AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ILFOV: "Eco Sud SA nu deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 septembrie 2018

"Eco Sud SA nu deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă"

Eco Sud SA nu deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă, ne-a trans-mis, ieri, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a judeţului Ilfov, adăugând că societatea comercială a depus, în 29 iunie 2017, o solicitare de obţinere a acestei autorizaţii.

În prezent, această solicitare se află în faza de redactare a proiectului de emitere a autorizaţiei integrată de mediu, proiect ce va fi înaintat membrilor Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM Ilfov, în vederea transmiterii comentariilor şi punctelor de vedere pentru acesta.

Şi Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Ilfov a răspuns, ieri, solicitării noastre pe subiect, menţionând că, pentru lipsa autorizaţiei şi pentru faptul că nu a prezentat niciun alt document care să ateste că depozitul de deşeuri putea funcţiona în continuare în lipsa unei autorizaţii integrate de mediu aflată în termen de valabilitate, în luna decembrie 2017 societatea Eco Sud SA a fost sancţionată de comisarii de mediu cu o amendă în valoa-re de 60.000 de lei.

Conform sursei citate, în cursul anului trecut şi în primele luni ale lui 2018 Eco Sud SA a fost sancţionată pentru neconformităţi la depozitul de la Vidra cu zece amenzi în valoare totală de 430.000 de lei.

Totodată, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a sancţionat de trei ori societatea Eco Sud SA pentru încălcarea legii apelor cu privire la activitatea desfăşurată la depozitul situat în comuna Vidra.

Astfel, cele trei instituţii cu atribuţii în domeniu confirmă ceea ce ziarul BURSA a scris ieri în articolul "Dezas-tru ecologic la marginea Capitalei".

Acesta arăta că situaţia din apropierea comunelor ilfovene Vidra şi Berceni este una dramatică, de aproape doi ani. Principala ameninţare pentru miile de locuitori ale celor două comune, dar şi pentru fauna, flora şi apele din apropiere o reprezintă groapa de gunoi de la Vidra, administrată de societatea Eco Sud SA, după cum spun atât locuitorii din zonă, dar şi autorităţile din domeniu. Sursele citate afirmă că, cel puţin o dată pe sezon, levigatul rezultat din activitatea depusă de angajaţii Eco Sud pe platforma de depozitare a deşeurilor, unde zilnic sunt aduse pes-te o mie de tone de gunoaie, se scurge în pârâul Cocioc din apropiere, afectând atât apele de suprafaţă, cât şi pe cele din subteran.

Ziarul BURSA a arătat, printre altele, citând Garda Naţională de Mediu, că, în 21 august, comisarii de mediu au mers, împreună cu laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov, la balta Vadu lui Moş pentru a preleva probe de apă. Comisarii au înştiinţat Direcţia de Sănătate Publică şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu privire la mortalitatea piscicolă de pe balta Vadu lui Moş, după care s-au deplasat în amonte de baltă pentru a găsi sursa de poluare.

În adresa Gărzii de Mediu se arată: "Datorită suspiciunilor că poluarea ar proveni de la depozitul de deşeuri Vidra, s-a efectuat o verificare la depozitul de deşeuri Vidra aparţinând SC Eco Sud SA, societatea care administrează depozitul. Au fost verificate staţiile de epurare levigat, precum şi bazinele de levigat ce deservesc depozitul. La momentul verificării funcţionau 2 (două) staţii de epurare. Pe partea estică a depozitului (celula 4), s-a constatat prezenţa levigatului în şanţul de colectare şi deversarea aces-tuia pe terenul învecinat şi în pârâul Cocioc. (...) Societatea a anunţat poluarea accidentală prin adresa înregis-trată la GNM-CJ Ilfov sub nr. 1795 din 22.08.2018, ora 15:38".

SC Eco Sud SA, amendată de Apele Române

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) susţine că a sancţionat până acum de trei ori societatea Eco Sud SA pentru încălcarea legii apelor cu privire la activitatea desfăşurată la depozitul situat în comuna Vidra.

Conform răspunsului trimis, ieri, ziarului BURSA de către ANAR, "în anul 2017 au fost efectuate două controale planificate, în data de 08.09.2017 şi 27.11.2017 la depozitul de deşeuri de la Vidra administrat de SC Eco Sud SA. Ca urmare a acestor controale, societatea a fost sancţionată contravenţional, conform Legii Apelor nr. 107/1996, pentru încălcarea art. 87 punct 2 privind nerespectarea prevederilor din autorizaţia de gos-podărire a apelor".

În 21 august 2018, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov au efectuat un alt control în apropierea depozitului de la Vidra şi au prelevat trei probe de apă din râul Cocioc, din acumularea Vadu lui Moş şi din bazinul de retenţie al staţiei de epurare, punctul unde sunt evacuate apele uzate-epurate provenite din activitatea SC Eco Sud SA, potrivit sursei citate.

Conform adresei primite de la ANAR, în 22 august o altă echipă de la SGA Ilfov s-a deplasat la depozitul de la Vidra "pentru identificarea cauzelor care au produs mortalitatea pis-cicolă în acumularea Vadu lui Moş, de pe râul Cocioc, judeţul Ilfov. În urma acestei deplasări s-a încheiat Procesul-verbal de constatare din 30.08.2018. Ca urmare a constatărilor din teren şi din analiza documentelor puse la dispoziţie, societatea Eco Sud SA a fost sancţionată contravenţional conform Legii Apelor, pentru încălcarea art. 87 punct 2, respectiv «exploatarea sau întreţinerea lucrărilor executate pe ape sau care au legătură cu apele, pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor»". De asemenea, societatea a fost sancţionată şi pentru că nu a anunţat imediat Administraţia Bazinală a Apelor Argeş-Vedea şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti cu privire la evenimentul produs. În adresa trimisă de ANAR nu se specifică valoarea amenzilor aplicate de această instituţie pentru neconformităţile de la groapa de gunoi de la Vidra administrată de SC Eco Sud SA.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb