AIE avertizează în privinţa scăderii accentuate a stocurilor de petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2007

AIE avertizează în privinţa scăderii accentuate a stocurilor de petrol

Stocurile de petrol din statele consumatoare au înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2007, cel mai mare declin dintr-un prim trimestru din ultimii zece ani, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). Aceasta arată că scăderea ar putea continua în lunile următoare.

În raportul lunar din aprilie, AIE prognozează că cererea mondială de petrol va fi de 85,8 milioane de barili pe zi, estimarea fiind redusă cu 250.000 de barili/zi faţă de raportul precedent.

Scăderea stocurilor a contribuit la creşterea preţului barilului de ţiţei la circa 62 de dolari în prezent, comparativ cu aproape 50 de dolari la jumătatea lunii ianuarie.

"Constantăm o scădere accentuată a stocurilor în primul trimestru", a spus Lawrence Eagles, şeful diviziei AIE pentru industria petrolului şi pieţele internaţionale.

Stocurile statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au scăzut cu 80,5 milioane de barili în luna februarie. Potrivit datelor preliminare pentru luna martie, scăderea rezervelor OCDE este estimată la circa un milion de barili pe zi pentru primele trei luni ale anului. O astfel de evoluţie ar reprezenta cel mai puternic declin înregistrat după primul trimestru al anului 1996, potrivit AIE.

După publicarea raportului AIE, preţul petrolului a crescut.

Scăderea producţiei OPEC, furnizorul a 40% din necesarul global de petrol, a contribuit la declinul înregistrat luna trecută la nivelul producţiei mondiale, de 265.000 barili pe zi.

Membrii OPEC au convenit, la cea mai recentă reuniune, să menţină nivelul actual al producţiei, după ce a decis, anul trecut, să diminueze cotele de producţie cu 1,7 milioane de barili pe zi. Prima reducere, de 1,2 milioane de barili/zi, a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2006, iar cea de-a doua (500.000 de barili/zi) - la 1 februarie 2007.

Ca urmare a diminuării cererii, AIE prognozează că necesarul de petrol furinizat de OPEC se va situa între 30,4 şi 31,5 milioane de barili pe zi în acest an, cu 100.000-200.000 de barili/zi mai puţin faţă de estimările anterioare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb