Agenţia Domeniilor Statului: Ultimele patru IAS-uri vor fi vîndute în acest an

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2004

Statul va mai deţine 570.000 de hectare, pe care le va concesiona către societăţi private

ADS îşi va restructura activitatea

Firma deputatului Culiţă Tărîţă şi-a achitat datoriile pe anul trecut

Vînzarea în acest an a ultimelor societăţi agricole aparţinînd statului va încheia practic procesul de privatizare din agricultură. Din cele 739 de foste IAS-uri pe care le-a primit la înfiinţare, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) mai are de privatizat doar patru. "Statul va mai deţine, după încheierea procesului de retrocedare a pă-mînturilor către foştii proprietari, doar o suprafaţă de circa 570.000 de hectare, pe care o va concesiona pe termen lung, de pînă la 49 de ani, către agenţii economici care au cîştigat prin licitaţie dreptul de a lucra aces-te suprafeţe", ne-a declarat Corneliu Popa, directorul general al ADS. Finalizarea procesului de privatizare a fostelor IAS-uri va schim-ba rolul ADS, fapt reflectat şi în structura organizatorică a instituţiei. Directorul general al ADS, explică: "Vom pune accentul pe urmărirea contractelor, activitate care va înlocui concesionarea suprafeţelor deţinute de către instituţie. Prin urmare, cred că din 194 de persoane angajate în acest moment, ADS va avea un personal de circa 150 de angajaţi". Potrivit directorului general, care nu a anunţat data apro-piatei restucturări, investiţiile în creşterea eficienţei func-ţio-nă-rii instituţei pe care o conduce, vor determina de asemenea eliberări de personal: "În maxim două săptămîni vom începe să utilizăm un soft ce elimină activităţile birocratice de modificare a contractelor. De exemplu, modifcările aduse con-tractelor după retrocedarea terenurilor către foştii proprietari vor fi evidenţiate imediat la departamen-tul de urmărire a contractelor. În prezent, această operaţiune poate să dureze chiar şi o lună de zile".

Firmele străine au contractat circa 15% din suprafaţa concesionată

Potrivit directorului general al ADS, circa 15% din suprafaţa concesionată este exploatată de către firme străine. Acest procent reprezintă cam 80.000 de hectare din totalul de 544.000 de hectare concesionat pînă în prezent de către ADS. "Investitorii străini preferă să cumpere terenuri în loc să le concesioneze" apreciază Corneliu Popa. După încheierea procesului de retrocedare a terenurilor agricole către foştii proprietari, ADS va mai rămîne cu circa 616.000 hectare. Potrivit directorului ADS procesul de retocedare a fost mult mai rapid în zonele de centru şi nord, unde toate loturile de pămînt erau înregistrate în cărţi funciare.

Firma deputatului Culiţă Tărîţă şi-a achitat datoriile pentru anul 2003

Societatea "TCE Trei Brazi", a deputatului PSD Culiţă Tărîţă, a plătit ADS suma de 104 miliarde de lei, bani ce reprezintă redevenţa pentru anul 2003. "Societatea se află cu plata la zi pentru anul trecut, însă rămîne deschis conflictul dintre noi şi < TCE Trei Brazi > pentru plata a 35 de miliarde de lei, parte din redevenţa pentru anul 2004. Firma senatorului PSD a arendat cu trei ani în urmă 55.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei iar pentru o parte din redevenţa datorată statului în anul 2003 se află în conflict cu ADS. Potrivit lui Corneliu Popa, procesul dintre ADS şi "TCE Trei Brazi" a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie, conducerea ADS aşteptînd în prezent de la aceasta un termen pentru judecarea recursului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb