Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie care include mai multe propuneri pentru reforma UE, printre care şi luarea unui număr mai mare de decizii în Consiliu prin vot cu majoritatea calificată, transmite agerpres.ro.
Potrivit unui comunicat al PE, propunerile au fost făcute în urma Conferinţei privind viitorul Europei, într-un context caracterizat de provocări fără precedent şi crize multiple, informează sursa menţionată. Legislativul comunitar susţine reforme care au scopul declarat de a întări capacitatea Uniunii de a acţiona şi de a da mai multă greutate opiniilor cetăţenilor în procesul decizional, potrivit sursei citate.
Printre propunerile PE se află instituirea unui sistem care să reflecte mai bine un concept bicameral şi reducerea blocajelor în Consiliu prin luarea unui număr mai mare de decizii prin vot cu majoritate calificată şi prin procedura legislativă ordinară, conform sursei precizate. De asemenea, eurodeputaţii vor ca PE să aibă drept deplin de iniţiativă legislativă şi un rol de colegiuitor pentru bugetul pe termen lung, transmite agerpres.
Alte propuneri vizează revizuirea normelor referitoare la componenţa Comisiei (redenumită "Executivul European"), inclusiv privind alegerea preşedintelui Comisiei (care ar urma să fie numit de Parlament şi aprobat de Consiliul European, ceea ce reprezintă o inversare a procesului actual), limitarea numărului de comisari la 15 (cu un sistem de rotaţie între statele membre), autorizarea preşedintelui Comisiei să îşi aleagă colegiul pe baza preferinţelor politice, ţinând seama de echilibrul geografic şi demografic, şi posibilitatea de a introduce o moţiune de cenzură împotriva unui comisar individual, relatează sursa indicată.
De asemenea, eurodeputaţii vor o transparenţă mult mai mare în Consiliu prin publicarea poziţiilor statelor membre pe teme legislative şi o mai mare implicare a cetăţenilor în procesul decizional prin introducerea unei obligaţii ca Uniunea să creeze mecanisme participatorii adecvate şi prin întărirea rolului partidelor politice europene, informează agerpres.
Eurodeputaţii solicită mai multe competenţe UE pe problemele legate de mediu şi competenţe comune în domeniile unde, în prezent, statele membre au competenţe exclusive: sănătatea publică (în special privind ameninţările transfrontaliere şi sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente), protecţia civilă, industria şi educaţia. Competenţele partajate existente ar trebui extinse în mai multe domenii precum energia, afacerile externe, securitatea şi apărarea, politica privind frontierele externe şi infrastructura transfrontalieră, consideră PE, relatează sursa menţionată.
Raportul, aprobat cu 305 voturi pentru, 276 împotrivă şi 29 abţineri, a fost pregătit de cinci coraportori care reprezintă o majoritate extinsă în Parlament, conform sursei. Rezoluţia însoţitoare a fost adoptată cu 291 voturi pentru, 274 împotrivă şi 44 abţineri, transmite agerpres.
Deputaţii europeni şi-au reiterat apelul la modificarea tratatelor Uniunii Europene şi au cerut Consiliului să transmită aceste propuneri Consiliului European "imediat şi fără deliberare", menţionează sursa. Este acum la latitudinea şefilor de stat sau de guvern ai Uniunii Europene să convoace o Convenţie, printr-o decizie luată cu majoritate simplă, relatează agerpres. Se preconizează că preşedinţia spaniolă a Consiliului UE va trimite Consiliului European aceste propuneri în decembrie, transmite sursa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 12:34)
Federalizarea este aproape .PNRR si sumele de bani oferite prin PNRR produc ceea ce asteptam de multa vreme .Avem nevoie de o Europa a tuturor natiunilor ei unite in jurul UE.Avem nevoie de modernizare si dezvoltare ce ne este deja oferita prin PNNR(parte granturi , parte imprumuturi cu dobinda foarte mica si cu termene de returnare undeva spre anul 2050 ) , de inarmarea cu noi tehnologii militare ,pe masura ce vechile echipamente sunt distruse in lupta in Ucraina , de extinderea NATO si de o alianta cu NATO 2 din Pacific ,de o decuplare totala de Rusia , de o alianta universala cu toate natiunile Occidentale si cu aliatii traditionali ai acestora . Totodata avem nevoie de configurarea unei armate Europene complementare fortelor NATO ce apartin Europei ca si de mutarera granitelor UE cel putin pe Nipru ca si de recuperarea Pen.Crimeea .Abia atunci Europa poate spune ca si-a indeplinit misiunea ei istorica asta daca nu cumva gindurile ne duc si mai departe si poate cine stie chiar vom putea reface toate granitele „batrinului continent ”.Uniti putem face asta .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 13:30)
Jaf la drumul mare: bani din PNRR pentru regimul Zelensky,
Sub pretextul stupid că România a avut creștere economică în 2022,
adică au venit mai mulți bani la buget din pricina inflației, în timp ce nivelul de trai al populației a scăzut abrupt – Comisia Europeană a decis să ne penalizeze cu 2,1 miliarde euro din suma totală promisă prin PNRR.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 23:12)
se pare ca esti propaganistul de serviciu al ideologiei marxisto-globaliste
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2023, 13:39)
"Parlamentul European a adoptat o serie de propuneri de modificare a tratatelor UE"
adica = au votat ca birocratii si tarile mari sa decida TOTUL,cu vot majoritar simplu,
tarile mici,mai ales cele est-europene nu vor putea sa se opuna deciziilor,
daca trece propunerea va fi DECESUL suveranitatii tarilor UE