). Mai cititi si voi.... macar pe google, ca VA ASTEAPTA O MAAAARE SURPRIZA ! 

    ...intrebarea mea este de ce suntem obligati cititorii sa ascutlam elucrubatiile acestui om a carui competenta este limitata...

    1. Probabil pentru ca traim in democratie si fiecare este liber sa-si expuna opinia, cu atat mai mult un specialist.

    Sunt actionar la FP si nu ma intereseza ce zice acest avocat.Sa isi vada de meseria lor si pe noi cei care avem actiuni la FP sa ne lase in pace.Nu are ce face doamna aia.Isi face reclama.

    va iesi curand la iveala jaful pus la cale de catre SAMSARII DE PARTICIPATII ALE STATULUI ROMAN. Tariceanu si gastile din piata de capital au mizat de la bun inceput pe nestiinta batranilor obligati sa intre in jocul bursei prin legea ipocrita de pseudodespagubire a proprietatilor nationalizate prin actiuni FP, impusa de liberalii din Alianta DA.

    Iar ca sa aibe marfa valoroasa de praduit (active de care altfel nu se puteau apropia) i-au bagat pe fostii proprietari in fatza, victime ideale ptr aceasta inginerie cu participatii valoroase ale statului. De ce nu au fost acestea scoase direct de catre stat la vanzare pe bursa (precum acum la Transelectrica), iar din incasari sa fie platiti esalonat fostii proprietari? Dar evident, atunci nu puteau gastile sa organizeze piata neagra cu actiunile valoroase, luate pe nimic de la batrani prin ANRP + Depozitarul Central si revandute cu castiguri fabuloase gastilor proponderent americane de fonduri speculative (Cartezian, Elliott, Mobius, etc.) Coordonat totul initial de la Palatul Victoria apoi de administatorul Franklin T. Intrebare esentiala: a meritat ptr asta sa topesti participatii ale statului de peste 4 miliarde de euro? devreme ce mai putin de 10% din scopul declarat al infiintarii FP a fost in final implinit> despagubirea fostilor proprietari nationalizati, pentru a degreva Romania de procesele CEDO. In schimb au fost umplute conturile unor gasti politico/financiare fara scrupule, care au topit pe nimic active strategice ale Romaniei din energie si transport, predate altor gasti la fel de ordinare, doar ca straine. SAMSARII DE PARTICIPATII ALE STATULUI ROMAN. Cuprumin e peanuts pe langa jaful participatiilor prin FP ! o stim cu totii, hai sa nu mai fim ipocriti ca ne bate Dzeu... 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb