Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) intenţionează să trimită aproximativ 15-20 de angajaţi la centralele nucleare Cernobîl şi Zaporojie din Ucraina dacă Moscova şi Kiev ajung la un acord cu privire la garantarea siguranţei la acele instalaţii nucleare, a declarat, astăzi, un oficial american, după o întâlnire cu directorul AIEA, informează Reuters, potrivit News.ro.
De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună, directorul AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel la ambele ţări să convină de urgenţă asupra unui acord pentru a garanta siguranţa centralelor nucleare ale Ucrainei, inclusiv siguranta instalaţiilor de deşeuri radioactive de la Cernobîl şi de la Zaporojie (cea mai mare centrală nucleară din Europa).
Cu toate acestea, Grossi nu a reuşit să obţină acest acord. Într-o înregistrare video postată ieri, el a spus că AIEA va oferi asistenţă, precum "prezenţa la faţa locului a experţilor AIEA la diferite facilităţi". Grossi a refuzat, însă, să ofere detalii legate de planurile agenţiei nucleare.
"Vrea să-şi protejeze oamenii, aşa că vrea o garanţie de siguranţă că poate trimite oameni pe teren, poate 15-20 de oameni", a declarat Stephen Lynch, membru al Camerei Reprezentanţilor a SUA, pentru Reuters, după ce s-a întâlnit, astăzi, cu Grossi, la Viena.
"Am avut ocazia să discutăm cu el şi cu personalul său pentru a încerca să formulăm un efort comun pentru a trimite acolo personalul său, astfel încât să poată realiza o evaluare directă a modului în care aceşti angajaţi (de la centralele nucleare controlate de Rusia) sunt trataţi, cum sunt trataţi operatorii", a continuat el.
"În acest moment, aceştia operează sub ameninţarea armei", a mai spus Lynch despre personalul de la Cernobîl şi Zaporojie.
După ce a sugerat iniţial o întâlnire trilaterală la Cernobîl, Grossi s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba separat, în Turcia, în urmă cu două săptămâni. Progresele nu au fost evidente în urma discuţiilor.
"Cred că rezistenţa (la un acord) este împărţită între ruşi şi ucraineni", a precizat Lynch. Ţinând cont că încă au loc atacuri în apropiere de Cernobîl şi Zaporojie, Rusia ar putea considera că un acord îi va întrerupe invazia, a adăugat el.
"Dacă ar fi să încheiem un acord prin care AIEA sau ONU ar trebui să preia controlul asupra acelor centrale, din perspectiva ucrainenilor, acest lucru ar putea legitima faptele pe motiv că trupele ruse deţin acum controlul acelor centrale pe teritoriul Ucrainei, deci există rezistenţă în acest sens", a conchis Lynch.