Iranul a retras acreditarea mai multor inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) însărcinaţi cu monitorizarea programului său nuclear, a transmis sâmbătă acest organism al ONU, condamnând o mişcare "fără precedent", relatează Agerpres.
"Astăzi, Republica Islamică m-a informat despre decizia sa de a retrage numirea mai multor inspectori cu experienţă din Agenţie", a scris directorul general Rafael Grossi într-un comunicat.
Cu această măsură, care survine după un alt caz recent, "Iranul a eliminat o treime din grupul central" de experţi, ceea ce afectează "direct şi drastic" capacitatea AIEA de a-şi îndeplini misiunea şi de a garanta caracterul paşnic al activităţilor nucleare, şi-a exprimat el regretul.
Deşi teoretic este permisă de acordurile dintre Agenţie şi Iran, această decizie unilaterală este "disproporţionată şi fără precedent", a spus Grossi.
Este "un alt pas în direcţia greşită" şi "dă o lovitură inutilă unei relaţii deja tensionate", a adăugat el, cerând guvernului să-şi "revizuiască poziţia" şi să "rectifice situaţia".
De mai bine de doi ani, AIEA se luptă să controleze programul nuclear al Iranului, care continuă să se dezvolte, în ciuda faptului că Teheranul a negat că vrea să ajungă să deţină bomba atomică.
Republica Islamică a explicat că a făcut acest pas ca răspuns la un avertisment emis săptămâna aceasta de Statele Unite şi ţările europene din grupul E3 (Franţa, Germania şi Regatul Unit) la reuniunea Consiliului Guvernatorilor de la Viena, sediul AIEA.
În faţa "refuzului deliberat al Iranului de a coopera cu Agenţia", ele au ameninţat cu o nouă rezoluţie. Dacă Teheranul "nu pune în aplicare acţiunile esenţiale şi urgente" necesare, Consiliul "va trebui să fie pregătit să ia măsuri suplimentare", a avertizat cvartetul.
Pentru moment, puterile occidentale au rămas la o "declaraţie comună" susţinută de şaizeci de ţări, cerând Iranului să "acţioneze imediat" pentru a rezolva disputele cu AIEA.
O poziţie considerată inacceptabilă de guvernul iranian.
"Din păcate", E3 şi Washingtonul "au abuzat de spaţiul Consiliului în scopuri pur politice", a precizat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, într-o declaraţie, subliniind "necesitatea neutralităţii Agenţiei".
Republica Islamică a renunţat treptat la angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cunoscut sub acronimul JCPOA, ca răspuns la retragerea Statelor Unite decisă în 2018 de preşedintele Donald Trump.
Pactul trebuia să limiteze activităţile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Discuţiile purtate la Viena de diferite părţi interesate pentru a-l revigora au eşuat anul trecut.