Agricultura - un domeniu omis la summitul pe climă

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Agricultură / 9 noiembrie 2021

Agricultura - un domeniu omis la summitul pe climă

Dezbaterile privind combaterea schimbărilor climatice continuă în această săptămână la Glasgow, pe mai multe domenii de activitate, aşa cum a fost şi săptămâna trecută, imediat după summitul COP 26 al liderilor lumii. Singurul domeniu despre a cărui influenţă în emisiile de gaze cu efect de seră nu se va discuta în cadrul acestui eveniment ce durează două săptămâni este agricultura, deşi, conform unor surse citate de Politico.eu, în cadrul summitului liderii lumii au avut printre alte meniuri şi pe cele bazate pe legume şi cereale integrale.

Potrivit sursei citate, un participant la summit a scris pe Twitter că producerea unei bucăţi de şuncă britanică are mai puţine emisii de carbon decât realizarea unui croissant pe bază de plante.

Cu toate acestea, liderii lumii şi organizatorii nu au alocat agriculturii nicio singură zi din programul evenimentelor stabilit pentru perioada 31 octombrie - 12 noiembrie. Este curios că dezbaterile despre poluarea din agricultură nu au fost incluse pe lista COP 26 atât timp cât sectorul este responsabil pentru aproape 30% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, dar este în acelaşi timp şi unul care deţine un potenţial imens ca parte a soluţiei la schimbările climatice.

Subiectul a fost adus întâmplâtor în discuţie de preşedintele american Joe Biden, care a fost singurul lider ce a vorbit despre rolul sectorului agroalimentar în combaterea schimbărilor climatice:

"În calitate de administratori ai pământului, fermierii noştri se află în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice", a declarat Joe Biden în timpul sesiunii privind accelerarea inovaţiei în tehnologie curată prilej cu care a anunţat o finanţare de 4 miliarde dolari pentru inovarea sistemului alimentar.

Singura măsură luată săptămâna trecută la summitul COP 26 şi care atinge indirect şi domeniul agricol este angajamentul privind reducerea poluării cu metan, deoarece sectorul agricol este cea mai mare sursă de metan antropic.

Activiştii de mediu au observat acest lucru şi, la finalul săptămânii trecute, au protestat împotriva viitoarei Politici Agricole Comune a Uniunii Europene, cerând chiar europarlamentarilor să nu voteze pachetul legislativ în acest domeniu, deoarece, în afara eco-schemelor, nu are prevederi suficiente prin care agricultura europeană să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Aceasta este ultima şansă de a spune clar că vă pasă de biodiversitate, natură, fermieri şi oameni", au scris pe Twitter reprezentanţii grupului "Retragerea PAC".

În schimb, fermierii europeni susţin că este necesară o exploatare mai bună a potenţialului pe care îl au sectoarele agricol şi forestier.

Christiane Lambert, preşedintele COPA (n.red. - cel mai puternic sindicat al fermierilor europeni), a afirmat că Acordul de la Paris şi obiectivele sale climatice sunt "altfel de nerealizat fără implicarea deplină a sectoarelor agriculturii şi forestiere".

"Niciun alt sector din Europa nu va putea elimina în mod natural emisiile din atmosferă. Pentru a ne oferi întregul potenţial avem nevoie atât de politici consecvente, cât şi de sprijin public general", a spus Christiane Lambert.

Harriet Bradley, responsabilă pentru Politica Agricolă Comună şi pentru Alimente, în cadrul IEEP (Institutul pentru Politica Europeană de Mediu), care a participat personal la summitul COP26, a declarat că absenţa agriculturii de la discuţii este "foarte surprinzătoare, având în vedere impactul masiv al sectorului în privinţa schimbărilor climatice şi a emisiilor de gaze cu efect de seră".

În timp ce la COP26, dezbaterea despre sectorul agricol lipseşte cu desăvârşire, în Uniunea Europeană au loc în aceste zile mai multe evenimente dedicate acestui domeniu de activitate.

Italia a avut ieri o dezbatere privind Strategia Farm to Fork şi Politica Agricolă Comună în perioada de programare 2021-2027, astăzi se va încheia o conferinţă dedicată dezvoltării zonelor rurale din UE, iar mâine la şedinţa Comitetului Agri va avea loc o dezbatere asupra planului de acţiune al UE privind agricultura ecologică şi o prezentare a directivei privind practicile comerciale neloiale în lanţul alimentar.

La începutul săptămânii viitoare, în 15 noiembrie, miniştrii agriculturii din UE vor discuta şi adopta, la şedinţa Consiliului AgriFish ce va avea loc la Bruxelles, noua strategie europeană pentru păduri pentru anul 2030.

Se pare că, în ciuda angajamentelor financiare şi politice din cadrul summitul COP 26 de la Glasgow şi a dezbaterilor ce încă au loc în aceste zile în Marea Britanie, Uniunea Europeană rămâne deocamdată singura structură ce doreşte implementarea Acordului de la Paris şi atingerea ţintelor climatice stabilite prin acesta, una dintre ele fiind zero emisii de CO2 în anul 2050.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb