Comunitatea ecologistă globală lansează un apel urgent pentru protejarea mediului marin, înaintea Conferinţei ONU pentru Oceane (UNOC3). Peste 100 de organizaţii de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicţii asupra explorării resurselor de petrol şi de gaze din oceane, potrivit unei scrisori deschise difuzate de agenţia dpa.
• Explorarea continuă ameninţă ecosistemele marine
Cele 111 organizaţii semnatare avertizează că căutarea continuă a combustibililor fosili în fundul mării ameninţă grav ecosistemele marine. Ele subliniază că UNOC3 trebuie să devină "un moment de acţiune" pentru a opri aceste practici distructive. "Aceste activităţi provoacă unele dintre cele mai intense zgomote din mările noastre, cu efecte grave şi chiar mortale asupra vieţii marine - de la cel mai mic plancton la balene mari", a declarat Nicolas Entrup de la OceanCare, organizaţie care a iniţiat această scrisoare deschisă.
Entrup a mai subliniat că oceanele sănătoase sunt esenţiale în combaterea celor mai severe efecte ale schimbărilor climatice, iar documentul transmis ONU reprezintă un apel la coerenţă între politicile climatice şi cele privind protejarea oceanelor.
• Europa, chemată să dea exemplu
Organizaţiile ecologiste au făcut apel la guvernele europene, evidenţiind exemplele pozitive: Franţa, Spania şi Portugalia au interzis deja iniţierea de noi explorări petroliere şi gaziere în apele lor teritoriale. Cea de-a treia Conferinţă ONU pentru Oceane (UNOC3) va avea loc în perioada 9-13 iunie 2025, la Nisa, fiind coprezidată de Franţa şi Costa Rica. Se aşteaptă ca în cadrul conferinţei să fie discutate problemele critice semnalate de organizaţiile de mediu şi să fie elaborate acorduri internaţionale pentru ocrotirea oceanelor.
Opinia Cititorului