• Peste 70.000 metri cubi de lemn au fost tăiaţi numai anul trecut
Organizaţiile neguvernamentale Agent Green şi EuroNatur solicită Ministerului Mediului să pună capăt modului în care Romsilva administrează parcurile naţionale. Într-un comunicat de presă emis de cele două organizaţii se arată că în ţara noastră parcurile naţionale sunt distruse şi exploatate ilegal cu acordul conducerii Romsilva, iar acest lucru nu mai trebuie tolerat de ministerul de resort.
Într-o recentă investigaţie realizată de Agent Green cu privire la exploatările forestiere masive din Parcul Naţional Călimani, situat în Carpaţii Orientali, angajaţii agenţiilor judeţene de protecţie a mediului susţin că o mare parte dintre exploatările de lemn din zonele cu păduri seculare din Călimani s-au făcut nelegal, deoarece amenajamentele silvice nu aveau avize de mediu şi nici nu erau legalizate printr-un ordin de ministru.
Conform unor surse citate de cele două organizaţii, în anul 2017 din Parcul Naţional Călimani au fost extraşi peste 70.000 de metri cubi de lemn, adică aproximativ echivalentul unei suprafeţe de păduri seculare de 200 de hectare care a fost rasă.
"Situaţia din Călimani este complet scăpată de sub control. Nivelul de distrugere al naturii şi managementul defectuos al RNP Romsilva sunt chestiuni dramatice şi imposibil de acceptat", este opinia comună a EuroNatur şi Agent Green, organizaţii care solicită Ministerului Mediului să rezilieze imediat contractele de management semnate cu Romsilva pentru cele 12 parcuri naţionale din România, să interzică exploatarea comercială în parcuri şi să înceapă să protejeze bogatul tezaur în biodiversitate pe care România încă îl are.
Investigatorul Agent Green, Andrei Ciurcanu, a vizitat în utimii doi ani Parcul Naţional Călimani şi a surprins cum pădurile seculare dispar de la un an la altul. În timpul documentării din teren, în perioada 2017-2018 investigatorul a descoperit exploatări abuzive în mijlocul parcului naţional, tăieri la ras, drumuri forestiere care au distrus albiile răurilor şi au infestat apele de munte, linii de funicular agresive şi trasee turistice transformate în rampe primare şi depozite de lemn. Investigaţia Agent Green aduce noi dovezi solide cu privire la distrugerea deliberată a parcului şi încălcarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor din planurile de management ale ariei naturale. În timpul documentării investigatorii s-au întâlnit cu angajaţi ai parcului şi ai ocoalelor silvice care şi-au exprimat teama de a discuta despre ilegalităţile din parc.
Peter Abran, fost membru al Consiliului Ştiinţific al Parcului Călimani, specialist în biodiversitate în cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului a judeţului Mureş susţine: "Amenajamentele silvice nu au aviz de mediu şi nici nu au un ordin de ministru ca să fie legalizate. În lipsa acestor două elemnete consider că tăierile din zona Răstoliţa de exemplu sunt ilegale".
Comisarii Gărzii de Mediu au confirmat această situaţie. În urma unui control realizat anul acesta, comisarii susţin că amenajamentele ocolului Silvic Răstoliţa, acolo unde sunt realizate cele mai agresive exploatări, nu au avize de mediu, nici ordin de ministru şi că RNP Romsilva trebuie să respecte legislaţia de mediu şi să se alinieze la cerinţele planului de management al parcului.
Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green afirmă: "Ministerul Mediului a dat parcurile naţionale pe mâna Romsilva fără să le dea buget pentru administrare. Cum Romsilva se pricepe doar la silvicultură, aceasta îşi finanţează administraţiile parcurilor doar din lemnul tăiat şi vândut. Romsilva îngroapă la propriu şi distrupe parcurile naţionale. Modul agresiv în care Romsilva le administrează nu mai poate fi tolerat de minister. Solicităm rezilierea de îndată a contractelor de management semnate cu Romsilva".
Gabriel Schwaderer, directorul executiv al EuroNatur, arată: "Tragedia din pădurile seculare ale României este o dramă care a fost ignorată de prea mult timp de cei care au putere de decizie. În cazul României, discutăm despre una dintre cele mai grave crize la nivel de mediu pe care le parcurge o ţară UE. Schimbările climatice, secetă şi incendii vor impacta din ce în ce mai mult natura şi pădurile. Este o realitate cu care ne-am confruntat în ultimii ani şi mai ales în decursul acestui an. Aşadar trebuie să salvăm pădurile seculare care încă mai sunt intacte. Cu câteva săptămâni înainte de Conferinţa pe Schimbări Climatice de la Katowice facem un apel către Uniunea Europeană pentru a interveni şi stopa măcelul care se petrece cu pădurile seculare din ţara noastră".
Agent Green şi EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului din România să oprească de îndată toate exploatările comerciale în parcurile naţionale, să schimbe modul în care Romsilva administrează zonele de pădure, să implementeze sisteme viabile de protejare a ecosistemelor, să finanţeze ANANP pentru a prelua administrarea parcurilor naţionale şi să ofere compensaţii la justa valoare proprietarilor privaţi ale căror păduri se află incluse în graniţele acestor arii protejate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2018, 02:08)
Si ne miram ca ursii ajung in curtile oamenilor dupa mancare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2018, 08:45)
De 28 de ani se tot fura si distruge.Daca cineva doreste sa faca si bine escroci se opun.Sunt obijnuiti sa faca rau si sa ditruga(vezi ministrul justitiei cum lupta profitorii sa-l elimine).