Parlamentul bulgar şi-a dat luni acordul pentru ca Guvernul de la Sofia să strângă în acest an până la 10 miliarde de leva (5,52 miliarde dolari) de pe pieţele financiare, de aproape cinci ori mai mult decât suma de 2,2 miliarde leva preconizată iniţial, în ideea de a putea diminua impactul economic al pandemiei de coronavirus şi pentru a acoperi un deficit fiscal aşteptat, informează Reuters.
Parlamentarii au aprobat un buget revizuit pentru 2020 care prevede o nouă ţintă de deficit fiscal, de 3% din PIB, şi se aşteaptă ca economia bulgară să se contracte cu 3% în acest an din cauza crizei coronavirusului.
"Suntem la începutul unei crize economice imprevizibile. Prin majorarea limitei de îndatorare, voi căuta cele mai bune decizii pentru a finanţa bugetul şi să sperăm că nu va fi nevoie să atingem limita", a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov în Parlament.
Ca urmare a acordului Parlamentului, Bulgaria va putea să acceseze de pieţele globale în acest an până la 4,8 miliarde euro (5,18 miliarde dolari). De asemenea, va putea să acceseze şi piaţa locală, pe care de la începutul anului şi până în prezent a vândut obligaţiuni în valoare de un miliard de leva.
Vladislav Goranov a subliniat că majorarea plafonului datoriei este singura opţiune pentru Bulgaria, în conformitate cu consiliul monetar, pentru a asigura suficientă lichiditate. Ministrul bulgar de Finanţe a respins, pentru moment, un plan iniţial lansat de partidul GERB din care face parte, referitor la posibilitatea unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.
Ţara vecină a închis şcolile, restaurantele şi barurile şi a restricţionat călătoriile între oraşe, pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului. Peste 40.000 de oameni dintr-o populaţie de şapte milioane de locuitori şi-au pierdut locurile de muncă pe măsură ce companiile şi-au încetat operaţiunile. Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 549, inclusiv 22 care au decedat.