Unele fonduri speculative renunţă complet sau la o bună parte a deţinerilor de acţiuni, în condiţiile în care războiul comercial declanşat de preşedintele american Donald Trump şterge trilioane de dolari din evaluările bursiere şi le obligă să-şi reducă tranzacţiile realizate în marjă, scrie Reuters.
În cele trei zile bursiere de la anunţul lui Trump privind impunerea unor tarife "reciproce" ample asupra importurilor din aproape toate ţările, pieţele de acţiuni din întreaga lume s-au prăbuşit, iar obligaţiunile au devenit atât un refugiu, cât şi un pariu pe reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, răsturnând cu totul aşteptările pieţei de dinainte ca Trump să revină la Casa Albă, mai scrie publicaţia menţionată.
Conform Reuters, căderea masivă a Wall Street-ului arată că investitorii care au mizat pe excepţionalismul şi puterea economică a Statelor Unite se retrag acum în panică din pieţele americane.
Indicele S&P 500 scăzuse cu 10,5% în decurs de două zile de la anunţul tariferilor, pierzând circa cinci trilioane de dolari din valoarea sa de piaţă, iar ieri înainte de deschiderea sesiunii bursiere din Statele Unite contractele futures era în scădere, anunţând o nouă zi cu deprecieri masive. În China, indicele CSI300 a scăzut cu peste 5% în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în vreme ce în Europa, indicele Stoxx 600 avea ieri o scădere de 5,1%, la jumătatea zilei bursiere coşul de acţiuni situându-se la minimul ultimelor cincisprezece luni.
• Un peisaj geopolitic haotic
William Xin, preşedintele fondului speculativ Spring Mountain Pu Jiang Investment Management, cu sediul în Shanghai, spune că şi-a lichidat toate poziţiile pe acţiuni, deoarece peisajul geopolitic actual este haotic, iar riscul unei recesiuni globale este în creştere, potrivit Reuters.
"Imaginea macro devine foarte haotică şi nu pot să văd deloc viitorul clar", a spus Xin care şi-a vândut acţiunile listate în China şi Hong Kong încă de săptămâna trecută.
Fondurile speculative care urmează strategii pe acţiuni long-short (n.r. ce presupun deschiderea de poziţii long - în care se mizează pe creştere pentru acţiunile precepute drept subevaluate şi short - în care se mizează pe scăderea titlurilor percepute drept supraevaluate, câştigurile provenind din diferenţe) au fost masiv afectate, în condiţiile în care volatilitatea a crescut, potrivit brokerilor, scrie Reuters.
Fondurile speculative folosesc de obicei conturi de marjă, prin care împrumută bani de la brokeri pentru a tranzacţiona cu levier, adică poziţii mai mari decât banii pe care-i plasează efectiv, operând practic pe datorie. Dar, când valoarea activelor din contul de marjă al unui investitor scade sub depozitul cerut de broker, acesta poate solicita investitorului să adauge bani în cont sau să vândă din acţiuni sau obligaţiuni.
"În scăderile masive ale pieţelor precum aceasta, panica şi vânzările forţate prin apeluri de marjă pot domina o perioadă", a spus David Seif, economist şef pentru pieţele dezvoltate la Nomura în New York. "Asta nu înseamnă că (n.r. scăderea) nu se bazează pe un eveniment negativ foarte real, în acest caz tarifele. Dar cred că mişcarea de vânzare ulterioară poate să capete o viaţă proprie".
• Prea multă incertitudine
Bob Zhang, managing partner al Pine Street Capital, un fond speculativ din Beijing, a afirmat că şi-a redus expunerea netă faţă de acţiunile chinezeşti la 25%, faţă de 100% cât era în ianuarie. De asemenea, a luat câteva poziţii de protecţie faţă de riscul de scădere al indicelui bursier chinez, potrivit Reuters.
"Este posibil ca volatilitatea în China abia să înceapă, în condiţiile în care poziţiile sunt foarte aglomerate, iar unii oameni încearcă să prindă cuţite în cădere (n.r. încercare de a cumpăra active când preţurile scad vertiginos)", a spus el, citat de Reuters.
Afirmaţiile sale sunt făcute în condiţiile în care China este ţinta celor mai mari taxe vamale impuse de Trump, de peste 50%, faţă de care administraţia de la Beijing a anunţat la finele săptămânii trecute că va impune taxe suplimentare asupra importurilor din Statele Unite.
"Sunt prea multe incertitudini şi toată lumea se retrage având în vedere volatilitatea mare a pieţei. Cred că suntem chiar în mijlocul acestei perioade de vânzări. Descărcarea poziţiilor se face de obicei secvenţial, de la un fond speculativ la altul", a spus un manager de portofoliu al unui mare fond american, cu sediul în Hong Kong, potrivit Reuters.
Opinia Cititorului