Creşterea cererii globale de ţiţei a fost, în trimestrul al doilea din anul curent, cea mai redusă din 2012, evoluţie care calmează piaţa de profil tensionată din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).
AIE şi-a redus estimările pentru avansul cererii mondiale de petrol în 2014 şi 2015, în condiţiile în care, în intervalul aprilie - iunie 2014, consumul de combustibil a sporit cu 700.000 de barili/zi, în ritm anual. Creşterea este cea mai slabă de la începutul lui 2012 până acum.
Agenţia şi-a redus cu 180.000 de barili pe zi estimările privind cererea globală de petrol în 2014. AIE aşteaptă ca, anul acesta, consumul să înregistreze un avans de un milion de barili pe zi, respectiv +1,1%, la o medie de 92,7 milioane de barili/zi.
"În pofida conflictelor armate din Libia, Irak şi Ucraina, piaţa petrolului este, în prezent, mai bine aprovizionată decât era aşteptat, existând chiar un surplus în bazinul atlantic", a informat AIE, precizând: "Piaţa pare încrezătoare că OPEC poate majora producţia dacă va fi nevoie pentru acoperirea cererii în creştere, aşteptată pentru a doua jumătate a anului".
AIE notează că, în perioada iulie-decembrie 2014, cererea pentru petrolul OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) va fi de 30,8 milioane de barili pe zi, cu aproape 360.000 de barili pe zi mai mult decât a extras organizaţia în luna iulie.
Luna trecută, cantitatea de ţiţei pompat de OPEC a crescut cu 300.000 de barili pe zi, la nivelul maxim al ultimelor cinci luni: 30,44 milioane de barili/zi, după ce Arabia Saudită şi-a sporit producţia.
AIE mai arată că, în timp ce, anul viitor, cererea de petrol se va redresa, creşterea va fi cu 90.000 de barili pe zi mai redusă decât se aştepta anterior (estimări mai reduse pentru China şi Rusia). Conform AIE, consumul global de petrol va spori cu 1,3 milioane de barili pe zi anul viitor (+1,4%), la 94 de milioane de barili/zi.