Electrica anunţă că agenţia internaţională Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva ratingului companiei de la "negativă" la "stabilă" şi a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul "BBB-". Această evoluţie pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice şi energetice globale, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Astfel, ratingul Electrica este similar celui suveran al României, însă perspectiva companiei este mai bună decât cea ataşată ratingului suveran, care rămâne "negativă". În plus, există potenţialul ca ratingul Electrica să devină superior cu până la două trepte faţă de cel suveran.
De la prima evaluare realizată de Fitch Ratings în 2019 şi până în anul 2022, Electrica a avut un rating superior celui suveran, respectiv "BBB" cu perspectivă iniţial "stabilă" şi ulterior "negativă", comparativ cu ratingul suveran "BBB-". Din 2022, odată cu revizuirea ratingului Electrica la "BBB-" cu perspectivă "negativă", evaluarea companiei a devenit "similară" cu cea suverană până în 2023, când perspectiva ratingului suveran a fost îmbunătăţită la "stabilă". În decembrie 2024, când perspectiva ratingului suveran a revenit la "negativă", Electrica a fost din nou aliniată ratingului suveran.
Astăzi, odată cu confirmarea ratingului pe termen lung al Electrica la nivelul "BBB-" şi îmbunătăţirea perspectivei la "stabilă", compania deţine un rating similar cu cel suveran, însă beneficiază de o perspectivă mai bună, în condiţiile în care cea a ratingului suveran se menţine "negativă".
Alexandru Chiriţă, CEO Electrica: "Revenirea la o perspectivă "stabilă" vine după un parcurs complex, pe fondul incertitudinilor generate de pandemie şi criza energetică. Faptul că astăzi avem o perspectivă superioară ratingului suveran confirmă rezilienţa şi capacitatea de adaptare a companiei. Decizia Fitch Ratings validează eforturile noastre susţinute pentru consolidarea poziţiei financiare a Grupului Electrica şi ne sprijină în implementarea planurilor strategice, inclusiv în realizarea emisiunii de obligaţiuni verzi, aprobată la sfârşitul anului 2024 şi programată pentru anul acesta. Le mulţumesc tuturor colegilor pentru efortul şi implicarea în atingerea acestor rezultate."
Potrivit analizei Fitch, îmbunătăţirea perspectivei Electrica se bazează, în principal, pe următorii factori:
Structura de finanţare îmbunătăţită - Electrica şi-a optimizat structura de finanţare, reducând ponderea datoriei pe termen scurt de la 80% la aproximativ 60% din datoria totală până la finalul anului 2024. În acest context, compania a contractat recent un împrumut pe termen lung în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), destinat susţinerii investiţiilor în segmentul de distribuţie. În plus, Electrica intenţionează să semneze în aprilie o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 3,1 miliarde de lei, ce va fi utilizată atât pentru refinanţarea parţială a datoriei pe termen scurt existente, cât şi pentru finanţarea investiţiilor în segmentele de producţie şi distribuţie;
Performanţă financiară solidă - performanţă sustenabilă pe segmentul de distribuţie (circa 80% din EBITDA fiind derivat din distribuţia reglementată şi predictibilă a energiei electrice);
Se estimează menţinerea gradului de îndatorare netă al companiei (efectul de levier net) în intervalul stabilit de agenţia de rating, între 3x şi 4x în perioada 2025-2029, ca urmare a unui EBITDA constant şi a unei generări solide a fondurilor din operaţiuni (FFO);
Creştere EBITDA proiectată începând cu 2025 - se prognozează o uşoară îmbunătăţire a EBITDA pentru 2025 la aproximativ 1,5 miliarde de lei, cu beneficii suplimentare aşteptate din segmentul de generare începând cu 2027;
Noua perioadă de reglementare din segmentul de distribuţie prevede o creştere a randamentului bazei reglementate a activelor (RAB) la 6,94%, nivel care compensează diminuarea stimulentelor pentru anumite categorii de investiţii şi asigură recunoaşterea separată a pierderilor din reţea, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii financiare a companiei.
Electrica derulează un program ambiţios de investiţii în energie regenerabilă, cu un buget estimat de aproximativ 1,6 miliarde de lei până în anul 2029. Aceste investiţii urmăresc creşterea capacităţii proprii de generare a energiei electrice, asigurând astfel o protecţie eficientă împotriva volatilităţii preţurilor la energie şi contribuind la realizarea obiectivelor naţionale privind sustenabilitatea energetică. Se estimează că segmentul de generare va contribui cu circa 10% la EBITDA companiei începând cu 2027, odată cu punerea în funcţiune a proiectelor planificate.
În anul 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare iniţiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori Bucureşti, atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acţiuni. Chiar şi după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară iniţială din istoria pieţei de capital din România. Astăzi, acţiunile companiei fac parte din indicii principali ai BVB şi sunt incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră şi FTSE Russell pentru Pieţe Emergente.
În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creştere semnificativă, dublând numărul acţionarilor la peste 13.700 în 2024. Până în prezent, tranzacţiile acţiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Aceste realizări au atras un portofoliu diversificat de investitori internaţionali, contribuind esenţial la promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă. Tot în acest interval, este de subliniat şi faptul că Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea şi extinderea infrastructurii energetice, potrivit comunicatului.