Agoniseala din puşculiţele europenilor riscă să genereze o criză monetară

Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iunie 2004

Lipsa eurocenţilor de pe piaţă este resimţită acut în aproape toate cele 12 state care împart moneda unică, cea mai afectată fiind, însă, Germania Centrele comerciale mari - nevoite să apeleze la "vecini"

Eurocenţii, subdiviziuni ale monedei unice europene - euro, lipsesc din vistieria Băncii Federale a Germaniei. Monedele de 1, 2 şi 5 cenţi sînt din ce în ce mai puţine, întrucît consumatorii preferă să le "adune" în puşculiţă, în loc să plece cu ele la cumpărături. Într-o astfel de situaţie, germanii nu se pot baza pe ajutorul celorlalte state care folosesc euro, dat fiind că majoritatea ţărilor din regiune se confruntă cu aceeaşi problemă. Responsabilul pe probleme valutare din cadrul "Bundesbank" (banca centrală a Germaniei), Winfried Lampe, susţine că nici măcar băncile vecine, din Belgia, nu pot acoperi acest gol. Singurii dispuşi să întindă o mînă de ajutor sînt austriecii şi olandezii, care au trimis deja primele transporturi cu eurocenţi. Spre exemplu, Austria a venit în sprijinul lanţului german de distribuţie "Metro", întrucît cererea acestuia nu a putut fi acoperită de banca centrală din ţară.

Totuşi, nu trebuie trecut cu vederea faptul că asemenea intervenţii nu pot fi făcute decît pe termen scurt. De aceea, Winfried Lampe apelează la cetăţenii germani, îndemnîndu-i să renunţe la agoniseala din puşculiţe, ca să evite o criză monetară serioasă.

"După ce primesc monedele ca rest la cumpărături, cei mai mulţi dintre consumatori nu se gîndesc să le utilizeze din nou, motivînd că le disting greu", afirmă, la rîndul său, Wolfgang Söffner, şeful departamentului "Bundesbank" ce asigură lichidităţile pe piaţă.

Dacă monedele euro lipsesc de pe piaţă, bancnotele false îşi fac din ce în ce mai mult loc în regiune. Potrivit specialiştilor, lider al falsurilor pare să fie Bulgaria, bancnotele falsificate în această ţară devenind "aproape perfecte".

Estonia, Lituania şi Slovenia au intrat în etapa care precede adoptarea euro

Estonia, Lituania şi Slovenia sînt primele dintre cele zece noi state membre ale UE care au aderat la mecanismul revizuit de schimb european (ERM-2), etapă care precede introducerea monedei unice. Intrarea în ERM-2 este, însă, numai unul dintre paşii către zona euro. Oficialii europeni urmează să monitorizeze atent situaţia şi realismul programelor de convergenţă din statele amintite.

Legislaţia comunitară prevede că ţările care vor să adere la zona euro trebuie să utilizeze mecanismul ERM-2 timp de cel puţin doi ani şi să menţină oscilaţiile devizelor naţionale într-un interval de plus/minus 15% faţă de o paritate de referinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb