AGENT GREEN:  Pădurea virgină Cosava Mică a fost salvată pentru următorii zece ani

Adina Lateş
Companii / 7 decembrie 2015

30 de experţi din 12 ţări solicită Ministerului Mediului protejarea ultimelor făgete virgine

Organizaţia Agent Green îşi exprimă mulţumirea, într-un comunicat de presă, faţă de salvarea pădurii virgine Cosava Mică din munţii Semenic de la exploatare, fiind în siguranţă pentru următorii 10 ani.

"În acest răgaz obţinut, organizaţia va face toate demersurile posibile pentru a include pădurea în Parcul Naţional Semenic - Izvoarele Nerei şi să obţină statutul de patromoniu mondial natural UNESCO", precizează sursă citată.

"Pădurea această care arată aşa cum a lăsat-o mama natură după ultima era glaciară nu avea până acum absolut niciun statut de protective şi era în pericol maxim de a devein un banal lemn de foc. Săptămâna trecută am primit informaţia oficială prin care se arată că noul amenajament silvic al Coşavei Mici încadrează această pădure la categoria T.1. Adică nu se poate tăia nici măcar o crenguţa din ea în următorii 10 ani cât este valabil amenajamentul.", a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.

Pădurea Cosava Mică aparţine statului şi este administrată de Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa, Ocolul Silvic (OS) Nera. Campania Agent Green pentru salvarea Coşavei Mici a început în luna februarie când organizaţia a aflat că Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista făgetelor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Organizaţia e depus la ministerul mediului fişa tehnică a pădurii şi a demarat o petiţie pentru salvarea pădurii [2]. Fişa tehnică a fost realizată cu sprijinul echipei de cercetare de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (fost ICAS) care a realizat dosarul sit-urilor propuse spre nominalizare pentru a intră în Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul proiectului "Pădurile de fag - patrimoniu natural comun al Europei"

"La începutul campaniei Cosava Mică măsură 739 hectare. Între timp s-au pierdut 5,5 hectare pentru că s-a exploatat la marginea Nordică a pădurii şi s-a tergiversate decizia , dar 733,5 hectare sunt acum în siguranţă", a adăugat Păun.

În perioada 15 - 19 noiembrie, la Vilm - Germania, Agent Green a participat la reuniunea "Beech Forest Network of Europe" alături de 30 de experţi din 12 ţări, dedicaţi cercetării şi conservării ultimelor păduri virgine de fag din Europa. La iniţiativa Agent Green toţi participanţii au agreat rezoluţia compusă din 10 solicitări adresate guvernelor statelor care încă au păduri virgine. Principala solicitare este impunerea unui moratoriu pentru sistarea imediată a exploatărilor forestiere în pădurile virgine până la clarificarea legislaţiei naţionale şi internaţionale.

Conform sursei citate, harta pădurilor virgine a fost publicată încă din anul 2005 odată cu studiul realizat de Veen Ecology. La acea dată au fost identificate 218.000 hectare de păduri virgine în România. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariţie deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare şi procesare a lemnului au luat la cunoştinţă harta cu pădurile virgine. "Ministerul Mediului ar fi putut folosi studiul din 2005 pentru a proteja pădurile virgine. Nu a făcut-o şi de atunci s-au pierdut multe păduri virgine, pentru totdeauna. Nimeni nu ştie câte dar pune presiune pe minister să protejeze ce a mai rămas", a încheiat Păun.

Reprezentanţii Agent Green cer Guvernului României: "includerea pădurii Cosava Mică în zona de protecţie strictă a Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului; protejarea prin lege cel târziu până la sfârşitul anului 2016 a tuturor pădurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic; adoptarea imediată a unui moratoriu prin care să se interzică exploatările forestiere în toate pădurile virgine aşa cum au fost ele identificate în anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie să rămână în vigoare până la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la pădurile virgine".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb