AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ A ENERGIEI: Cererea de ţiţei creşte în cel mai rapid ritm din ultimii 16 ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2004

Preţul petrolului a sărit de 40 de dolari/baril

Cererea globală de petrol brut va cunoaşte, în acest an, cea mai importantă ascensiune de după 1988, dat fiind că expansiunea unor economii, precum cea a Chinei, se derulează într-un mod accelerat. Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) anticipează, în raportul său lunar, publicat ieri, că, în 2004, consumul de benzină, motorină şi alţi combustibili va spori cu 1,95 milioane de barili/zi, ceea ce înseamnă cu 270.000 de barili mai mult comparativ cu estimarea anterioară. Aşadar, consumul mondial de combustibili va ajunge la 80,6 milioane de barili/zi, potrivit aşteptărilor AIE.

Agenţia şi-a revizuit în creştere previziunile în fiecare lună a anului în curs. În acelaşi timp, cotaţiile petroliere au crescut continuu, depăşind, în săptămîna aceasta, 40 de dolari/ baril.

"Creşterea cererii a fost puternică", spune Adam Sieminski, specialist în cadrul "Deutsche Bank", sucursala Londra. Acesta adaugă că, dacă ne uităm în urmă, raportul AIE explică de ce a ajuns preţul ţiţeiului la 40 de dolari/baril.

În prima parte a zilei de ieri, petrolul brut de tip Brent era tranzacţionat la 37,56 dolari/ baril pe piaţa din Londra, în creştere cu 20 de cenţi. Ţiţeiul de pe piaţa SUA înregistra o cotaţie de 40,29 dolari/baril, cîştigînd 23 de cenţi faţă de ziua anterioară, la a cărei închidere a depăşit pragul de 40 de dolari/ baril. Ulterior, pe ambele pieţe, cotaţiile ţiţeiului mai pierduseră cîţiva cenţi.

În aceste condiţii, AIE şi-a revizuit în scădere previziunile legate de producţia ţărilor care nu fac parte din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). AIE apreciază că statele din afara OPEC vor furniza pieţei 50,09 milioane de barili de ţiţei zilnic. Aceasta înseamnă o creştere a producţiei de 1,17 milioane de barili/zi, cu 100.000 de barili/zi mai puţin faţă de estimarea precedentă. De menţionat că cererea Chinei va creşte cu 13,6% în acest an, la 6,24 milioane de barili/zi.

Cererea mondială pentru petrolul OPEC va fi, în medie, de 26,4 milioane de barili/zi, potrivit AIE, cu 500.000 de barili/zi mai mult decît arăta estimarea anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb