AICI, ACUM Inevitabilii 15 copii

MAKE, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 5 iulie 2010

Premierul Boc îşi închipuie că dă un exemplu, dar suspectăm că, de fapt, nu este în stare de altceva decît să încarce saci cu pământ.

Premierul Boc îşi închipuie că dă un exemplu, dar suspectăm că, de fapt, nu este în stare de altceva decît să încarce saci cu pământ.

Ţăranii din Săuceşti (Bacău) s-au ascuns de jandarmi, prin podurile caselor, să nu fie evacuaţi, vineri, din calea apelor Siretului.

Au preferat să rişte, din grijă faţă de avut.

Se spune că, săptămîna trecută, evacuările din pricina inundaţiilor au trecut de 20.000 de persoane.

Siretul şi Prutul au umflat Dunărea (care şi aşa era prea plină) în dreptul Galaţiului, la prefectura căruia, joi, premierul Boc şi miniştrii Blaga şi Borbely au participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Codul de alertă urma să se prelungească pînă ieri, la prînz.

Preşedintele Băsescu şi-a făcut apariţia vineri, în comuna suceveană Dorneşti, iar în Pătrăuţi a cunos-cut o sinistrată, văduvă cu 15 copii.

Era însoţit de miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, i-a scris preşedintelui nos-tru, Traian Basescu: "Este o mare emoţie să aflu despre dramaticele inundaţii care au atins Nordul României, în ultimele ore şi că deja au fost întregistrate mai mult de 20 de pierderi de persoane".

Da, bilanţul de sîmbătă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă raporta 24 de morţi şi un dispărut.

Blaga a calculat pagube de 75 de milioane de euro.

În numele crizei economice, des-păgubirile ori ajutoarele statului nu vor veni niciodată.

"Ajutaţi-vă între voi", a spus preşedintele, cu faţa la popor.

Veţi spune: "Are dreptate, ce poate face preşedintele în faţa stihiei ?!"

Şi: "Dacă n-are, n-are! De unde să scoată 75 de milioane de euro cînd tocmai vru să taie chiar şi pensiile ?!"

Da.

Atîta doar că totul putea fi evitat.

Şi morţii, şi evacuaţii, şi pagubele, şi lacrimile şi însăşi... criza economică!

Probabil ca inevitabili erau doar cei 15 copii ai văduvei din Pătrăuţi.

...ceauşescu, ceauşescu...

Dacă ne-am fi păstrat sis-temul de irigaţii din timpul lui ceauşescu, atunci am fi evitat şi nenorocirile omeneşti provocate de inundaţii, dar am fi evitat şi creşterea TVA şi tăierea salariilor bugetarilor.

Ştiţi care este diferenţa valorică dintre recoltele ultimilor douăzeci de ani şi cele care s-ar fi obţinut dacă sistemul nostru de irigaţii ar fi fost menţinut?

Am calculat noi: 50 de miliarde euro.

Ştiţi la cît se ridică datoria noastră publică, la sfîrşitul primului trimestru?

A calculat Banca Naţională: 37,8 miliarde de euro.

Concluzie: dacă ne-am fi păstrat irigaţiile, Dunărea nu s-ar mai fi umflat, nici afluenţii nu s-ar mai fi umflat, moldovenii n-ar mai fi fost evacuaţi, cei 24 de morţi ar trăi şi astăzi, dispărutul ar fi de găsit la el acasă, bugetarii concediaţi ar avea slujbe, ceilalţi norocoşi şi-ar lua salariul întreg (iar nu trei sferturi) şi azi nu ne-am sparge capul să recalculăm tarifele, adăugînd 24% TVA.

Ba, chiar, în ţară s-ar fi aflat un excedent de vreo 12 miliarde de euro faţă de datoria publică (desigur, sîntem conştienţi că banii din agricultură nu se pot duce integral la buget, dar zicem aşa, de frumuseţe, pentru că nu este fals - este cert că valoarea excedentară calculată de noi ar fi influenţat pozitiv întreaga economie şi astfel mijlocit, însuşi bugetul).

Diferenţa faţă de animal

În secolul al XVI-lea s-au produs 10 inundaţii de proporţii, în Româ-nia, în secolul al XVII-lea au fost consemnate 19, în secolul al XVIII-lea 26, în secolul al XIX-lea 28, iar în secolul al XX-lea, 42.

Cauze: schimbările climatice, reducerea capacităţii de transport în albiile minore ale arterelor hidrografice, aluvionările, îndiguirile, despăduririle din bazinele de recepţie-colectare şi diferitele construcţii în albia majoră.

Pe lîngă acţiunile de îndepărtare a cauzelor, principala metodă de apărare împotriva inundaţiilor o constituie sistemul de irigaţii (îmbunătăţirile funciare).

În definitiv, inundaţiile nu sint decît "irigaţii scăpate de sub control". Este de ajuns ca apa să fie luată sub control, dirijînd-o spre culturile agricole, ca dezastrul inundaţiei să devină un fenomen benefic, iar pagubele şi lacrimile să devină bucurii şi beneficii.

Adaptăm mediul la nevoile noastre.

Asta poartă numele de "comportament omenesc" şi face diferenţa faţă de animal.

Distrugeri neomeneşti

Sistemul nostru de irigaţii a fost vandalizat în ultimii 20 de ani: furat, tăiat cu pînza de bomfaier, vîndut la fier vechi sau scos din pămîntul arid, sub nepăsarea autorităţilor.

Asta a fost soarta unei investiţii care, după estimarea specialiştior, a valorat 60 de miliarde euro.

Dacă în 1990 aveam amenajată cu instalaţii de irigat o suprafaţă de 3 milioane de hectare (o treime din suprafaţa arabilă a ţării), acum mai pot fi irigate doar 800.000 de hectare.

Amenajările de pe 1,5 milioane de hectare au fost rase definitiv, prin distrugeri neomeneşti. Pagubele înregistrate se ridică la 15 - 30 miliarde euro.

Acum două decenii irigam 3 milioane de hectare. La începutul lunii iunie, doar 36.000...

Ce investiţii sunt necesare

Ca să reamenajăm cele 3 milioane de hectare cu instalaţii moderne de irigare ne trebuie circa 14 miliarde de euro, spun specialiştii. Imposibil de găsit această sumă în condiţiile actuale de criză, completează ei.

Pentru prevenirea inundaţiilor, autorităţile estimează că, în următorii 35 de ani, sunt necesare investiţii de circa 25 miliarde euro (1 miliard de euro anual din partea a patru ministere).

Din 2005 şi până în prezent, s-au investit, anual, 125-130 milioane euro pentru lucrări de infrastructură şi apărare împotriva inundaţiilor.

Din 2006, a început efectiv şi procesul de realizare a hărţilor de risc, însă, din cauza lipsei banilor, au fost investiţi doar 27 milioane lei, din cele 240,5 milioane lei, cât este estimat că ar fi necesar. Planurile de Apărare a Bazinelor Hidrografice au fost reactualizate în martie 2010.

Apa e nelalocul ei

Una dintre principalele probleme pentru faptul că suprafaţa irigată este extrem de redusă o constituie faptul că agricultorii nu au bani pentru apa necesară irigării culturilor agricole.

Mia de metri cubi de apă poate să coste de la 200 lei, pînă la 1.400 lei, în funcţie de distanţa de livrare şi de consumul de energie electrică, susţin specialiştii.

Potrivit lor, dacă autorităţile ar găsi o soluţie prin care tariful la energia electrică să fie redus cu 50%, atunci suprafaţa agricolă irigată s-ar tripla.

Reducerea substanţială a suprafeţei irigate anul acesta, faţă de cea irigată anul trecut, este şi o consecinţă a eliminării ajutoarelor de stat pentru agricultori.

Paradoxal, apa în exces de la inundaţii nu reuşim să o folosim pentru irigaţii.

Ne batem pentru ultimul loc în UE

Producţiile agricole la hectar, obţinute în ţara noastră, sunt printre cele mai mici din UE, din cauza lipsei irigaţiilor şi a fertilizanţilor. Potrivit estimărilor agricultorilor pentru anul acesta, producţia agricolă la hectar va fi de circa 2,2-2,5 tone.

Statisticile arată că ţara noastră a obţinut, anul trecut, o producţie agricolă medie la hectar de circa 3,4 tone, în timp ce Bulgaria a obţinut o producţie de 4,1 tone la hectar.

Producţia noastră este foarte mică faţă de cât au obţinut alte state din UE: Franţa - 7,4 tone/hectar, Olanda - 9.6 tone/hectar, Belgia - 9,1 tone/hectar, Marea Britanie - 8,2 tone/hectar, Danemarca - 8,1 tone/hectar, Germania - 7,8 tone la hectar.

Statisticile au mai scos la iveală că lipsa irigaţiilor şi a îngrăşămintelor chimice a făcut ca ţara noastră să se afle pe primul loc în UE privitor la dimensiunea suprafaţei cultivate cu porumb, dar să fie depăşită de ţara de pe locul al doilea, Franţa, a cărei productivitate a fost de trei ori mai mare.

*

Ţăranul nostru a fost întotdeauna un bun creştin.

Dependent de ploaie şi de soare, a transformat o rugăciune în salut: "Doamne"ajută!"

Noi înşine sîntem conştienţi că, deocamdată, altă speranţă nu-i.

Componenta de apărare împotriva inundaţiilor

Componenta de apărare împotriva inundaţiilor constă în peste 10.000 km de diguri, peste 1.500 de baraje cu efect de atenuare (cu o capacitate de 3,7 miliarde metri cubi) şi din peste 15.700 km de lucrări de cursuri de apă.

Administraţia Naţională Apele Române gestionează, printre altele, 7100 km de diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, iar Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare are în patrimoniu 2.270 km de diguri, din care 1.181 km la Dunăre, iar diferenţa, de 1.089 km, la râurile interioare.

Molimă în cereale

Culturile agricole au fost puternic afectate de inundaţiile care au avut loc în ultimele zile. Fermierii susţin că, dacă viiturile catastrofale vor continua, producţia de grâu ar putea să scadă, anul acesta, la mai puţin de jumătate faţă de nivelul prognozat.

În unele zone, spun fermierii, culturile de orz sunt afectate şi în proporţie de 100%, iar în sudul şi estul ţării, grâul nu a putut să fie recoltat din cauza ploilor în exces.

Autorităţile noastre estimau, pentru anul acesta, o producţie agricolă record, pe fondul unei umidităţi excesive a solului, în urma căderilor abundente de zăpadă de la începutul anului.

Producătorii agricoli mai avertizează că, după retragerea apelor, producţiile agricole vor fi afectate de bolile de plante. Unii dintre ei susţin că, după retragerea apelor, ar fi necesară chiar intervenţia aviaţiei, pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, din cauză că fermierii nu au bani de tratamente.

Situaţia pagubelor provocate de inundaţii în ultimii 20 de ani

Rapoartele puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională Apele Române relevă că, în perioada 1992-2004, pagubele produse de inundaţii au fost de 2,9 miliarde lei.

În perioada 2005-2009, pagubele produse de inundaţii (terenuri agricole, anexe gospodăreşti, lucrări hidrotehnice, drumuri, cale ferată etc), se ridică la valoarea estimativă de 9,45 miliarde lei.

În anul 2005, pagubele materiale au fost de 6 miliarde lei, în 2006 de 1,4 miliarde lei, în 2007 de 636 milioane lei, în 2008 de 1,2 miliarde lei, iar în 2009 de 125 milioane lei.

Până în prezent, autorităţile noastre estimează că pagubele produse de inundaţiile din ultimele zile se ridică la 75,6 milioane euro (circa 0,6% din PIB). În total, pagubele produse de inundaţii în ultimele două decenii se ridică la 12,7 miliarde lei (2,91 miliarde euro).

Metodologia de calcul

Ziarul BURSA a calculat producţiile agricole din 1990 şi pînă în 2009 la principalele culturi de cîmp (grîu, porumb şi sorg, orz şi orzoaică, orez), plante tehnice (floarea soarelui, soia, rapiţă pentru ulei, sfecla de zahăr, culturi de in şi cînepă), plante oleaginoase (rapiţă, soia), precum şi la principalele legume (tomate, ceapă, usturoi, ardei, varză, pepeni). Alte producţii incluse în calcul sunt cea de cartofi şi cea de furaje. Din însumarea producţiei culturilor menţionate a rezultat că ţara noastră a avut în ultimul deceniu o producţie totală de 780,5 milioane tone.

Sursa datelor o constituie Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Agriculturii. Conform opiniei specialiştilor (n.r. - l-am consultat pe Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, care a condus comisia parlamentară de anchetă pe problema sistemului de îmbunătăţiri funciare, şi ne-am sfătuit şi cu alţi specialişti din domeniu), în condiţii de irigare, producţiile agricole cresc cu 30%-50%.

Diferenţa valorică a producţiei calculată pe ultimii 20 de ani, la un curs de 3,5 euro/lei, ne-a rezultat la 50,6 miliarde euro.

Ce măsuri sunt necesare pentru reducerea riscului la inundaţii

Pentru reducerea riscului la inundaţii, autorităţile au identificat două categorii de măsuri.

În prima categorie sunt măsurile structurale: creşterea gradului de amenajare a cursurilor de apă, realizarea de acumulări frontale, poldere şi îndiguiri locale, realizarea de lucrări de atenuare a inundaţiilor în zonele cu grad ridicat de vulnerabilitate, amenajarea torenţilor, împăduriri, centuri de protecţie forestiere, lucrări pentru diminuarea efectelor eroziunii solului, strămutarea unor locuinţe şi a anexelor gospodăreşti din zonele cu risc ridicat la inundaţii.

A doua categorie este reprezentată de măsurile non-structurale: reactualizarea planurilor de amenajare teritorială din bazinele hidrografice, determinarea zonelor de inundabilitate, a zonelor de risc şi interzicerea construcţiilor în aceste zone, promovarea sistemelor de asigurare la dezastre, participarea comunităţilor locale la acţiuni de ecologizare a râurilor etc.

Instituţiile responsabile cu gospodărirea apelor

Sistemul naţional de gospodărire a apelor se află în patrimoniul Administraţiei Naţionale Apele Române şi al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Rol în gestiunea sistemului mai au Hidroelectrica şi Administraţiile Locale.

Compania de stat responsabilă cu mentenanţa infrastructurii de îmbunătăţiri funciare este Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Au fost elaborate o strategie pentru irigaţii (Strategia pentru reducerea efectelor secetelor, prevenirea şi combaterea degradării terenurilor şi deşertificării pe termen scurt, mediu şi lung, elaborată în formă incipientă în 2000, actualizată în 2008) şi una pentru prevenirea inundaţiilor (Strategia de management al inundaţiilor pe termen mediu şi lung), care a fost elaborată în 2009 şi este în curs de aprobare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Atat autoritatile cat si cei care au "ras" padurile si sistemele de irigatii ar trebui sa plateasca paguba fara drept de apel. E incredibil ca in anii cei mai negrii ai comunismului aveam mai multa grija de ceea ce se intampla in tara si paradoxal, o sansa reala la o economie functionala!!!

    1. Nu am ce sa comentezreferitor la materialul lui Make si al dlui Catalin Deacu. Totul este la obiect! Fiind de mult in tema cu problemele respective,cam37-38 ,de ani nu pot decat sa le spun celor doi autori decat un sincer bravo! Referitor la imprecatia din opinia nr 1,personal cred ca trebuie facut ceva mai mult decat o imprecatie. Si anume blocarea accesului la putere pentru totdeauna a actualelor aripi provenite din FSN-ul iliescian.Definitiv! Avem nevoie de alta clasa politica. Responsabila. Un inceput curajos, casm insolit,este transformarea PAS in PCR. In mod sigur va apare si un alt partid. Nationalist. Cu o oferta politica surprinzatoare Speram ca necazurile produse de ape ii vor convinge pe romani sa nu mai bage in seama sirenele psd-iste,pdl-iste sau pnl-istel Al caror loc este langa taranisti ! S.I.

      Cu scuzele de rigoare privind ortografia..S.I.

      ... transformarea PAS in PCR !? pas gresit S.I. ; NU STAI BINE NU NUMAI CU ORTOGRAFIA , CI SI CU TACTICA/STRATEGIA.

      Cu "scuze de rigoare" nu rezolvi dilema. 

    Acesta este rezumatul situatiei din romania referitor la Imbunatatiri funciare.Din 1990 la conducerea sectorului sant aceiasi oameni,V.Apostol,A.Radulescu care sant principalii artizani ai distrugerii.Surprinzator acestia se afla acum in MADR la conducerea sectorului.Acestia manipuleaza numitii politici care iau decizii halucinante si consecintele se vad.Cadrul legilativ este ignorat,rezultatul Anchetei Parlamentare sant ascunse,pentru a nu raspunde nimeni pentru dezastre.Se ridica intrebarea avem Presedinte dar este ORB,avem Premier dar este incompetent,avem Min. dar este marioneta in mana lui Berceanu si Videanu.Romania este formata din tara lor,Basescu,Udrea,Berceanu,Vid eanu si neamurile lor si tara noastra a celor furati,mintiti si umiliti.Nici Putin nu poate face ordine pe malul Dambovitei.poate doar Dumnezeu.

    1. Asa cum Hitler n-a putut face ceea ce a facut fara ajutorul poprului german, asa nici Basescu &Boc nu pot face nimic in fata dezastrului "construit pas cu pas" pe parcursul a 20 de ani, in care toata lumea a furat, inselat, manipulat, a distrus, a ras paduri, a furat instalatiile de irigatii, a ignorat avertismentele naturii,etc. Acum este greu sa faci ordine printr-o "banda" dezorganizata si inculta, care este astazi poporul roman ( infometat, analfabet, macinat de boli, cu forta de munca activa risipita pe tot mapamondul, cu medici care fac facultate pe banii contribuabilului si care apoi fug unde este mai bine,.....etc. Cred ca de acolo de unde este, Ceausecu rade de se prapadeste si-si zice-n barba: m-atiu tradat si m-ati ucis miseleste, acum bucurati-va de democratia pe care ati vrut-o!

      Dle anonim, eu am scris textul in conditii cam dificile.Si am procedat corect exprimandu-mi scuzele de rigoare.Pentru continutul textului nu cer scuze nimanui. Este opinia mea.Cui nu-i place, vorba unui hatru,sa scrie acasa! Inclusiv dvs dle x,y,sau z! Ca nu va convine transformarea PAS in PCR este treaba dvs. Nu divaghez pe tema asta. O voi face cu alta ocazie. Atunci cand vom sti cine este capo di tutti cappi care a ordonat din interior, la comanda externa, evenimentele decembriste. Atunci cand Romania era o tara mediu dezvoltata.Stim numele unor slugi care s-au infiltrat unde trebuie si au distrus tot ce s-a facut de romani pentru romani.Urmariti opiniile 5 si 6. In ceea ce priveste noul PCR am remarcat intr-un dialog purtat de o cunostinta si presedintele PCR, dl Constantin Rotaru,doua idei: noi vedem omul nu numai ca mijloc ci si ca scop,o idee si crimele economice ,recte distrugerea tarii in ultimii 20 de ani, sunt imprescriptibile! Asa ca aviz gastilor posdecembriste de sorginte FSN-ista. Eu nu sunt membru in noul PCR dar fiti sigur ca avand organizatii puternice in toate judetele tarii va sti sa se orienteze. In mod sigur NU va deveni o trompeta a PSD. Cum isi exprima speranta unii . Mai mult sau mai putin anonimi. Mai bine vedeti-va de oile dvs. S.I.

      Unele idei privind refacerea tarii dupa cei 20 de ani de distrugere le am expus intr-o opinie pe data de 14.06.2010. Titlul opiniei: Cui ii este frica de bau-bau? Lectura placuta! S.I.

      " Mai bine vedeti-va de oile dvs." ; dar eu n-am oi stimabile si nici nu am vrut sa am grija de oile dtale, poti sa ti le pastoresti in pace, acolo pe tapsan nici nu mai trebuie sa te tot scuzi- la fiecare doua fraze, cu ortografia; ca recomandare ti-as sugera sa nu-ti mai scri textele pe tapsan - terenul accidentat deranjaza ortografia. 

      Totusi , ca sa fiu sincer, tare as dori si eu "iluminarea" evenimentelor decembriste si mai ales postdecembriste. 

      Daca m-as semna Ixulescu sai S.I., etc. te-as ajuta cu ceva ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb