Agentul electoral "F"

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 11 noiembrie 2009

Cornel Codiţă

F vine de la frică. Un ingredient psihologic lansat pe scena alegerilor prezidenţiale din acest an, în postura de vedetă.

Ca să nu uităm prea repede istoria, să spunem că nu este o premieră în epoca de tribalism politic pe care o numim, atît de insipid şi lipsit de precizie, tranziţie. În evenimentele din Decembrie 1989, Ceauşescu a încercat să manipuleze frica de necunoscut a profitorilor din cercurile puterii şi din aparatul de represiune statal, de loialitatea cărora începuse deja să se îndoiască. De aceea, în celebrul discurs din 21 decembrie, lor li se adresează, nu proorocind, ci ameninţîndu-i cu "pierderea cuceririlor revoluţionare ale socialismului". Doar că frica lor de represaliile care ar fi urmat şi, mai ales, suspendarea miraculoasă a fricii populaţiei, expusă direct la temperatura scînteii de la Timişoara, au înclinat decisiv balanţa în favoarea schimbării radicale de regim.

Pe clapele fricii difuze, faţă de "capitalismul sălbatic", a jucat aria sa electorală şi FSN-ul, în alegerile din mai 1990, după cum represaliile organizate împotriva manifestaţiilor din Piaţa Universităţii au avut ca declanşator tot frica, cea a liderilor puterii nou instalate de a nu pierde bruma de legitimare cîştigată prin alegeri şi, odată cu ea, capacitatea de guvernare. Revoluţia trebuia împiedicată să-şi devoreze fiii nelegitimi! Ceilalţi puteau fi sacrificaţi, desigur...în numele "cauzei". "Mineriada" anti-Constantinescu a fost şi ea o manevră bazată pe frică, menită să sporească presiunea asupra Preşedintelui şi a oamenilor săi, confruntaţi cu posibilitatea de a pierde complet controlul asupra unei situaţii pe care ştiau foarte bine că nu o stăpînesc decît parţial. Ion Iliescu şi-a luat, iar, ca aliat frica în confruntarea electorală cu Corneliu Vadim Tudor şi a cîştigat detaşat bătălia turului II, în anul 2000.

Dintre candidaţii în actuala competiţie pentru putere, care nu mai este nici măcar parţial mascată de pretextul alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu este singurul care şi-a angajat serviciile temutului agent F. Nu doar prin invocarea explicită a fricii într-un material de campanie, afişat de-a lungul şi de-a latul ţării, ci printr-o operaţiune coordoantă, de amploare. Împrumutul extern gigant de la FMI, menit să acopere, pentru o scurtă perioadă de timp, găurile uriaşe lăsate de "guvernarea prezidenţială Boc", forate în prelungirea celor date de guvernarea PNL-PD-L, forate în prelungirea celor din guvernarea PSD...forate în continuarea celor din guvernarea CDR....forate în continuarea....ab ovo usque ad mala, a fost justificat indirect, manipulînd frica populaţiei de ceea ce ar fi fost consecinţele imediate ale unui colaps al finanţelor statului. Doar că celebra "centură de siguranţă", invocată de Preşedintele Băsescu era menită să-i asigure în primul rînd, nu pe cetăţeni, ci pe profitorii şi pe deţinătorii puterii. Întregul discurs electoral al lui Traian Băsescu, construit împotriva Parlamentului, încearcă şi el să exploateze tot un anume fel de teamă difuză: aceea faţă de "democraţia scăpată de sub control", lăsată la cheremul Parlamentului, prezentat ca un cuib de găşti, dependente de interesele potentaţilor tranziţiei, ca o instituţie ineficientă, cauzatoare de întîrzieri în decizie şi în ultimă instanţă care ar putea să fie făcută responsabilă de dezastrul generalizat al ţării. Teama unei populaţii încă departe de a se fi eliberat de constrîngerile psihologice ale credinţei în "figura salvatoare", temerea ei de a nu rămîne fără "Tatăl" atotbinevoitor, atotputernic şi omnipotent, este ingredientul pe care încearcă să-l exploateze discursul lui Traian Băsescu, la nivelul contactului direct cu populaţia, fie în tele-peroraţiile sale radio sau tv. Se mai adaugă la acestea exploatarea temerilor de "strigoii tranziţiei" pentru personificarea cărora a fost ales Ion Iliescu; teama de a ieşi din "cuvîntul FMI" prin care a încercat să justifice derapajul constituţional în gestiunea situaţiei creată de căderea Guvernului Boc. În sfîrşit, candidatul la preşedinţie Traian Băsescu nu a ezitat să joace teama parlamentarilor faţă de alegerile anticipate, în încercarea de a mobiliza o nouă balanţă de putere în Legislativ, favorabilă menţinerii guvernului Boc la putere, pe o bază legitimă, fie şi încropită.

Deşi este un atu foarte puternic, înrolarea Agentului F în campania electorală a Preşedintelui are totuşi un cost care s-ar putea dovedi ruinător: recurgerea la serviciile electorale ale fricii, ale temerilor existente inevitabil în viaţa noastră de fiecare zi, în modul în care ne prefigurăm viitorul, evocă fără nicio putinţă de disimulare, frica lui Traian Băsescu faţă de posibilitatea de a nu mai fi stăpînul viitorului mandat prezidenţial. Iar cînd această frică este atît de evidentă, cînd transpare nu doar din acţiunile planificate ale candidatului, ci şi din mimica şi ges-turile lui întîmplătoare, atunci în mintea oricui se nasc două întrebări inevitabile: "Ce are acest om de ascuns, de îi este atît de frică?; iar dacă ceea ce are de ascuns este atît de grav, pe cît de mare este frica pe care ne-o arată, este cazul, atunci, să-i mai încredinţăm un nou mandat de Preşedinte?"

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. e tot vina lui Basescu. Vreau sa stiu si eu daca va aduceti aminte de "dictatorul Basescu" ... prin 2007, ca de atunci nu ma mai uitam pe ziarele romanesti. Cred ca pot sa pun pariu, eu nu joc, ca nimic s-a scimbat nici la ultimile alegeri... risc sa casig, nu-i asa? Fratilor va este atat de dor de un nou tatuc care sa va tina in linistea somnului de veci?! Va jucati cu focul, putin dar sigur pentru ca nici UE nu sta foarte bine cu sanatatea :lol:

    T vine de la tradare

    R vine de la rautate 

    D vine de la durere 

    L Vine de la lasitate 

    Recunosti....de unde vin? 

    Si tu Brutus ?? 

    Dle Codita , ti-am admirat echidistanta, dar parca incepe sa transpara ceva partizanat si ar fi pacat, fata de statutul pe care vi l-ati castigat.

    Ati vazut semetul leu inconjurat de sacalii care il "incoltesc" din toate partile pentru a-i fura prada ? si in apararea acestuia se vede o anumita teama; cred ca putem asemui situatia "leului" Basescu, care, trebuie sa recunoastem , pe langa toate hibele care le are a castigat (mai bine zis a furat o "prada"... 

    1. Domnule Codita, ti-am citit mai toate editorialele pe care acest ziar iti face onoarea sa le publice (iti scriu cu d-ta si nu cu dvs. fiindca cred ca sunt cu 20 ani mai in varsta si am vazut mai multe ca d-ta). Pana de curand pareai echidistant; acum esti deadreptul dusman al lui Basescu ! Ai ceva personal cu el ? Doar asa s-ar explica faptul ca il faci fricos. Are desigur si el pacate (toti avem) dar FRICOS NU ESTE Frica mare a noastra a romanilor ar trebui sa fie daca nu va iesi Basescu...

      ma bucur ca sunteti (daca tot v-ati declarat varsta) de aceeasi parere cu mine; eu am spus-o intr-un alt mod. Gustul amar mi-l da atitudinea autorului; la acest lucru m-as fi putut gandi in ultimul rand, deoarece l-am vazut tot timpul un independent si vertical. Pacat dle Codita. 

      In politica, autorul e independent si vertical. Altfel, intrebati-l....

      Echidistanta nu inseamna sa inchizi ochii in fata defectelor tuturor si sa pretinzi senin ca nu exista nici la unul, nici la altul, ori ca sunt la fel de grave peste tot.

       

      Faptul ca partidele importante de pe scena romaneasca nu gasesc un candidat care sa merite un vot pozitiv, nu ne indeparteaza cu nici un milimetru de la dimensiunile abisale ale catastrofei patronate de actualul presedinte.  

      Iar basescu trebuie pedepsit cu un vot negativ nu datorita vreunei intamplari nefericite, ci... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb