Agroland Agribusiness raportează venituri de 46,3 milioane de lei şi un profit net de 1,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2023

A.F.
Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2023

Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness

Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 46,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, o scădere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, EBITDA de 2,9 milioane de lei, o scădere de 9%, şi un profit net de 1,3 milioane de lei, o micşorare cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Trimestrul trei din acest an a continuat să reprezinte o perioadă plină de provocări pentru sectorul agricol din România şi nu numai, determinată de seceta pedologică accentuată şi producţia înregistrată la nivel mondial. Astfel, în ciuda unor recolte mai mici în ţara noastră, trendul descrescător al preţurilor din primul semestru a continuat, acestea scăzând, în medie, cu 30-40%, în contextul creşterii producţiilor agricole la nivel global. Chiar şi în acest context dificil, datorită experienţei şi profesionalismului echipei, aceasta a reuşit să transforme activitatea de trading de cereale în principalul generator de venituri al companiei, cu creşteri importante atât în ceea ce priveşte veniturile încasate, cât şi cantităţile tranzacţionate. De asemenea, am înregistrat creşteri ale vânzărilor de pesticide şi seminţe input, acesta fiind un efect al majorării numărului de clienţi şi a suprafeţelor de teren pe care aceştia le exploatează", a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

Conform comunicatului, la nivelul veniturilor pe categorii, în primele nouă luni din 2023, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a fost reprezentată de activitatea de trading de cereale, care a crescut cu 39% faţă de perioada similară din 2022, până la 17,7 milioane de lei. Astfel, deşi preţurile la cereale au fost semnificativ mai mici, cantitatea tranzacţionată a fost cu 64% mai mare comparativ cu T3 2022. Categoria pesticide a înregistrat un avans de 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la 13,5 milioane de lei.

Vânzările la fertilizanţi au scăzut cu 52% în comparaţie cu primele nouă luni ale anului precedent, ajungând la 11,5 milioane de lei, achiziţia acestora fiind limitată de lichiditatea scăzută a fermierilor. Seminţele input au generat venituri de 9 milioane de lei, o majorare cu 14%, în timp ce vânzările de combustibil input au scăzut cu 4%, până la 297 de mii de lei.

"Având în vedere contextul actual, influenţat de seceta prelungită, care a dus la nerăsăriri şi la incertitudinea unei recolte care să suporte costurile actuale, suntem nevoiţi să efectuăm o nouă revizuire a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, prin scăderea cifrei de afaceri de la 76,6 milioane de lei la 61 de milioane de lei şi a profitului net de la 2,6 milioane de lei la 1,2 milioane de lei. În ciuda rezultatelor sub aşteptări din 2023, situaţia financiară a companiei rămâne una solidă, înregistrând, comparativ cu trimestrul anterior, o creştere de 457% a poziţiei de numerar şi o scădere cu 41% a creanţelor, ca urmare a gestionării eficiente din punct de vedere financiar. Suntem încrezători că anul următor va fi unul mai bun pentru agricultura din România, cu creşteri importante ale vânzărilor pe toate segmentele de inputuri. Acest sentiment pozitiv se datorează precipitaţiilor înregistrate în această perioadă în majoritatea zonelor, în timp ce preţurile la cereale pot înregistra anul viitor o creştere datorită atingerii plafonului inferior al profitabilităţii pentru fermierii români", a adăugat Florin Radu.

În primele nouă luni ale anului, Agroland Agribusiness a facturat un număr de 459 de clienţi, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a consolidării relaţiei cu partenerii existenţi, a creşterii vizibilităţii companiei şi atragerii de noi clienţi.

Acţiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 15 iunie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul AAB. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 24 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. cred ca AAB va creste asa ca acumulez

    este mai ieftina decat nrf si sta mai bine cu cashul  

    1. Va multumim pentru comentariu, domnule Cardos. Meritati pe deplin premiul "Farming, more than a hobby", obtinut la gala profit.ro in 2023. Dar si Premiul Made in Romania in 2022 pt AAB si Made in Romania in 2021 pt AG.

    Rezultate acceptabile in contextul dificultatilor majore din ramura.

    O pozitie cash rezonabila,datorii comerciale platibile chiar si cu creante neincasate in totalitate. 

    Revizuiesc bugetul intr-un mod onest avand in vedere fluctuatiile din agricultura. 

    Singura mare problema a lor e gradul foarte ridicat de indatorare pentru o casa de comert.Obligatiunile sunt 10 din 13 datorii TL financiare care efecteaza gradul de indatorare scadente abia in 2026 si atunci probabil le vor putea rostogoli intr-un context financiar mai relaxat.

    Capitalizarea era cam optimista pentru repetatele semnale de alarma in privinta realizarii bugetului. 

    se tine bine compania pe criza asta

    nu stiu de ce scad actiunile cand au profit si altii cum e HAI cu pierderi creste  

    1. Trading de motorina, cereale si inputuri = marje mici, riscuri mari , zero avantaje competitive

      nu le vezi tu ca ești hater

      îți dau doar unul

      au cel mai. mare client la trading în grup de anul viitor când agroland va produce furaje de peste 15 milioane euro 

    On topic:

    Rezultate decente avand in vedere situatia extraordinara. 

    Off topic: 

    Am cateva actiuni AAB si in vara stiu ca au dat putine actiuni gratuite (mie mi se cuveneau 2, parca), Tranzactionez prin Tradeville si nu mi-au fost incarcate in contul de tranzactionare. Cei care aveau actiuni inainte de ex-date la gratuite, v-au fost incarcate? Poate speficificati si brokerul cu care tranzactionati.

    Merci! 

    1. si eu sunt tot la tradeville si trebuia sa primesc actiuni gratuite AG.

      Am cerut lamuriri de la tradeville suport/help si mi-au trimis unde sa completez un formular. 

      Si in 2-3 zile mi le-au adaugat in cont. 

      Succes! 

      Nu de AG.

      Dar da, varianta cu formularul mi-a fost oferita si mie insa din ce imi aduc aminte erau si niste costuri aferente, costuri ce depaseau cu mult valoarea actiunilor gratuite. 

    la anul o sa creasca , cititi in raport ce spune administratorul despre agricultura

    vin si veniturile de la vanzarea catre agroland

    estimez cel putin 50 milioane lei capitalizare, acum este doar 22 milioane  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb