Agricultorii nu "înghit" motorina accizată a guvernanţilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2008

Acciza pentru motorina folosită în agricultură, redusă cu 65 de bani

Fermierii pregătesc noi proteste la nivel naţional

Fermierii vor putea achiziţiona motorină pentru activităţile agricole la un preţ redus cu 1,65 de lei. Ca să compenseze pierderile agricultorilor cauzate de scumpirea îngrăşămintelor şi a pesticidelor, reprezentanţii Guvernului au hotărât să suplimenteze ajutorul de un leu acordat fermierilor la litrul de motorină, prin reducerea accizei la acest combustibil cu 65 de bani pe litru.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat: "Din calculele Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), reducerea accizei la motorină va fi de 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar.

Ne propunem să aplicăm această măsură cât mai repede. Peste două săptămâni, sper să fim în măsură să promovăm Hotărârea de Guvern, iar după publicare, să fie aplicată". Potrivit ministrului, fondurile necesare operaţiunii provin din cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, prin care MEF a decis să aloce o sumă de 100 milioane lei pentru a agricultură.

Cu toate acestea, măsura pare să nu tempereze scumpirile produselor agricole, întrucât, potrivit ministrului, acest proces nu depinde numai de fermieri.

Dacia Cioloş a explicat: "Preţul la care ajunge produsul pe raft nu trebuie pus numai pe seama agricultorilor. Pentru anumite produse, precum legumele sau fructele, care se vând direct la consumatori, această măsură ar putea avea efect. De multe ori, însă, agricultorii au fost în pierdere şi nu au putut să scumpească pe măsura creşterii costurilor. Sper ca reducerea accizei să compenseze măcar aceste pierderi".

Ministrul a mai precizat că nu exclude o reducere mai semnificativă a accizei pe viitor, reducere mult aşteptată de fermieri.

Agricultorii se revoltă

Reprezentanţii agricultorilor sunt în continuare nemulţumiţi şi ameninţă că vor organiza proteste la nivel naţional. Potrivit lor, reducerea accizei reprezintă doar o măsură "de sezon", care nu oferă nicio garanţie pe viitor, întrucât nu este consolidată printr-un act normativ. Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat că agricultorii solicită o lege care prin care să garanteze că vor cumpăra motorina pentru agricultură la acelaşi preţ cu cel practicat în celelalte state europene. În plus, Viorel Matei ne-a precizat că agricultorii mai solicită, pentru această toamnă, un sprijin de 300 de lei la hectar pentru compensare energetică (n.n. întrucât creşterea preţului gazului influenţează preţul motorinei, îngrăşămintelor chimice, pesticidelor etc). "Putem obţine acordul Comisiei Europene pentru acest sprijin, întrucât, la noi în ţară, preţul motorinei s-a dublat în decurs de un an", ne-a explicat Matei, care a precizat că, există negocieri cu reprezentanţii de la Bruxelles pentru dublarea sau triplarea subvenţiei de 50 de euro din fondurile comunitare.

La rândul său, Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat că reducerea accizei la motorină este nesemnificativă, fiind totodată "o jignire" la adresa agricultorilor. "Solicităm reducerea accizei la motorină de la 100 de euro la o mie de litri, la 21 de euro, cât este plafonul minim admis în Comunitatea Europeană", ne-a declarat Marcel Cucu.

Pentru a se înlătura orice suspiciuni legate de utilizarea motorinei agricole, Ştefan Nicolae, preşedintele Sindicatului "Agrostar", ne-a declarat că acest combustibil ar trebui să aibă şi o culoare aparte. Nicolae ne-a mai precizat că, în scurt timp, fermierii vor organiza o serie de proteste la nivel naţional, pentru a semnala neajunsurile agriculturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb