AGRICULTORII:  "Producţiile mari de cereale din 2013 nu vor fi replicate şi anul acesta"

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 1 aprilie 2014

"Producţiile mari de cereale din 2013 nu vor fi replicate şi anul acesta"

INS: Culturile agricole din România ocupă suprafeţe mari, dar producţia medie la hectar este net inferioară celei din alte state europene

Ştefan Poenaru, Agrofam Holding: "Producţia de cereale va fi drastic diminuată, pe fondul temperaturilor mari, a deficitului de apă din sol şi dezvoltării avansate a culturilor"

Culiţă Tărâţă: "Solul are nevoie de irigaţii sau de ploaie, astfel scade randamentul la hectar"

Producţiile de cereale de anul trecut nu se vor repeta şi în acest an, în contextul în care randamentele culturilor agricole din ţara noastră sunt sunt mult mai mici decât cele ale altor ţări din Uniunea Europeană (UE), susţin agricultorii autohtoni.

Suprafeţele cultivate cu grâu, porumb boabe şi cartofi ne plasează pe primele locuri în rândul statelor comunitare, dar randamentele (producţia medie la hectar) ne clasează pe ultimele locuri în UE, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform documentului, producţia agricolă vegetală din ţara noastră a înregistrat anul trecut creşteri la toate culturile, datorită condiţiilor climatice favorabile. Totodată, potenţialul de creştere al sectorului de cereale din România este superior celorlalte state din regiune, datorită competitivităţii şi expunerii la Orientul Mijlociu şi Asia, arată raportul Agribusiness România pentru semestrul al doilea din 2014, întocmit de Business Monitor International (BMI).

BMI estimează creşterea producţiei de grâu până în sezonul 2017 - 2018, cu 76,0 % faţă de nivelul din prezent, până la 9 milioane de tone, pe fondul creşterii treptate a randamentului, a suprafeţelor plantate şi a cererii de export.

Pe de altă parte, compania de analiză Martell Crop Projections susţine că, în acest an, condiţiile secetoase din toamna trecută s-au extins asupra Germaniei, printre cei mai mari producători de grâu din Europa, şi în vestul Poloniei, în Cehia, Bulgaria şi România.

Ştefan Poenaru, administratorul Agrofam Holding, susţine că, în acest an, producţiile de cereale vor fi drastic diminuate, pe fondul temperaturilor mari, deficitului de apă din sol şi dezvoltării avansate a culturilor din acestă perioadă. "Contrar unui curent optimist exagerat, chiar şi în cazul în care culturile de cereale au ieşit bine din iarnă, cred că cele două luni de secetă istorică (n.r.- decembrie şi ianuarie) vor influenţa negativ recoltele din acest an", ne-a declarat domnia sa.

Omul de afaceri a completat: "Din observaţiile mele de pe câmp, nevoia de apă a culturilor de cereale este acoperită doar în proporţie de 60 - 70%, iar precipitaţiile au căzut mai ales în zone necerealiere".

Petrică Azoiţei, directorul general al societăţii Agroind Focşani, ne-a precizat că este în acord cu opiniile analiştilor în ceea ce priveşte efectele secetei asupra producţiei de cereale. Potrivit domniei sale, în judeţul Vrancea, solul este "destul de uscat", iar vremea caldă a susţinut creşterea în avans a culturilor de cereale care sunt deja în perioada în care au nevoie de irigaţii. "Solul este uscat şi are nevoie de irigaţii, cei care nu îşi pot permite sau nu au acces la infrastructură, nu pot decât să se roage pentru precipitaţii", ne-a spus Petrică Azoţei.

Marcel Cucu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a spus că, în Bărăgan, culturile de cereale sunt în stare bună, însă problema lipsei infrastructurii de irigaţii rămâne constantă.

Culiţă Tărâţă, care controlează compania agricolă TCE 3 Brazi, ne-a declarat că solul are nevoie de irigaţii sau de ploaie, în caz contrat existând riscul reducerii randamentului la hectar, din cauza evaporării fertilizatorilor.

Datele INS arată că, din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, în anul 2013, ţara noastră s-a situat pe locul patru după Franţa, Germania şi Polonia, iar, la producţia obţinută, pe locul şase, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Polonia şi Spania. În ceea ce priveşte randamentul, ţara noastră este clasată pe ultimele poziţii în UE.

România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament net inferior. De altfel randamentul la porumb realizat este şi în acest caz cel mai mic din spaţiul european, potrivit datelor oficiale.

Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei de floarea soarelui, ţara noastră s-a situat anul trecut pe primul loc în rândul principalelor State Membre.

Per total, conform datelor INS, producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% faţă de anul precedent, pe fondul creşterii randamentelor la hectar, astfel: porumb boabe (de două ori), orz şi orzoaică (+39,8%), grâu (+31,2%), ovăz (+16,6%). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2013 reprezintă 47,1% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,0%.

Recolta de plante uleioase a crescut cu 79,3%, datorită atât extinderii suprafaţei cultivate (+13,6%), cât şi a randamentelor la hectar. Producţii mai mari s-au înregistrat la: rapiţă (de 4,3 ori), în principal datorită creşterii suprafeţei cultivate de 2,7 ori), floarea-soarelui (+52,7%) şi soia (+45,2%). Suprafaţa cultivată cu soia a scăzut cu 13,8%.

Analiştii internaţionali: "Producţii de cereale mai mici în 2014"

Producţia mondială de cereale va scădea în următorul sezon, dar nu semnificativ, potrivit analiştilor de la International Grains Council (ICG), citaţi de presa internaţională. Prima estimare a exprerţilor ICG pentru sezonul 2014-2015 indică o producţie de grâu şi cereale de 1.949 milioane de tone, în scădere cu 18 milioane detone faţă de producţia record din acest sezon de 1.967 milioane de tone.

În acealaşi timp, iarna blândă şi primăvara caldă din aproape toata Europa au ajutat la dezvoltarea culturilor cu mult peste nivelul din perioada similară a anului trecut, agenţiile agricole din Franţa şi Marea Britanie preconizând recolte bune de cereale în acest an, condiţia culturilor grâu şi orz fiind mai bună decât în aceaşi perioa lui 2013.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb