AGA SIF 5 Propunere logică, reacţie ilogică

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2014

Consiliul de administraţie al SIF 5 Oltenia a votat marţi propunerile de repartizare a profitului realizat în 2013, rămas în aer după rezultatul neaşteptat al adunării generale din aprilie. Se ştie că atunci s-a făcut propunerea de 16 bani dividend brut de către CA şi una de 21 bani venită de la investitorul Gheorghe Iaciu. Spre surprinderea generală, nici una dintre propuneri nu a întrunit majoritatea de 50% şi a trebuit repusă pe tapet chestiunea.

De data asta, administratorii au venit cu o propunere logică: acţionari, dacă vreţi dividende, propunerea noastră rămâne în picioare - vă dăm 16 bani brut.

Dacă nu vreţi, vă ajutăm. Puteţi vota din start pentru dividend zero, fără să mai apelaţi la subterfugii. Adică să mai inventaţi o variantă şi să nu iasă niciuna. Prima reacţie a acţionarilor mi s-a părut ilogică. A doua zi a scăzut preţul cu aproape 5%. De ce, nu înţeleg. Apărând perspectiva unui dividend consistent, comparativ cu toate societăţile listate la BVB şi mai ales comparativ cu celelalte SIF-uri, scăderea nu se justifică. Cu atât mai mult cu cât SIF 5 Oltenia are cel mai bun portofoliu. Dar ciudate mai sunt căile Domnului.

Rămâne o întrebare de baraj.

Ce vor alege acţionarii? Tendinţa administratorilor de a nu repartiza dividende acţionarilor este de înţeles. Vor să le rămână mai mulţi bani la dispoziţie pentru investiţii. Depinde dacă vor fi bune sau rele. Dorinţa acţionarilor este însă de neînţeles. Cine nu vrea bani ? Dacă acţionarul este persoană juridică, mai ales un SIF sau un fond de investiţii, mirarea este totală. Se ştie că dividendele încasate reprezintă profit net pentru societate şi este chiar absurd să nu faci profit. Ba chiar periculos, căci acţionarii te pot rade tocmai pentru faptul că nu ai făcut profit. În plus, aşa cum a arătat viaţa şi piaţa, dacă un SIF nu dă dividende sau dă un dividend prea mic, preţul acţiunilor pe piaţă scade. S-a întâmplat la SIF 1, la SIF 2, la SIF 3 şi la SIF 4. Cum este liber la cumpărarea reciprocă, SIF 1, SIF 2 şi SIF 4 au portofoliul plin la maxim cu acţiuni SIF 5. Dacă vor vota contra dividendului, pe lângă faptul că nu încasează nimic, vor mai avea şi o scădere importantă a activului net total şi a activului net pe acţiune, care se calculează în funcţie de preţul scăzut al bursei. Şi spre nenorocul lor, toate cele trei (despre SIF 3 Transilvania nu am date că ar fi cumpărat SIF 5) au cumpărat la preţ mare. La sfârşitul anului vor trebui să regleze bilanţul cu valoarea de piaţă la 31 decembrie. Reglarea se face fie înregistrând pe pierderi diferenţa de preţ, fie o vor acoperi din rezerve. Oricare ar fi soluţia, tot pierdere se cheamă.

De aceea, mă întreb cum vor vota SIF-urile în legătură cu repartizarea profitului? Va renunţa SIF 2 Moldova care are 5% la circa patru milioane lei pe care ar urma să le încaseze?

SIF 1 şi SIF 4 ar pierde aceeaşi sumă în proporţia de ei ştiută? Dar cel care a cumpărat printr-un deal alte 5% la preţul de 2 lei, care în opinia mea avea inclus şi un dividend previzibil, va sta să se uite când nişte acţionari iresponsabili sau interesaţi în manevre oculte vor vota pentru zero lei dividend? După părerea mea, dacă vor avea această abordare vor face greşeala vieţii lor. Spre a lor ştiinţă, legea prevede că în cazul în care ar vota să nu se încaseze dividende, oricare acţionar poate acţiona în răspundere pentru proastă gestiune, consiliul de administraţie şi conducerea executivă, dacă prin votul lor nu se încasează dividendul. Asta spre ştiinţă lor, dar şi a acţionarilor de rând din rândul SIF-urilor care deţin acţiuni la SIF 5 Oltenia. Decizia de a opta pentru neîncasarea de dividende contrastează flagrant cu poziţia SIF 5 Oltenia, care începând cu 5 iunie, începe să încaseze cele peste 60 milioane lei dividende votate şi aprobate la societăţile din portofoliu. Prima plata este de la SNP, apoi urmează TEL, SNG, ATB, TGN şi toate celelalte societăţi la care conducerea SIF 5 Oltenia a investit de-a lungul timpului. Aştept cu nerăbdare ziua şi rezultatul votului.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Procentajele voturilor pentru cele doua variante de dividend de la prima AGA nu au o inchidere aritmetica logica. Se pare ca grupuri de actionari au votat in ambele variante , iar voturile nu au fost anulate. Va sugeram o analiza pe aceasta tema.

    O incercare nereusita de influentare a opiniilor actionarilor in sensul unui vot "pentru" la propunerea de dividend.

    Cred ca raspunsul asteptat e ca o sa se voteze "pentru" dar nu acolo unde vrei tu!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb