Agresivitatea în politică

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 28 septembrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Vineri seara, când interesul variabil pentru politică - şi cu atât mai mult pentru cea externă - este redus, a căzut ca din senin ştirea - foarte puţin comentată la noi - că preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi-a anunţat demisia nu doar din funcţia de Speaker, ci şi din cea de reprezentant al statului Ohio (poziţie pe care o ocupă neîntrerupt de 25 de ani) de la sfârşitul lunii octombrie. Cei ce au reuşit să îl oblige pe Boehner să-şi anunţe demisia sunt o parte a colegilor săi de partid care îi reproşează compromisurile legislative realizate cu administraţia Obama. De altfel, diferitele grupări afiliate la Tea Party, precum Tea Party Nation sau Tea Party Patriots, nu s-au sfiit să sărbătorească această demisie considerată o oportunitate pentru a întări linia de confruntare cu administraţia democrată. Ca dovadă că baza radicală a partidului, precum ValueVoters, cea mai importantă grupare a activiştilor creştin-conservatori, a reacţionat entuziast la anunţul demisei lui Boehner stă şi mesajul pe Twitter trimis de la faţa locului de corespondentul Associated Pres, Steve Peoples: «Rubio (senatorul republican Marco Rubio, lider al Tea Party) către ValueVoters: "Acum câteva minute preşedintele Boehner şi-a anunţat demisia" ovaţii URIAŞE. Multe în picioare.»(«Rubio to Value Voters: "Just a few mins ago, Speaker Boehner announced he will be resigning." HUGE ovation. Many standing»). De unde atâta ură împotriva unui politician ce aparţine, în fond, aceleiaşi orientări? Una din cheile înţelegerii acestei stări de spirit "revoluţionare" (nu degeaba există recursul obsesiv la partida de ceai de la Boston - Tea Party) o reprezintă re-prezentarea agresivităţii politice. Scena politică americană va (re)cunoaşte, într-o nouă reprezentare, vechea bătălie dintre Bine şi Rău.

Dacă lui Boehner i se reproşează tocmai lipsa de agresivitate (o agresivitate în slujba Binelui), înseamnă că punerea în scenă a unei agresivităţi politice exacerbate, chiar cu riscul de a fractura societatea americană, a devenit prioritatea electorală a conservatorilor radicali. În aceste condiţii, această demisie, care va avea consecinţe încă greu de evaluat asupra politicii americane, şi deci asupra celei mondiale, anunţă un nou puseu al violenţei mai mult sau mai puţin simbolice.

Oricum, deşi a părut surprinzătoare, această demisie nu a apărut chiar din senin. Rezultat al tensiunilor interne acumulate în ultimii şase-şapte ani în Partidul republican american, această demisie era cerută de ceva vreme de aripa radicală de dreapta, ultraconservatoare şi antiliberală a partidului. Pe cât minoritară, pe atât de mobilizată, această aripă, reprezentată de Freedom caucus, cea mai radical-conservatoare grupare din Camera reprezentanţilor, constituită de 42 de membrii (din cei 435 de reprezentanţi), majoritatea proveniţi din rândurile Mişcării Tea Party (Tea Party Movement).

Deja faptul că GOP (acronimul de la Grand Old Party, cum este supranumit Partidul republican) număra deja 17 candidaţi la investitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane din 2016 arăta lipsă de coeziune, dar mulţi se mulţumeau să explice această anomalie prin "slăbiciunea" candidaturii democrate a fostei secretare de stat Hillary Clinton. Dar, reproşurile fundamentaliştilor de la Tea Party că Boehner nu apără suficient valorile conservatoare dezvăluie faliile care împart marea familie republicană în mici comunităţi adverse.

Preşedinte al Camerei reprezentanţilor din 2011, Boehner rezistase cu succes, mai întâi în ianuarie 2013, apoi la începutul acestui an şi apoi doar acum câteva săptămâni, încercărilor de a fi basculat. Dar puseul instrucţional nu a putut fi diminuat şi a profitat de rezultatele spectaculoase ale candidaturilor unor Donald Trump, Ben Carson sau Carly Fiorina, care au pus în defensivă linia tradiţional-moderată a partidului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Uslamistul-sef, Draknea, a dat pomeni elctorale, a dus morti la vot, a santajat primarii prin ordonanta, a facut legi populiste care tin progresul in loc, au inventat baroniada, au facut retrocedari de panarama in folos propriu, au concesionat avutie nationala pe zeci de ani, au trucat licitatii, au lasat dracului invatamantul, cercetarea, sanatatea, transporturile, de fapt toate ministerele sunt in vrie si sa nu uitam, au permis risicarea unor partide de opozitie de ochii lumii, antrenandu-si asa zisii opozanti in faradelegie si hotie.

    1. Ar trebui sa apreciem straduinta acestor personaje alergate de JUSTITIE - ce vor sa ne atraga atentia asupra faptului ca NU avem partide politice in Romania . Aparitia unui asa zis "sef" - conducator sau presedinte - ce se schimba ca intr-o joaca de mahala - iar in spatele acestuia stau incolonati "soldateii derutati" ce isi asteapta "tainul" - reprezinta scenariul tuturor gruparilor ce vor sa ne convinga a fi partide politice . Vedem in spatele cuiva dintre acestia PROGRAME , IDEOLOGII , VALORI si STRATEGII ? Se vad doar scheme de INTERESE ale celor din UMBRA - care aleg indivizi din ce in ce mai mediocri cu cat mai multe dosare in spate . Oare de ce NU am accepta ca acest REVENIT la carma gastii PSD - Liviu Dragnea - sa fuzioneze cu asa zisul partid creat de Mircea Geoana si sa transfere puterea ??? Ne mai miram ca mafiotii "PDL-isti" stau fara griji si nu-i deranjeaza cineva ? Ba dimpotriva - ne ranjesc din toate partile . Ne miram ca "PNL-istii" aidoma "PDL-istilor" au pretentii ca sunt aparuti din spuma marii ? Caricaturi ce mimeaza joaca "dea democratia" si "interesul national" si "lupta pentru un stat al Europei" ...... in realitate TOTI niste "papusele manuite" lasati sa fie MAFIOTI de catre cei din umbra CE STAPANESC si ROMANIA .

      Bati campii, subiectul este altul.

      ba tu esti nul, cum vorbesti asa cu un om batran?

      (mesaj trimis de Baldovin , in data de 28.09.2015, ora 07:46)

      (mesaj trimis de Cristi C în data de 28.09.2015, ora 07:45)  

       

      Ambele mesaje sunt falsificate de acelasi postac neobosit de la ora 7 dimineata. Ce trist trebuie sa fie mamiferul sa renunte la minute de somn pentru a-si manifesta dementa aici. 

       

      Postacule care falsifici mesaje. Ti-a urat bine cineva deja in alt mesaj. Sa iti ajute Dzeu sa ramai olog fara mainile cu care esti troll pe net, sa te paraseasca familia intr-un azil de dementi.

      Bai trolli jegosi care falsificati mesaje si care va incepeti munca la 7:45, 7:55, 7:58. Mars de aici penibililor. Subiectul articolului este altul.

    Dragnea e un rudimentar, ameninta sau linge dupa cum se simte de puternic. Este un fripturist clasic, asa zisele sale viziuni despre viitorul partidului le-o fi avut in vis, dar lea-a uitat la trezire. Realitatea este ca un sabotor inascut ca Dragnea nu poate fi un bun lider de partid. A sabotat USL subtil, e drept, a trantit alegerile prezidentiale, deci s-a adeverit ceea ce unii cunoscatori ale culiselor politice au prezis.

    1. Esti un imbecil odios. Subiectul articolului este altul. Nesimtit jegos ce esti. Ia-ti trolleala si pleaca de aici.

    ara sa-si dea seama europa a ajuns sa fie calarita de o elita sifilitica si rupta de realitate, ghidata de principii simpliste, care pare sa fie incapabila sa se retracteze de la unele stupiditati de gandire. Este bine sa fii solidar, dar si acolo trebuie sa ai echilibru, nu poti baga in casa toti cersetorii necunoscuti in pat cu copii tai, s-ar putea ca gestul sa fie o mare greseala.

    1. O liota de sicofanti proptiti de comunisti,ca si in celelalte organe,organisme,ong,etc.Faris eismul este la moda!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb