AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE A DECIS: Stolojan - fals în declaraţii, Iohannis - incompatibilitate, Vanghelie - nereguli la avere

Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2013

Klaus Iohannis, Nicuşor Constantinescu, Florin Popescu, Theodor Stolojan, Marian Vanghelie

Klaus Iohannis, Nicuşor Constantinescu, Florin Popescu, Theodor Stolojan, Marian Vanghelie

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a acuzat ieri pe Theodor Stolojan de fals în declaraţii, pe Marian Vanghelie pentru diferenţe între venituri şi avere, pe Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu şi pe Nicuşor Constantinescu de incompatibilitate, iar pe Florin Popescu de conflict de interese. Europarlamentarul Theodor Stolojan, membru PDL, este acuzat de ANI de fals în declaraţii pentru că nu şi-a trecut în declaraţiile de avere şi de interese completate la data de 25 mai 2012 acţiunile la Transgaz Mediaş. ANI afirmă că Stolojan a fost informat la 21.02.2013 despre declanşarea procedurii de evaluare în cazul său.

Stolojan a fost ales europarlamentar la data de 12 iunie 2009.

"De asemenea, începând cu 13.04.2012, Theodor Dumitru Stolojan deţine calitatea de acţionar în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "TRANSGAZ" S.A. Mediaş. La data de 14.05.2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan deţinea un număr de 2.356 acţiuni pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net în valoare de 58.896,23 lei", precizează ANI, anunţând că a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a face verificări cu privire la o posibilă încălcare de către Stolojan a dispoziţiilor art. 292 din Codul penal.

ANI a constatat o diferenţă de peste 180.000 de euro între veniturile realizate de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie şi averea dobândită de acesta, astfel încât a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a începe un control în acest caz.

Primarul Sibiului Klaus Iohannis (PNL) se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale, a constatat Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Preşedintele CJ Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, întrucât a fost simultan şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa.

Preşedintele CJ Braşov Aristotel Căncescu (PNL) se află în stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, deţinând simultan şi şefia Consiliului Judeţean şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu, conform Agenţiei Naţionale de Integritate.

Deputatul PDL Florin Popescu s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a exercitat funcţia de şef al CJ Dâmboviţa, întrucât a semnat contracte şi acte adiţionale între Consiliul Judeţean şi firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizând Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Iohannis consideră "nefondate" acuzaţiile ANI

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, "consideră nefondate acuzaţiile şi a formulat deja un răspuns către ANI", a declarat, ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore, adăugând că primarul Klaus Iohannis "a luat la cunoştinţă comunicatul ANI".

Şeful CJ Constanţa: "ANI face un abuz"

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat ieri că nu se află în stare de incompatibilitate şi că reprezentanţii ANI fac un "abuz în serviciu", motiv pentru care va cere schimbarea conducerii acestei instituţii.

"Este o poliţie politică, ca şi DNA, este politica lui Traian Băsescu prin care şantajează primarii, preşedinţii de CJ şi toţi membrii PSD, PNL şi USL şi o fac în continuare din păcate. Această ANI vânează tot ce este din PSD şi PNL din timpul guvernării Boc. Sper să existe voinţă politică pentru schimbare, să se schimbe aceste lepre, să pună nişte oameni profesionişti. Merită această bătaie de joc, această instituţie să funcţioneze pe banii publici?", a declarat Nicuşor Constantinescu, citat de Mediafax.

El i-a acuzat pe reprezentanţii ANI că "fac abuz în serviciu" şi că şi alţi primari şi consilieri din judeţul Constanţa au fost verificaţi de ANI.

"Păi cum să fie incompatibil un consilier local sau un primar că îl trimite Consiliul Local respectiv să facă parte dintr-un Consiliu de Administraţie sau Adunarea Generală a Acţionarilor a unei companii RAJA, care este internaţională? Compania RAJA este cea mai mare companie de apă din România şi aparţine autorităţilor locale din judeţul Constanţa, adică CJ şi primăriilor care compun Constanţa. Dacă această companie operează în nouă judeţe şi peste Prut, în Republica Moldova, cum poate să fie conflict de interese local? Sunt abuzuri şi vor fi soluţionate în instanţă", a susţinut Constantinescu.

Potrivit acestuia, avocaţii săi şi ai primarilor din Constanţa au încercat să le demonstreze celor de la ANI că greşesc.

"Toţi avocaţii le-au făcut adrese, le-au arătat că este vorba de o confuzie. Eu nu am o nicio temere cu acest ANI, că eu ştiu dacă este cineva vinovat sau nu, pentru că eu cunosc, am şi studii superioare de specialitate, ştiu ce înseamnă să fii incompatibil. Incompabitil eşti când în poziţia în care eşti nu poţi să fii în două locuri în acelaşi timp, dar compania funcţionează naţional", a spus Constantinescu.

Florin Popescu, după acuzaţia de conflict de interese: "Atac în instanţă decizia, dar fără a ataca ANI"

Deputatul PDL Florin Popescu a precizat că a fost la ANI în urmă cu două săptămâni, în legătură cu acuzaţiile care i se aduc, şi a menţionat că va ataca în instanţă hotărârea, fără însă a ataca ANI, instituţie pe care a precizat că o "respectă".

Florin Popescu a admis că a semnat o serie de acte adiţionale în beneficiul firmei PROCOR, cu argumentul că la acel moment nu avea vicepreşedinţi pe care să îi delege în acest sens: "Contractul la care se face referire a fost semnat în mai 2008 de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana. După ce am câştigat alegerile, eu am vândut acţiunile la firma PROCOR. E adevărat că am semnat nişte acte adiţionale la acel contract, întrucât timp de un an la Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu am avut majoritate, era majoritate PSD-PNL şi din acest motiv nu am avut nici vicepreşedinţi pe care să îi deleg. Nu avea cine să le semneze altcineva", a spus Popescu, adăugând că "acele acte au fost semnate şi de secretarul judeţean şi de directorul depar­tamentului juridic".

Deputatul PDL admite că putea, ca şef al CJ, să oprească derularea contractului, dar susţine că a încercat să evite un proces intentat de firma PROCOR instituţiei. "Puteam să le opresc, dar puteam fi acuzat de abuz în serviciu, Consiliul Judeţean ar fi putut fi dat în judecată şi trebuia să plătească daune", a spus Popescu.

Stolojan: "Declaraţia din mai 2012 viza situaţia din 31 decembrie 2011, când nu cumpărasem acţiuni"

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ieri, referitor la sesizarea ANI, că el "a raportat corect" în declaraţia de avere din mai 2012, arătând că aceasta se referea situaţia de până în 31 decembrie 2011, când încă nu cumpărase acţiuni la Transgaz. "Eu în aprilie 2012 am cumpărat acţiuni la Transgaz. În mai am făcut declaraţia de avere pentru 2011 şi am declarat acţiunile pe care le-am avut la sfârşitul anului 2011. În mai 2013 voi raporta situaţia de avere la sfârşitul lui 2012, unde vor apărarea şi acţiunile de la Transgaz achiziţionate în aprilie 2012", a explicat Stolojan. El crede că astfel a raportat "corect".

"Am raportat corect, pentru că declaraţia de avere era până la 31 decembrie 2011. În mai 2013 voi face declaraţia de avere pentru 31 decembrie 2012", a menţionat Stolojan.

Teodor Stolojan se declarase iniţial nesigur în privinţa omisiunii de a-şi declara acţiunile la Transgaz. "Eu cred că le-am declarat. Eu aşa ţin minte că am făcut o anexă în care le-am declarat. O să verific acasă, că am păstrat declaraţiile, şi o să văd", a susţinut europarlamentarul PDL.

Vanghelie, după decizia ANI: "Îl dau în judecată pe Georgescu"

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ieri că în ultimele şase luni a primit NUP (neînceperea urmăririi penale) de la Parchet după ce i s-a verificat averea, el arătând totodată că intenţionează să îl dea în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu. "Îl voi da în judecată pe Horia Georgescu, nu m-a chemat nimeni să dau vreo declaraţie şi nici nu m-au informat. Normal era să mă cheme cineva sau să mi se comunice la Primărie", a spus Vanghelie, citat de Mediafax. Vicepreşedintele PSD a menţionat că nu s-a schimbat nimic în declaraţia sa de avere, adăugând: "de unde să fie bani în plus?". "Domnul Georgescu a făcut foarte multe jocuri în această ţară, în ultimul an s-a ocupat de mine", a mai susţinut Vanghelie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ia intrebati-l pe stolo de ginerele sau,cum a cumparat o clinica medicala cu bani cash adusi in genti de voiaj...

    Deci, de Iohannis ne miram pentru ca arata, in trecut specific, ca un om deosebit si cinstit, in care lumea avea incredere. Problema este ca se pare ca si el stia de mult timp despre conflictul de interese, si nu l-a evitat, intr-un an de zile. O fi uitat. Dar nu este un capat de tara, in cazul lui. O poate rezolva. Mult mai aiurea mi se par afirmatiile lui, care ataca statul de drept, ca si cand ANI ar lucra dupa ureche, nu dupa lege si regulamente.

    Seful CJ Constanta pare doar un politruc pus pe spaga si furt, sau cel putin asa scrie toata lumea si stie toata lumea. Asa ca la el replicile sunt conform tupeului enorm al hotului care striga hotii. Tot asa si el, cica ANI face un abuz, de parca n-ar lucra dupa o lege si dupa niste regulamente. 

    De Florin Popescu, tot asa, suna a conflict de interese pentru a-si lua parandarat-ul, cum se spune. Nimic neobisnuit fata de 99% din politicienii nostri. Interesanta afirmatia, ca ataca decizia, nu pe ANI, in instanta. O sti el ceva, de la avocati. 

    Despre cazul d-lui Stolojan, e cam rusinos ca este bagat in aceeasi oala cu ceilalti. Dansul a fost si este corect, are afacerile lui legale, veniturile lui pe care le investeste unde crede de cuviinta. Cinste lui ca le investeste si in piata de capital, ca si altii 5-10.000 de investitori. Iar ceea ce spune este perfect valabil, a cumparat actiuni intr-o societate pe actiuni anonima, sau publica (a nu se confunda cu una de stat, cu toate ca Statul are majoritatea), ca si alti mii de romani si straini, pentru a putea participa la distribuirea dividendelor sau la cresterea de capital, a pretului actiunilor, eventual. Daca cumva ANI a fost obligata sa zica si despre acest lucru, atunci inseamna ca in lege sau regulamente s-a strecurat o greseala, pentru ca societatile cotate la BVB sunt foarte transparente, iar detinerile de peste 5% se declara. Dl.Stolojan nu cred sa fi avut peste 5%, pentru a fi banuit de conflict de interese. In ce priveste declaratia de avere, cu siguranta ca si ea este supusa unui regulament, iar daca l-a incalcat, sa-i fie rusine, dar nu prea mult, ca poate are si el secretara sau broker si ar fi trebuit sa-i atraga atentia. In rest, toate bune, ne mira mult insistenta asta a altora de a-i face probleme omului asta, care sincer, este un profesionist demonstrat, care a gresit doar ca n-a putut fi si politician, in sensul actual al cuvantului.

    Dl. Vanghelie este asa de bubos, din aceste puncte de vedere, ca nu l-ar spala nici ... Dunarea, d-apoi Dambovita. El ar trebui sa faca "ciocu mic" si sa "decarteze", asa cum "face ei, acestia, care este..."  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb