AIE anticipează cea mai mare scădere a cererii de petrol de după 1981

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2009

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a redus din nou, în scădere, estimările referitoare la cererea mondială de petrol în 2009, prognozând că în acest an vom asista la un declin de 3% - cel mai mare de după 1981, în contextul crizei mondiale.

Potrivit celor mai recente estimări ale AIE, cererea mondială de petrol va fi de 83,2 milioane de barili pe zi în acest an, cu 2,6 milioane barili pe zi mai puţin decât anul trecut. În raportul de luna trecută, AIE estima că, în 2009, cererea mondială de petrol va fi de 83,4 milioane barili pe zi.

Agenţia a explicat că la baza noii revizuiri în scădere stau datele care arată un consum petrolier mai slab decât previziunile în regiuni precum China, SUA şi Rusia. Estimările AIE au luat în calcul o scădere a economiei mondiale de 1,4% în 2009.

David Fyfe, şeful diviziei de industrie petrolieră şi pieţe din cadrul AIE, declară: "Cererea continuă să fie foarte, foarte slabă. Deşi au existat mai multe discuţii referitoare la redresarea economiei, noi credem că este prea devreme ca să luăm în calcul începutul unei reveniri depline".

În ce priveşte oferta de petrol, AIE estimează că aceasta a crescut cu 230.000 de barili pe zi în luna aprilie, la 83,6 milioane de barili pe zi, ca urmare a sporirii producţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). La sfârşitul anului trecut, OPEC s-a angajat să-şi reducă oferta de ţiţei cu 4,2 milioane barili pe zi. Însă, organizaţia a anunţat, miercuri, că a extras 25,8 milioane de barili pe zi în aprilie, comparativ cu limita de 24,845 milioane de barili/zi, stabilită la 1 ianuarie.

Amintim că, în 2008, cererea mondială de petrol a scăzut cu 0,3% faţă de 2007. Astfel, 2009 va fi al doilea an consecutiv cu o evoluţie negativă, situaţie care nu s-a mai produs după intervalul 1982-1983.

Scade preţul ţiţeiului

Cotaţia petrolului brut şi-a continuat ieri declinul, după ce AIE şi-a redus estimările privind cererea de petrol. Preţul petrolului cu livrare în iunie a scăzut cu 1,47 dolari (2,5%) ieri dimineaţă, la 56,55 dolari la New York Mercantile Exchange.

La începutul săptămânii curente, cotaţia ţiţeiului a urcat la 60 de dolari barilul, pentru prima oară în ultimele şase luni, ca urmare a ascensiunii pieţelor acţiunilor, pe fondul optimsmului legat de redresarea economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb