Aplicarea cotei de impozit de 10% pe veniturile realizate din vînzarea imobilelor în termen de trei ani de la momentul cumpărării acestora va produce o nouă degringoladă pe piaţa de profil.
Cumpărătorii se tem că vor cîştiga mai puţin din vînzarea caselor. Mulţi dintre proprietari nu cunosc bine reglementările în materie, astfel că şi cei care nu sînt speculanţi au această temere. După cum spun agenţii imobiliari, ei vor încerca să includă sumele ce reprezintă impozitul în preţurile caselor sau ale terenurilor.
Primul efect pe piaţa de profil va fi creşterea preţurilor, pe cît este posibil, pentru că, după cum ne-a spus purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Ialomiţa, "preţurile au depăşit pragul de sus". Domnia sa este de părere că vînzătorii care vor majora din nou preţurile în acest domeniu vor pierde, întrucît nu există cumpărători care să ofere astfel de sume. Reprezentantul ARAI susţine că va apărea concurenţa între cei care îşi vor vinde proprietăţile mai scump şi cei care vor lăsa preţurile la nivelul din acest moment. Domnul Ialomiţa prevede, însă, o oarecare reglare a pieţei, "după această reacţie emoţională".
În opinia agenţilor de la "Sharada", "oamenii sînt speriaţi că trebuie să plătească acest impozit", iar în ceea ce priveşte piaţa, "ea este oricum blocată". Reprezentanţii agenţiei imobiliare amintite ne-au spus că tendinţa de creştere a preţurilor s-a făcut deja simţită: "Chiar zilele trecute ne-am confruntat cu un caz în care proprietarul unui teren a crescut preţul imobilului, din cauza impozitului respectiv". În opinia acestora, "vînzătorii cresc degeaba preţurile, dacă nu reuşesc să vîndă imobilele".
Ivan Tudor, şeful departamentului secretariat din cadrul agenţiei "Donald Dai", ne-a precizat că cei care vor majora valoarea proprietăţilor vor fi, în special, speculanţii. Dar şi aşa, spune domnia sa, blocajul deja existent de pe piaţă se va accentua.
Şi Costel Gafiţa, de la agenţia "Premier", ne-a spus că majorarea preţurilor pe piaţa imobiliară este de aşteptat, fenomen care va avea ca efect stagnarea vînzărilor. Domnia sa a adăugat că în prezent sînt foarte mulţi vînzători pe piaţă, iar cumpărătorii lipsesc cu desăvîrşire.
În schimb, foarte multe persoane investesc în terenuri. "Oamenii preferă să facă tranzacţii cu terenuri, deoarece valoarea acestora s-a dublat în ultimii doi ani", este de părere domnul Gafiţa. Anca Greceanu, consilier imobiliar în cadrul agenţiei "Odiseea Group", ne-a explicat că preţurile au început să crească din nou, dar că 90% dintre vînzători deţin imobile de mai mult de trei ani. În ceea ce priveşte speculanţii, unii dintre aceştia vor continua să crească preţurile la imobile, alţii vor găsi tot felul de artificii ca să nu plătească impozitul de 10%, consideră Anca Greceanu, adăugînd că "românul este inventiv". De altfel, susţine domnia sa, legea are suficiente excepţii pentru a putea fi eludată.