Şocul tarifelor a spulberat euforia din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie

Şocul tarifelor a spulberat euforia din zona euro

"Speranţa generată de orgia datoriilor a fost îngropată".

Sentix

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro s-a prăbuşit, în aprilie 2025, conform ultimului raport de la Sentix GmbH, în urma anunţării tarifelor impuse de administraţia de la Washington (vezi graficul).

Indicele agregat a scăzut până la -19,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023, de la -2,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 33,8 puncte, până la -15,8 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023 2021. Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 1,5 puncte, până la -23,3 puncte.

Euforia determinată de anunţarea programelor masive de înarmare finanţate prin împrumuturi, atât în zona euro, cât şi în Germania, a fost spulberată de şocul tarifelor americane, după cum scriu analiştii de la Sentix, care mai subliniază că "speranţa generată de orgia datoriilor a fost îngropată".

Aşteptările la nivel global au înregistrat o inversare dramatică. Zona euro şi Germania au fost mutate din categoria "redresare" în categoria "recesiune", iar Statele Unite din categoria "declin" în categoria "recesiune". În categoria "recesiune" au fost trecute şi America Latină şi Europa de Est din categoria "stabilizare".

"Intensitatea prăbuşirii este într-adevăr remarcabilă: în întreaga istorie a datelor Sentix, începând cu 2002, a existat o singură scădere mai mare a indicelui aşteptărilor - invazia Rusiei în Ucraina", se subliniază în raport, în condiţiile în care "variaţia lunară reflectă incertitudinea enormă".

În plus, "banii ieftini ai băncilor centrale nu pot ajuta prea mult, mai ales că efectele inflaţioniste ale măsurilor tarifare sunt dificil de evaluat şi este probabil să limiteze sever opţiunile de acţiune ale băncilor centrale".

Raportul de la Sentix avertizează "investitorii copleşiţi de evoluţiile din ultimele câteva zile" că este greu de spus dacă şi când va ceda una dintre părţi, deoarece "semnalele indică o escaladare", aşa cum arată răspunsul venit din partea Chinei, care a anunţat tarife de 34% pentru mărfurile americane importate.

În aşteptarea răspunsurilor din partea Uniunii Europene şi Regatului Unit, analiştii de la Sentix arată că "războiul tarifelor va dura probabil mai mult decât presupun mulţi", în condiţiile în care "economia globală este un sistem fragil acum grav perturbat".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, încrederea investitorilor a scăzut masiv. Indicele agregat a înregistrat un declin până la -27,8 puncte, de la -12,5 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la -39 de puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2024, de la -40,5 puncte. Indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 36,3 puncte, de la -15,8 puncte, cel mai redus nivel din septembrie 2024. Raportul de la Sentix mai avertizează că tarifele americane vor face şi mai dificilă formarea noului guvern de coaliţie de la Berlin.

Dincolo de Ocean, aşteptările investitorilor s-au prăbuşit până la cel mai redus nivel din octombrie 2008, înregistrat după falimentul Lehman Brothers.

Indicele agregat al încrederii a scăzut până la -22 de puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020, de la -2,7 puncte, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la 0,5 puncte, de la 13,5 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 59,8 puncte, până la -42 de puncte.

"În aprilie 2025, economia SUA se confruntă efectiv cu o recesiune. Multe companii care vor fi pierdut vânzări şi venituri sunt susceptibile de a concedia angajaţi. Prin urmare, şomajul ar trebui să crească. În acelaşi timp, preţurile în SUA vor trebui să crească, deoarece bunurile importate vor deveni mai scumpe - sau nu vor mai intra deloc în ţară deoarece nu mai este profitabil pentru furnizori", se subliniază în raportul Sentix, unde se mai avertizează că "îndatorarea masivă a unei mari părţi a sectorului privat din SUA, consumatori şi firme, ar putea ridica problema solvabilităţii unor debitori americani în cazul unei recesiuni".

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în aprilie 2025 cu 16,8 puncte, până la -3,3 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la -11,8 puncte, de la 15,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până 5,5 puncte, de la 11,8 puncte.

Economia Japoniei a intrat în categoria "declin", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 15 puncte, până la -10,4 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 22,8 puncte, până la -18,5 puncte, şi a unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 7 puncte, până la -2 puncte.

Europa de Est a fost trecută în categoria "recesiune", pe fondul scăderii indicelui agregat până la -18,3 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, de la -5 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -18,5 puncte, de la -16,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 25,3 puncte, până la -18 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2023.

Indicele agregat al încrederii în economia Elveţiei a scăzut în aprilie 2025 până la -1,1 puncte, de la 15,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 19,5 puncte, de la 18,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 31,3 puncte, până la -19,8 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2023.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -36,3 puncte, de la -11,6 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut până la -40,5 puncte, de la -27 de puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut cu 37,3 puncte, până la -32 de puncte, cel mai redus nivel din luna noiembrie 2022.

America Latină a fost trecută în categoria "recesiune" pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -15 puncte, de la -2,3 puncte, în condiţiile scăderii indicelui situaţiei curente până la -13 puncte, de la -8 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la -17 puncte, de la 3,5 puncte în luna anterioară.

Pe fondul tendinţelor negative din zona euro şi Statele Unite, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a scăzut până la -12 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, de la 4,6 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -4 puncte, de la 2,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 26,5 puncte, până la -19,6 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna aprilie 2025 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.127 de investitori, dintre care 224 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3277
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur442.3381

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb