AIE ANTICIPEAZĂ Prăbuşirea preţului petrolului va forţa ţările non-OPEC să taie masiv producţia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2015

Goldman Sachs: "Cotaţia ţiţeiului ar putea coborî la 20 de dolari/baril"

Vineri, preţul petrolului a pierdut aproape 3% la New York

Declinul puternic al preţului ţiţeiului brut ar putea obliga Statele Unite şi alţi producători din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să recurgă, anul viitor, la cea mai mare reducere a producţiei de la începutul anilor '90, ceea ce le-ar putea permite membrilor organizaţiei să crescă livrările, conform estimărilor publicate la finele săptămânii trecute de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

AIE preconizează că producţia de ţiţei din ţările non-OPEC, printre care se numără SUA, Marea Britanie şi Rusia, se va diminua cu aproape 500.000 de barili pe zi anul viitor, acesta fiind cel mai important declin din 1992, an în care ţările respective au fost nevoite să taie circa un million de barili pe zi din producţie, în urma colapsului Uniunii Sovietice.

Cotaţiile petrolului au scăzut, în august, la cel mai redus nivel de la criza financiară declanşată în 2008, din cauza supraofertei de pe piaţă şi a temerilor investitorilor, legate de încetinirea economiei chineze.

"Nivelul scăzut al preţurilor obligă piaţa să scadă producţia şi să se adapteze cererii", potrivit AIE, care adaugă că livrările americane de ţiţei vor sta la baza declinului de anul viitor, cu aproape 400.000 de barili pe zi, după ce, în ultimii ani, producţia de profil a SUA s-a majorat semnificativ în baza exploatării zăcămintelor de şist.

În aceste condiţii, OPEC îşi menţine strategia, respectiv producţia, care se află la un nivel ridicat în pofida preţurilor scăzute. OPEC încearcă, astfel, să-şi protejeze cota de piaţă. Cel mai mare producător de petrol din OPEC, Arabia Saudită, nu este de acord cu organizarea unei reuniuni de urgenţă a cartelului pentru o intervenţie care să oprească scăderea cotaţiilor, considerând că un summit al ţărilor producătoare de ţiţei nu va reuşi să aibă efectul dorit.

AIE anticipează că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,7 milioane de barili pe zi în 2015 (nivel maxim de avans al ultimilor cinci ani), urmând ca anul viitor să sporească cu 1,4 milioane de barili pe zi, în baza preţurilor reduse. Agenţia şi-a majorat estimarea referitoare la consum cu circa 200.000 de barili pe zi pentru acest an şi pentru 2016.

În 2014, creşterea a fost de 0,8 milioane de barili pe zi (nivelul minim al ultimilor cinci ani).

AIE mai anticipează că cererea pentru petrolul OPEC va creşte la 32 milioane de barili pe zi în a doua jumătate a lui 2016 - cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

În luna august, OPEC a produs 31,6 milioane de barili pe zi de petrol, cu mult peste plafonul oficial al organizaţiei, de 30 de milioane de barili pe zi.

AIE mai arată că producţia de ţiţei a OPEC a scăzut cu 220.000 de barili pe zi în august, după ce în iulie a atins nivelul maximal ultimilor trei ani, din cauza problemelor din Irak şi a cererii mai scăzute de carburanţi din Arabia Saudită.

Cotaţiile petrolului au scăzut vineri, după ce Arabia Saudită a respins ideea organizării unui summit OPEC, iar banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. şi-a înrăutăţit semnificativ estimările pentru preţul ţiţeiului.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut 1,5% vineri, la ICE Futures Europe, atingând 48,14 dolari, iar cea barilului de ţiţei WTI - cu 2,8% la New York Mercantile Exchange, ajungând la 44,63.

"Goldman Sachs" anticipează că preţul barilului de ţiţei WTI (american) va fi de 45 de dolari în 2016, faţă de 57 de dolari, cât prognoza anterior. Conform băncii americane, anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei WTI va fi de 48,1 dolari, comparativ cu 52 de dolari, cât era previzuiunea precedentă.

"Goldman" mai estimează că, anul viitor, preţul ţiţeiului Brent se va situa la 49,50 de dolari/baril, faţă de 62 de dolari estimat anterior, iar în acest an - la 53,70 dolari, de la 58,20 de dolari, cât era predicţia precedentă.

"Piaţa petrolului se confruntă cu o supraproducţie mai ridicată decât am estimat şi ne aşteptăm ca excedentul să persiste şi în 2016. În acest context, am decis să revizuim din nou în scădere estimările privind preţul ţiţeiului", a dclarat Damien Courvalin, analist în cadrul "Goldman".

Potrivit unui scenariu sever al băncii, cotaţia barilului de ţiţei ar putea scădea până aproape de 20 de dolari, dacă excedentul de pe piaţă va depăşi capacitatea de stocare, iar nivelul producţiei nu va încetini. Analiştii băncii subliniază, însă, că acesta nu este scenariul de bază pe care l-au luat în calcul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb