Zece titani ai şahului internaţional vin la Bucureşti

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 aprilie

Foto: Bogdan-Daniel Deac

Foto: Bogdan-Daniel Deac

English Version

Primăvara aceasta, în perioada 5-17 mai, Capitala va deveni, din nou, centrul universului şahistic internaţional. Etapa românească a prestigiosului circuit Grand Chess Tour aduce în faţa publicului, potrivit organizatorilor turneului, 10 dintre cei mai valoroşi Mari Maeştri ai momentului, într-o confruntare de excepţie găzduită de Grand Hotel Bucureşti.

România, reprezentată de Bogdan-Daniel Deac

Singurul român prezent în competiţie este Bogdan-Daniel Deac, în vârstă de 23 de ani, numărul 1 naţional şi locul 36 mondial, cu un rating FIDE de 2692. Deac este considerat un fenomen al şahului românesc, devenind Mare Maestru la doar 14 ani. Este câştigătorul Reykjavik Open 2024 şi participă pentru a cincea oară la Superbet Chess Classic. Pe lângă turneul din România, Deac va concura şi la Superbet Rapid & Blitz Polonia, primind un wildcard din partea organizatorilor. România va fi astfel reprezentată în circuitul internaţional şi de David Gavrilescu.

Fabiano Caruana revine în Bucureşti

Fabiano Caruana (SUA, 32 ani), ocupantul locului 4 mondial şi câştigător al Grand Chess Tour 2023, revine la Bucureşti după ce a câştigat ediţia de anul trecut. Cu un rating de 2783, Caruana este unul dintre cei mai constanţi jucători ai elitei internaţionale, fost finalist al Campionatului Mondial în 2018 şi de patru ori campion al Statelor Unite.

Campionul mondial Dommaraju Gukesh vine în România

Dommaraju Gukesh, tânărul fenomen indian în vârstă de 18 ani, va participa la etapa din România. Actualul campion mondial şi numărul 3 mondial (rating FIDE 2787), Gukesh este cel mai tânăr jucător din istorie care a cucerit titlul suprem, după victoria împotriva lui Ding Liren în decembrie 2024. Succesul său la Olimpiada de la Budapesta 2024 a confirmat ascensiunea spectaculoasă a şahului indian.

Noua generaţie: Abdusattorov, Firouzja şi Praggnanandhaa

Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistan, 20 de ani) ocupă locul 6 mondial, cu un rating de 2773. Campion mondial la şah rapid în 2021, Abdusattorov este unul dintre cei mai respectaţi tineri Mari Maeştri ai circuitului. Alireza Firouzja (Franţa, 21 de ani) este dublu câştigător al Grand Chess Tour (2022, 2024). Cu un rating de 2757, Firouzja este recunoscut pentru stilul agresiv şi pentru recordul de a fi cel mai tânăr jucător care a depăşit 2800 Elo. India mai aduce un star în ascensiune: Praggnanandhaa Rameshbabu (18 ani), aflat pe locul 8 mondial, proaspăt câştigător al Tata Steel Masters 2025 şi performer la Olimpiada de la Budapesta.

Legende active: So, Aronian, Duda şi Maxime Vachier-Lagrave

Wesley So (SUA, locul 12 mondial) şi Levon Aronian (SUA, locul 13) completează palmaresul impresionant al turneului. So este fost campion mondial la Fischer Random şi triplu campion al SUA, iar Aronian, fost număr 2 mondial, impresionează prin creativitate şi longevitate la vârful ierarhiei. Jan-Krzysztof Duda (Polonia, locul 17 mondial), campion al Cupei Mondiale FIDE 2021, este unul dintre cei mai solizi jucători europeni. De asemenea, va concura şi Maxime Vachier-Lagrave (Franţa, locul 23 mondial), celebru pentru repertoriul său complex în deschideri şi stilul ofensiv.

Premii totale de 1,6 milioane de dolari

Circuitul Grand Chess Tour 2025 oferă premii totale în valoare de 1,6 milioane de dolari, dintre care 350.000 USD sunt alocaţi pentru turneele clasice. La finalul sezonului, primii patru jucători din clasamentul general vor participa la o etapă eliminatorie specială, cu un bonus de 350.000 USD. Evenimentul este organizat de Fundaţia Superbet în parteneriat cu Saint Louis Chess Club şi Federaţia Română de Şah, iar partidele vor avea loc în Sala Ronda a Grand Hotel Bucureşti. Grand Chess Tour este considerat unul dintre cele mai importante circuite şahiste internaţionale, fiind sprijinit de legendarul Garry Kasparov, care a contribuit la consolidarea acestui proiect global.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să sperăm că prestația lui Deac va fi mai convingătoare decât cea de la campionatul european organizat anul ăsta de România la Eforie Nord.

    Deac a fost acolo jucătorul cu cel mai mare ELO, dar a dezamăgit, clasându-se undeva în anonimat pe locul 90. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3845
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2865
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8531
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1452

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb