Bursele europene au scăzut miercuri, în prima şedinţă de tranzacţionare din acest trimestru, din cauza temerilor privind o recesiune globală profundă, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 înregistra un declin de 2,4%, după ce marţi a încheiat cel mai prost trimestru din ultimii ani, în urma declinului activităţii economice, consecinţă a măsurilor de izolare adoptate la nivel global pentru a stopa extinderea pandemiei, care sporesc ameninţarea unor falimente şi a unor concedieri masive.
Datele publicate miercuri arată o contractare a activităţii economice în martie în cea mai mare parte a Asiei, deoarece epidemia a paralizat lanţurile de aprovizionare şi a afectat exporturile în Japonia şi Coreea de Sud, înregistrându-se doar o modestă îmbunătăţire în China.
Miercuri dimineaţa, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 3,20%, ajungând la valoarea de 9.622,51 puncte, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris înregistra un declin de 3,78%, la 4.229,90 puncte.
Indicele principal FTSE 100 a scăzut cu 3,2%, subindicele financiar înregistrând un declin de 7%, după ce o serie de bănci britanice s-au alăturat rivalelor din Europa, suspendând plata dividendelor pentru 2019, pentru a-şi majora rezervele de capital.
Indicele FTSE 100 a încheiat marţi cel mai prost trimestru din 1987, pe fondul temerilor privind efectele răspândirii rapide a pandemiei asupra economiei britanice.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut marţi cu 0,02 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 22,74 dolari. În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.