AIE ATRAGE ATENŢIA: Preţul petrolului ar putea să mai crească anul acesta

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2007

Preţul petrolului brut ar putea să crească în continuare anul acesta, în pofida reducerii cererii, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). Specialiştii AIE arată că această creş­tere ar fi urmarea posibilei reduceri a stocurilor.

În raportul său lunar, publicat la finele săptămânii trecute, AIE arată că violenţele din Nigeria, scăderea stocurilor în ţările OECD şi a rezervelor de benzină din SUA, înaintea sezonului cald, alături de problemele din sectorul de rafinare, sunt factori care pot să aibă un impact negativ asupra pieţei în perioada următoare.

În ce priveşte cererea mondială pe 2007, AIE şi-a modificat în scădere previziunile. Acum, agenţia anticipează că aceasta va ajunge la 85,7 milioane de barili/zi, cu 0,1 milioane de barili mai puţin decât estima în luna aprilie. Reducerea are la bază o cerere mai redusă, determinată de vremea caldă.

AIE atrage, însă, atenţia: "Cu un preţ mediu de distribuţie al benzinei de peste 3 dolari/galon în SUA, cu numai câteva săptămâni înainte de venirea verii, când consumul este mai mare datorită concediilor, temerile legate de aprovizionare sunt tot mai mari".

Totodată, Lawrence Eagles, analist principal la AIE, declară că piaţa anticipa un necesar scăzut de petrol în China "în baza aparenţelor", însă cifrele oficiale publicate recent arată că expansiunea economică a acestei ţări sugerează o viitoare sporire a cererii. "Dacă ne uităm la creşterea PIB-ului Chinei în primul trimestru, care a fost de peste 11%, observăm că aceasta va genera un nivel al cererii de ţiţei mai mare decât cel estimat", a spus Eagles.

În prezent, un baril de ţiţei este cotat la 67 de dolari pe piaţa din Londra, respectiv la 62 de dolari pe cea din New York.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb