AGISTA: Fondurile de growth cresc semnificativ in Europa

S.B.
Companii / 17 iulie 2023

AGISTA: Fondurile de growth cresc semnificativ in Europa

Piata europeana de capital privat a inregistrat, in ultimii ani, o crestere semnificativa a activitatii de fundraising (strangere de capital), atingand niveluri fara precedent, cu un record de 170 de miliarde de euro in 2022 (cu 30% mai mult in comparatie cu anul precedent si cu 13% peste numarul mediu de fonduri atrase in ultimii 5 ani). Fondurile de growth au jucat un rol semnificativ in aceasta crestere, atragand capital considerabil: doar in 2022, 200 de fonduri europene de growth au strans 21 de miliarde de euro, depasind media ultimilor cinci ani cu 42%, potrivit unui raport Invest Europe.

Aceasta dinamica se traduce prin oportunitati uriase pentru antreprenori si investitori in Europa. Fondurile de growth au deschis noi perspective si au facilitat crearea si extinderea afacerilor, generand inovatie si prosperitate economica.

O categorie relativ noua pe piata romaneasca de investitii, fondurile de growth se concentreaza pe identificarea si sustinerea companiilor cu potential semnificativ de crestere, oferindu-le capital si resursele necesare pentru a-si accelera expansiunea si a-si atinge obiectivele de crestere. Profilul investitiei de tip growth equity are specific de actionar minoritar, cu o componenta importanta de sustinere a companiilor pentru a face performanta, beneficiind astfel de ghidaj si acces la capital.

"De-a lungul anilor, fondurile europene de growth au inregistrat o crestere semnificativa, obtinand o cota tot mai mare din totalul sumelor colectate pe segmentul de PE din Europa. Aceasta evolutie incepe sa aiba ecou si in tendintele de pe piata romaneasca, avand un rol relevant in sustinerea antreprenorilor si a afacerilor romanesti. Ca fond de growth, Agista ofera IMM-urilor cu potential din Romania solutii de crestere prin infuzie de capital si, foarte important, knowledge de business, mai ales prin eficientizarea structurilor bilantiere, care sa le permita scalarea rapida si dezvoltarea la nivel local si regional. Alaturi de Agista, antreprenorii pot sa-si dezvolte business-ul in mod accelerat si sustenabil pentru a crea un impact puternic", spune Nicolae Kovacs, CEO al Agista, fond de growth in curs de autorizare din Romania.

In opinia specialistilor, fondurile de growth vor avea un rol fundamental in urmatorii ani in Europa de Sud - Est, prin:

- Accesul rapid la piete si clienti noi, ce se va traduce in extinderea portofoliului catre arii cu potential de crestere

- Acces la resurse, expertiza si know-how extins prin intermediul retelei fondului de growth

- Sprijinirea inovatiei si a antreprenoriatului in regiune si promovarea colaborarii si networking-ului intre companii.

In ultimii ani, industria europeana de tech a inregistrat cele mai multe tranzactii de fuziuni si achizitii cu implicarea private equity, cu o pondere de 90%, urmata de sectorul farmaceutic cu 81%, serviciile de afaceri cu 59%, serviciile financiare cu 41%, retail cu 29%, bunurile industriale si ingineria cu 26%, energia si utilitatile cu 18%, industria chimica cu 18%, constructiile cu 11%, iar sectorul auto cu 7%. Acest lucru a contribuit la tendinta ascendenta a finantarii private equity in Europa, tendinta ce se mentine si in prognozele pentru urmatorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb