AIE:  Sancţiunile impuse petrolului rusesc au "efectul scontat"

G.D.
Internaţional / 17 februarie 2023

Sancţiunile impuse petrolului rusesc au "efectul scontat"

Interdicţiile şi limitele de preţ care vizează petrolul rusesc au "efectul scontat", în ciuda producţiei şi exporturilor Rusiei surprinzător de rezistente din ultimele luni, a declarat Toril Bosoni de la Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), transmite CNBC, potrivit News.ro.

Embargoul Uniunii Europene asupra produselor petroliere ruseşti a intrat în vigoare pe 5 februarie, bazându-se pe plafonul de 60 de dolari al preţului petrolului implementat de marile economii ale G7 (Grupul celor şapte), la 5 decembrie.

Bosoni, şeful diviziei industriei şi pieţelor petroliere din cadrul AIE, a declarat pentru CNBC că producţia şi exporturile de petrol ruseşti s-au menţinut "mult mai bine decât erau aşteptările", în ultimele luni.

Acest lucru se datorează faptului că Moscova a reuşit să redirecţioneze o mare parte din ţiţeiul care mergea anterior în Europa către noi pieţe din Asia.

China, India şi Turcia, în special, au intensificat achiziţiile pentru a compensa parţial scăderea cu 400.000 de barili pe zi a exporturilor de ţiţei ruseşti către Europa. în ianuarie, potrivit raportului AIE privind piaţa petrolului.

De asemenea, o parte din petrolul rusesc încă se îndreaptă spre Europa prin conducta Drujba şi Bulgaria, ambele fiind scutite de embargoul UE.

Ca atare, producţia netă de petrol a Rusiei a scăzut în ianuarie cu doar 160.000 de barili pe zi faţă de nivelurile de dinainte de război, cu 8,2 milioane de barili de petrol transportaţi către pieţele din întreaga lume, a spus AIE.

Agenţia a adăugat că limitele de preţ ale G7 ar putea ajuta, de asemenea, la stimularea exporturilor ruseşti într-o oarecare măsură, deoarece Moscova este forţată să-şi vândă petrolul Urals la un preţ mai mic acelor ţări care respectă limitele, ceea ce îl face mai atractiv decât alte ţări.

În ciuda volumelor substanţiale de export ale Rusiei, Bosoni a susţinut că acest lucru nu înseamnă că sancţiunile au eşuat.

"Plafonul de preţ a fost instituit pentru a permite petrolului rusesc să continue să curgă pe piaţă, dar în acelaşi timp reducând veniturile ruseşti.

Chiar dacă producţia rusă vine pe piaţă, vedem că veniturile pe care Rusia le primeşte din petrol şi gaze "au scăzut cu adevărat", a spus Bosoni.

"De exemplu, în ianuarie, veniturile din export pentru Rusia au fost de aproximativ 13 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere cu 36% faţă de un an în urmă", a spus ea.

Încasările fiscale ruseşti din industria petrolului au scăzut cu 48% în acest an, aşa că în acest sens putem spune că plafonul de preţ îşi are efectul scontat."

Ea a subliniat, de asemenea, discrepanţa tot mai mare dintre preţurile ţiţeiului rusesc Urals şi ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional.

Primul a avut o medie de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, potrivit Ministerului rus de Finanţe, în timp ce petrolul Brent se tranzacţiona ieri la peste 85 de dolari pe baril.

Este important că bugetul Rusiei pentru 2023 se bazează pe o medie a preţului petrolului Urals de 70,10 dolari pe baril, aşa că scăderea veniturilor fiscale din operaţiunile petroliere de la an la an lasă o gaură substanţială în finanţele publice.

Bosoni a mai remarcat că sunt indicii că Moscova ar putea să nu poată realoca comerţul cu produse petroliere în acelaşi mod în care are exporturile de ţiţei, motiv pentru care AIE se aşteaptă ca exporturile şi producţia să scadă în continuare în lunile următoare.

"Observam acum o oarecare realocare a comerţului cu produse, dar nu am văzut aceeaşi schimbare ca şi în cazul ţiţeiului, motiv pentru care ne aşteptăm să scadă exporturile ruseşti şi producţia să scadă", a spus ea.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în martie, ca răspuns la cea mai recentă rundă de interdicţii occidentale, însumând aproximativ 5% din ultima sa producţie de ţiţei.

Cu toate acestea, Bosoni a spus că acest lucru este în conformitate cu aşteptările AIE.

În raportul său, AIE a sugerat că reducerea producţiei ar putea fi mai puţin pe motiv de represalii şi mai mult de o încercare a Moscovei de a susţine preţurile prin reducerea producţiei, mai degrabă decât să continue să vândă cu o reducere mare ţărilor care respectă limitele de preţuri impuse de G7.

Se preconizează că cererea globală de petrol va creşte în 2023, după o încetinire bruscă în a doua jumătate a anului 2022, China reprezentând o parte substanţială din creşterea proiectată.

AIE a spus că o creştere pronunţată a traficului aerian în ultimele săptămâni a evidenţiat rolul central al livrărilor de combustibil pentru avioane, în creşterea în 2023.

Livrările de petrol sunt de aşteptat să crească cu 1,1 milioane de barili pe zi, ajungând la 7,2 milioane de barili pe zi în cursul anului 2023, cererea totală urmând să atingă un record de 101,9 milioane de barili pe zi.

Efectele celui mai recent embargo al petrolului din Occident şi ale plafonului de preţ vor fi un factor cheie în satisfacerea acestei creşteri a cererii, se arată în raportul AIE.

La fel va fi şi poziţia Beijingului asupra activităţii interne a rafinăriilor şi a exporturilor de produse, pe fondul redeschiderii economiei sale.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Eu dacă aș fi decidentul rus, aș diminua producția de petrol și gaze naturale astfel încât sa nu vând o resursă prețioasă pe bani puțini.

    Apoi aș cere mărirea producției agricole astfel încât populația sa nu fie privată de alimente și sa nu crească importurile de alimente. Asta asigura o stabilitate financiară.  

    Apoi aș cere intensificări ale exporturilor de arme ,care aduc importante venituri statului.  

    În domeniul militar aș reduce banii pt flota rusă având în vedere caracterul continental al statului rus și aș mari fondurile alocate aviației ruse pt dotarea cu aviație de luptă modernă.  

    De asemenea as vrea ca artileria sa fie dotată cu calculatoare de tragere astfel încât sa se reducă timpul de calcul al unghiurilor de tragere. De asemenea artileria trebuie automatizata la încărcarea cu muniție deoarece se reduce timpul de încărcare cu muniție.  

    Automatizarea apărării aeriene duce la reducerea costurilor de personal și punerea la dispoziția comandantului de noi oameni.

    Submarinele le aș înveli într-un strat de aluminiu,un metal ușor amagnetic ceea ce ar duce la invizibilitatea lor pt detectoarele de metal magnetice. La Submarinele de atac aș proceda la acrosarea a 2 torpile exterioare de mărimea unor minisubmarine care să permită atacarea de la mare distanță în mod autonom ,comandate de un microprocesor și sonar propriu a marilor nave dușmane. Cu o încărcătură de luptă sporită, presupun ca nici un portavion nu ar scăpa.  

    1. Deci daca am inteles bine "artileria o dotezi cu calculatoare de tragere" si submarinele cu "microprocesoare":-)...mujici analfabeti si va mirati ca sunteti la nivelul anului 1917:-)

      Putler nu e departe de mintea ta. :)

      Exportul de resurse înseamnă excedent bugetar și alocare bani către mafii, armată, crime și furturi.

      Diminuarea producției activează efectul permafrost, distrugerea sistemului de transport, sucombare regim de securiști hoți. 

      In vara anului 2022 USA Navy a tinut un exercitiu militar numit Baltops 22, cu care ocazie a pus explozibil cu telecomanda la

      gazoductul N.S. 1+2,pe care la 3 luni de zile norvegienii lui 

      Soltenberg au detonat distrugand conductele,sustine ziaristul Seymour Hersh,posesor al Premiului Pulitzer

      Ne bucură distrugerea conductei. Puteți visa la autori.

    In Europa nota de plată pentru razboiul energetic se apropie de 800 miliarde euro,

    tările UE au alocat 681 mld euro pentru a amortiza impactul razboiului econimic

    asupra companiilor,pe primul loc în topul cheltuielilor Germania cu 270 mld euro  

    1. la atata tiparitura in EU,va mai veni inflatia la sub 5%?

      Niciodata!, 

      proletarii platesc indirect vasalitatea EU semnata de o baba si un mos senilo-hoti catre marele guru transatlantic! 

      ei baga bani sperand sa recupereze toata Ucraina careia i-au si impartit utilitatile,pamanturile arabile,resursele si bat si mai departe spre dezmembrarea Rusiei,sa faca acelas lucru ca pe vremea betivului si prostului eltan!

      dar,daca traieste Putinica,cred ca nu le vor iesi pasentele si europa de vest va manca carnat si macrou prajit,noi ceva inrudit cu ciuca,sper nu o maciuca! 

      Va vindeti pe ruble.

      Putin e pentru voi ca frati Tate pt fetite! 

      prietene,vezi RO ca merge in directia buna?dezechilibru balanta de plati minim 30 miliarde anul trecut,anul asta mai vedem!

      am ajuns piata pt nemti ,francezi si olandezi pt toate produsele de calitate f slaba,iar noi exportam animale vii,lapte si luam margarinele lor pieile tocate,branza plina de amidon! 

      exportam fier vechi,lemn bustean sau transpormat in pal,elemente brute,cu exceptia sect auto,prod cu valoare adaugata mica! 

      mai ciugulim ceva cu it,impozitat cu 1% pe micro,aduna statul de-o ciorba! 

      ne uitam ca le merge la rusi rau? 

      vei vedea peste cativa ani cand o mare parte din lume va elimina $ si eur din schimburile comerciale,sa vezi ce marja mica va ramane la tiparnita!

      asta ii doare cel mai rau pe SUA si UE,au pierdut monopolul la tranzactii cu petrol,nu mai potoi face petrol,gaze din hartie,la fel si pt UE ,care au inceput sa-i copieze pe americani aici! 

      Te ajută economic apropierea rușilor de granița României, mai mulți bani alocați pentru apărare?

      Pe americani îi doare-n barcă de alegațiile tale, dolarul e corelat cu schimburile comerciale globale. Cine dorește să facă tranzacții pe pesos sau bule să-și asigure siguranța schimburilor comerciale. Rușii plimbă nucleare pe lac, iar efectul nu prea are legătură cu siguranța, ci cu amenințarea, un pic inutil pentru schimburile comerciale. :) Dar tu mănânci găini de la tine din baie, sunt maro și fug pe pereți. 

    Sanctiunile functioneaza. In cel mai bun caz, rusii deabia isi scot banii din costul de productie.

    Putin te falimenteaza natiunile prietene!!! 

    1. Esti activist LMBTQ+,

      lasa economia celor care se pricep 

    Informatiile sunt partiale si interpretarea lor cu profund bias pro-NATO, daca ne uitam la cine este autoarea lor. Este o norvegianca care a studiat la o universitate americana din Paris.... Americano-norvegianca.... Perfect, alianta diabolica ce a cufundat Europa in frig prin sabotajul conductelor europene de gaz rusesc.

     

    Adevarul nu este cum il arata AIE. Da, ar putea fi adevarat ca bugetul Rusiei sa intre 1-2% din PIB in deficit, primul deficit in ultimii ani (fata de tarile europene sau SUA care au deficit in fiecare an de peste 20 de ani). Insa, dupa cum titra si Bloomberg, pentru acest mic pret platit de Rusia a obtinut pierderi economice de peste 1 trilion de dolari in Europa din cauza crizei energiei. 

    December 18, 2022 - The rejection of Russian gas against the backdrop of the situation around Ukraine has already cost Europe almost $1 trillion. This was reported on December 18 by Bloomberg, 

    1. Citezi din propaganda sovietică? Unde e Europa cufundată în frig? Citește și tu prostiile pe care le postezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb