Agricultura a rămas cu numai trei steguleţe roşii în proiectul raportului de monitorizare al Comisiei Europene

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 16 mai 2006

Agricultura României are, în proiectul raportului de monitorizare al Comisiei Europene, trei "steguleţe roşii", acestea referindu-se la nefuncţionarea deplină a agenţiilor de plată, lipsa unui sistem de ecarisaj şi a celui privind înregistrarea animalelor, necesar pentru plata subvenţiilor agricole.

"Faţă de raportul din octombrie 2005 au căzut trei steguleţe legate de sistemul sanitar-veterinar, lucru benefic pentru noi întrucît îngrijorarea UE era legată de siguranţa alimentară şi de modul în care România va putea face exportul în UE", a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, într-o emisiune televizată.

În 2005, agricultura a primit şase steguleţe roşii şi anume pentru nefuncţionarea Agenţiilor de Plăţi necesare ajutoarelor agricole, pentru lipsa unui sistem de ecarisaj, a celui privind identificarea ani-malelor, pentru punctele de inspecţie la frontieră, pentru Sistemul Integrat de Administrare şi Control -IACS, precum şi pentru situaţia unităţilor de procesare.

Acesta a precizat că din cele 1.900 de măsuri pe care Ro-mâ-nia trebuia să le ia, aproape 1.300 au fost legate de agricultură, ceea ce explică faptul că peste 50% din fondurile care vor veni în România de la UE vor fi destinate agriculturii.

"Polonia - cu şase luni înainte de aderare - avea pe agricultură şase steguleţe roşii - pe ecarisaj, agenţii de plăţi, IACS, controlul bolilor fito-sanitare, identificarea animalelor şi unităţi de procesare, iar Ungaria - patru steguleţe roşii - pe agenţiile de plăţi, IACS, dezvoltare rurală şi unităţi de procesare", a precizat Chelmu. "La data integrării, Polonia îşi rezolvase problemele, ceea ce cred că vom face şi noi pentru că suntem într-o situaţie similară, cu 1,4 milioane de fermieri la plată, Polonia înregistrînd 1,2 milioane fermieri la plată", a mai spus secretarul general.

Acesta a explicat că întîrzierea în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi s-a datorat faptului că în 2005 am venit cu un buget votat în 2004 şi nu a existat posibilitatea de dezvoltare a celor două agenţii de plăţi.

"În momentul de faţă, peste 75% din personalul APIA a fost angajat şi lucrează la identificarea în teren a parcelelor", a mai spus Sorin Chelmu.

În ceea ce priveşte sistemul de ecarisaj, licitaţia organizată de ADS a fost cîştigată de un concern de firme care au demarat deja un plan de inves-tiţii, astfel încît pînă la finele anului acest sistem să fie funcţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb