Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a atras ieri atenţia, printr-un comunicat de presă, asupra situaţiilor în care adunările generale ale acţionarilor aprobă operaţiuni prin care societatea fie acordă împrumuturi către acţionarul majoritar,fie constituie garanţii asupra activelor societăţii, pentru a garanta împrumuturi luate de acţionarul majoritar, dar care nu au nici o legătură cu activitatea societăţii.
AIPC precizează că adunările generale ale acţionarilor aprobă respectivele operaţiuni numai datorită votului acţionarului majoritar, în timp ce votul celorlalţi acţionari devine irelevant. "Există chiar situaţii în care acţionarul majoritar este singurul care participă şi votează la respectivele adunări generale", mai precizează Asociaţia.
AIPC atrage atenţia că asemenea operaţiuni reprezintă situaţii clare de conflict de interese între acţionarul majoritar şi societatea respectivă, acţionarul majoritar beneficiind de active ale societăţii în interes propriu.
AIPC susţine că, în astfel de situaţii, acţionarii majoritari au obligaţia de a se abţine de la vot şi, în general, de la orice discuţii în legătură cu aprobarea operaţiunilor respective, aşa cum impune art. 127 din Legea societăţilor nr. 31/1990. Asemenea operaţiuni ar trebui astfel aprobate, potrivit AIPC, doar de ceilalţi acţionari, nu şi de acţionarul aflat în conflict de interese. Totodată, AIPC doreşte să sublinieze faptul că încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune, conform art. 275 alin. 2 din aceeaşi Lege nr. 31/1990.
AIPC mai arată: " În plus,faţă de situaţia de conflict de interes vădită, respectivele situaţii au potenţialul de a afecta grav activitatea societăţilor în cauză. Astfel, garanţiile pe care acestea le acordă în favoarea acţionarului majoritar privesc active majore, esenţiale pentru viaţa respectivelor societăţi. În măsura în care acţionarul majoritar nu mai efectuează plăţi către banca creditoare, aceasta din urmă va proceda la executarea silită a activelor aduse în garanţie de societăţile în cauză. Este evident că o asemenea situaţie va însemna că societăţile respective nu îşi vor mai putea desfăşura activitatea"
În vederea protejării drepturilor acţionarilor, AIPC solicită ASF să procedeze la monitorizarea acestor situaţii şi să dispună măsurile sancţionatorii care se impun şi, dacă este cazul, sesizarea organelor de cercetare penală. AIPC consideră că ASF este singura autoritate care are şi competenţa, dar mai ales mijloacele de a monitoriza activitatea emitenţilor şi de a întreprinde demersurile necesare atunci când se ivesc situaţii precum cele descrise mai sus.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2015, 03:58)
Asf nu este capabila sa supravegheze piata si nici nu are vreun interes sa deranjeze actionarii majoritari.
Totusi, ar trebui sa multumim pentru aceste articole de lege care favorizeaza actionarii majoritari in demersurile lor de jefuire a minoritarilor, participaltilor la initiativa celor 8 bariere, ocazie cu care o firma de avocatura participanta la aceasta initiativa a copiat o directiva europeana, fara sa inteleaga ca acolo doar se enunta niste principii. Asta in cazul in care au actionat cu buna credinta, nu la comanda vreunei parti direct interesate.