AIE: OPEC va trebui să-şi majoreze producţia în semestrul al doilea

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2014

Turcia, China, Japonia, India, Coreea de Sud şi Taiwan sunt ţările care pot cumpăra petrol brut iranian în condiţiile în care Occidentul a impus sancţiuni acestui stat. În martie, în rândul importatorilor de ţiţei din Iran au mai intrat Albania şi Siria.

Turcia, China, Japonia, India, Coreea de Sud şi Taiwan sunt ţările care pot cumpăra petrol brut iranian în condiţiile în care Occidentul a impus sancţiuni acestui stat. În martie, în rândul importatorilor de ţiţei din Iran au mai intrat Albania şi Siria.

Importurile mondiale de ţiţei iranian, la cel mai înalt nivel de la impunerea sancţiunilor împotriva acestei ţări

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va trebui să extragă mai mult ţiţei brut în cea de-a doua jumătate a anului curent, ca să acopere cererea, în condiţiile în care producţia sa a scăzut, în martie, până la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

Într-un raport publicat la finele săptămânii trecute, AIE arată că producţia OPEC a scăzut cu 890.000 de barili pe zi în martie, la 29,62 milioane de barili, sub ţinta colectivă de extracţie a organizaţiei, de 30 de milioane de barili/zi. "Grupul va trebui să-şi majoreze producţia în semestrul al doilea", a precizat AIE, adăugând: "Cantitatea de petrol furnizată de OPEC a scăzut semnificativ în martie, comparativ cu nivelul de vârf din februarie, însă evoluţia pare că va fi de scurtă durată. Perspectivele pentru producţia OPEC sunt, de asemenea, de creştere, deşi există un risc politic considerabil".

Producţia celor 12 state OPEC a scăzut luna trecută pe fondul declinului consemnat în Irak, Arabia Saudită şi Libia, potrivit AIE. OPEC, grup care asigură aproape 40% din producţia mondială de petrol, a extras 30,51 milioane de barili de ţiţei pe zi în februarie.

AIE preconizează că OPEC va trebui să furnizeze pieţei 30,6 milioane de barili de petrol pe zi în semestrul al doilea, cu 350.000 de barili pe zi mai mult decât estima anterior. Agenţia anticipează că producţia de petrol din afara OPEC va fi de 56,2 milioane de barili pe zi în 2014, cu 200.000 de barili pe zi mai mică decât estima în martie.

Conform AIE, cererea globală de ţiţei va fi de 92,7 milioane de barili pe zi anul acesta, nivel aproape nemodificat faţă de estimarea lansată luna trecută.

1,65 milioane barili/zi - importurile mondiale de ţiţei iranian, în februarie

Exporturile de petrol brut din Iran au atins, în februarie, cel mai ridicat nivel de la momentul impunerii de către Occident a sancţiunilor împotriva acestei ţări dependente de livrările de profil, anunţă AIE.

Conform datelor agenţiei, importurile globale de petrol iranian au fost de 1,65 milioane de barili pe zi în februarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din iunie 2012. În martie, livrările externe de ţiţei din Iran sunt estimate de AIE la 1,05 milioane de barili/zi.

China, India şi Coreea de Sud au importat mai mult petrol din Iran decât arătau estimările, potrivit AIE.

Raportul AIE menţionează: "Importurile de petrol iranian sunt, pentru a treia lună la rând, cu mult peste nivelul din 2013. Importurile de profil din această ţară s-ar putea menţine la un nivel ridicat şi în aprilie".

În luna ianuarie a fost stabilit un acord interimar de relaxare a restricţiilor privind asigurările exporturilor de petrol din Iran şi deblocarea banilor deţinuţi de acest stat în exterior. În schimb, Iranul a promis suspendarea unor părţi din programul său nuclear.

Cantitatea de ţiţei iranian stocat în tancuri petroliere a scăzut la 22 de milioane de barili la finele lunii martie, de la 32 de milioane de barili în februarie, conform AIE, care citează datele E.A. Gibson Shipbrokers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb