Agricultura României are, în proiectul raportului de monitorizare al Comisiei Europene, trei "steguleţe roşii", acestea referindu-se la nefuncţionarea deplină a agenţiilor de plată, lipsa unui sistem de ecarisaj şi a celui privind înregistrarea animalelor, necesar pentru plata subvenţiilor agricole.
"Faţă de raportul din octombrie 2005 au căzut trei steguleţe legate de sistemul sanitar-veterinar, lucru benefic pentru noi întrucît îngrijorarea UE era legată de siguranţa alimentară şi de modul în care România va putea face exportul în UE", a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, într-o emisiune televizată.
În 2005, agricultura a primit şase steguleţe roşii şi anume pentru nefuncţionarea Agenţiilor de Plăţi necesare ajutoarelor agricole, pentru lipsa unui sistem de ecarisaj, a celui privind identificarea ani-malelor, pentru punctele de inspecţie la frontieră, pentru Sistemul Integrat de Administrare şi Control -IACS, precum şi pentru situaţia unităţilor de procesare.
Acesta a precizat că din cele 1.900 de măsuri pe care Ro-mâ-nia trebuia să le ia, aproape 1.300 au fost legate de agricultură, ceea ce explică faptul că peste 50% din fondurile care vor veni în România de la UE vor fi destinate agriculturii.
"Polonia - cu şase luni înainte de aderare - avea pe agricultură şase steguleţe roşii - pe ecarisaj, agenţii de plăţi, IACS, controlul bolilor fito-sanitare, identificarea animalelor şi unităţi de procesare, iar Ungaria - patru steguleţe roşii - pe agenţiile de plăţi, IACS, dezvoltare rurală şi unităţi de procesare", a precizat Chelmu. "La data integrării, Polonia îşi rezolvase problemele, ceea ce cred că vom face şi noi pentru că suntem într-o situaţie similară, cu 1,4 milioane de fermieri la plată, Polonia înregistrînd 1,2 milioane fermieri la plată", a mai spus secretarul general.
Acesta a explicat că întîrzierea în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi s-a datorat faptului că în 2005 am venit cu un buget votat în 2004 şi nu a existat posibilitatea de dezvoltare a celor două agenţii de plăţi.
"În momentul de faţă, peste 75% din personalul APIA a fost angajat şi lucrează la identificarea în teren a parcelelor", a mai spus Sorin Chelmu.
În ceea ce priveşte sistemul de ecarisaj, licitaţia organizată de ADS a fost cîştigată de un concern de firme care au demarat deja un plan de inves-tiţii, astfel încît pînă la finele anului acest sistem să fie funcţional.