Armata americană a anunţat miercuri că, din precauţie, interzice zborul aeronavei sale Osprey, după mai multe accidente mortale în care a fost implicată, ultimul dintre acestea soldându-se cu moartea a opt militari americani în Japonia, la sfârşitul lunii noiembrie, conform news.ro.
Şeful Comandamentului pentru operaţiuni speciale al Forţelor Aeriene "a decis oprirea operaţională" a acestor aparate militare, care pot decola şi ateriza vertical ca un elicopter şi zbura ca un avion, se arată într-un comunicat.
Un alt comunicat al Marinei Militare precizează că decizia se aplică şi avioanelor sale "ca măsură de precauţie".
Decizia forţelor aeriene a fost luată "pentru a limita riscurile în timp ce ancheta continuă" asupra cauzelor accidentului mortal din 29 noiembrie în largul sud-vestului Japoniei.
"În timp ce elementele iniţiale ale anchetei indică faptul că un material defect a provocat accidentul, cauza care stă la baza acestui viciu nu este cunoscută până acum", continuă comunicatul Comandamentului pentru operaţiuni speciale al Forţelor Aeriene.
Blocarea la sol a acestor avioane, cunoscute şi sub numele de CV-22, "va elibera timp şi spaţiu pentru o anchetă completă pentru a determina cauzele şi a stabili recomandări astfel încât flota CV-22 a Forţelor Aeriene să poată zbura din nou", adaugă acesta.
În urma accidentului din 29 noiembrie, Japonia a suspendat zborurile propriilor sale Osprey şi a cerut armatei americane să facă acelaşi lucru pe teritoriul japonez, ca măsură de precauţie.
Mai multe accidente recente, pe lângă cel din largul coastei insulei Yakushima, au scos în evidenţă întrebări legate de fiabilitatea acestui avion cu rotoare basculante, rezultat al cooperării dintre Boeing şi Bell, specialistul în elicoptere.
La sfârşitul lunii august, trei puşcaşi marini americani au fost ucişi în prăbuşirea unui Osprey în nordul Australiei şi, în 2022, alţi patru au murit în Norvegia, când CV-22 s-a prăbuşit în timpul unor exerciţii NATO.