Actualizare 16:00 Preţul ţiţeiului, aproape de minimul ultimilor 11 ani
Cotaţia barilului de petrol a scăzut astăzi pentru a şaptea şedinţă consecutivă, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creşterii îngrijorării potrivit căreia supraoferta de pe piaţa mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al preţurilor între OPEC şi producătorii de petrol care nu fac parte din OPEC, transmite Reuters.
La Bursa de la Londra cotaţia ţiţeiului Brent a coborât cu 3,4%, ajungând pentru prima dată după luna decembrie 2008 sub nivelul de 36,70 dolari per baril, în timp ce la Bursa de la New York cotaţia barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 2,5% până sub 34,70 de dolari.
În prezent, ţiţeiul Brent se tranzacţionează la un preţ cu doar 50 de cenţi peste minimul de 36,20 dolari per baril stabilit în timpul crizei financiare mondiale din 2008. În situaţia în care petrolul Brent va doborî acest prag atunci va fi vorba de cel mai mic preţ al petrolului înregistrat de la mijlocul lui 2004. În cazul ţiţeiului WTI, preţul minim atins în timpul crizei financiare din 2008 a fost cel de 32,40 de dolari per baril.
"Petrolul este supus la presiuni în condiţiile în care absenţa unor reduceri de producţie din partea OPEC înseamnă că supraoferta va continua", a declarat Amrita Sen, analist la centrul de reflexie Energy Aspects.
Ambele preţuri de referinţă de pe piaţa petrolului au scăzut în fiecare zi după ce la finele reuniunii ministeriale din 4 decembrie Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a anunţat că decis să nu modifice plafonul oficial de producţie.
(S.A.)
-----------
Surplusul global de petrol va persista cel puţin până la sfârşitul anului viitor, întrucât cererea de profil încetineşte, iar OPEC se arată hotărâtă să ţină producţia la un nivel ridicat, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, la data de 4 decembrie, să-şi menţină plafonul de producţie, în pofida supraofertei de pe piaţa mondială.
AIE anticipează, în raportul său lunar publicat la finele săptămânii trecute, că, anul viitor, cererea mondială de petrol va creşte cu numai 1,2 milioane barili pe zi, la 95,8 milioane barili pe zi, după ce, în acest an, a crescut cu 1,8 milioane barili pe zi, la 94,6 milioane barili pe zi.
Avansul din 2015 reprezintă un vârf al ultimilor cinci ani, generat de preţul redus al ţiţeiului.
AIE mai arată că producţia statelor care nu sunt membre OPEC va scădea cu 600.000 barili pe zi anul viitor, comparativ cu un avans de 2,4 milioane barili pe zi în 2014.
Conform agenţiei, producţia din ţările OPEC a crescut cu 50.000 de barili pe zi în noiembrie, la 31,73 milioane de barili/zi, în timp ce plafonul oficial de producţie al cartelului este de 30 de milioane de barili pe zi. Nivelul actual este cel mai ridicat din ultimele două luni şi depăşeşte cu aproape 400.000 de barili/zi media prevăzută pentru cartel, anul viitor.
AIE consideră că, în timp ce politica OPEC îi afectează pe producătorii din afara cartelului, stocurile mondiale de ţiţei se vor majora şi mai mult după ce Iranul îşi va relua exporturile, în urma ridicării sancţiunilor. Revenirea Iranului va susţine, probabil, majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimează AIE.
Abandonarea plafonului de producţie de către OPEC nu înseamnă că organizaţia va reduce producţia, deoarece marile state membre ale cartelului - Arabia Saudită şi Irak - pompează deja ţiţei aproape de un nivel record, potrivit AIE, care menţionează că OPEC nu va creşte producţia până când Iranul nu va finaliza acordul asupra programului său nuclear, care va ridica sancţiunile asupra exporturilor de ţiţei.
Vineri, la ora 09.20, pe piaţa din New York, cotaţia petrolului WTI cu livrare în ianuarie scăzuse cu 1,3%, la 36,29 dolari/baril. La Londra, preţul petrolului Brent a coborât cu 2%, la 38,93 dolari barilul.