Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită din nou Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) desecretizarea contractului de privatizare a "Romtelecom", considerând că statul nu şi-a respectat angajamentul privind listarea companiei de telefonie.
Dumitru Beze, preşedintele AIPC, a declarat pentru ziarul BURSA că nu înţelege de ce statul vrea acum să aleagă un consultant juridic în finalizarea procesului de privatizare a "Romtelecom", dat fiind că, potrivit surselor de presă din anul privatizării companiei (1998), prin contract se prevedea listarea la bursă a pachetul deţinut de statul român. De asemenea, domnia sa a menţionat că, dacă va fi cazul, se poate obţine desecretizarea contractului în instanţă, "în doi ani de zile, după modelul similar din cazul ANRM - OMV Petrom". Dumitru Beze a declarat că, în urma primei solicitări de desecretizare, din 4 iulie 2011, Guvernul a refuzat să facă public contractul.
Întrebat care ar putea fi cauzele ţinerii la secret a contractului de privatizare a "Romtelecom", preşedintele AIPC a spus că, probabil, statul nu vrea să-l desecretizeze din cauza neîndeplinirii unor clauze contractuale. "Este doar o presupunere", a menţionat Dumitru Beze, ţinând să precizeze că normal ar fi ca guvernanţii să înţeleagă importanţa transparenţei în astfel de probleme. Domnia sa a adăugat că în urma desecretizării acestui contract am fi priviţi cu încredere de către investitorii străini.
AIPC precizează într-un comunicat de presă: "Având în vedere licitaţia prin care se va alege un consultant care să acorde asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, reprezentând 45,99% din capital, AIPC solicită desecretizarea contractului de privatizare a «Romtelecom», aşa cum a solicitat oficial încă din 4 iulie 2011. Conform surselor de presă din anul privatizării, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursă a pachetul deţinut de statul român. Totuşi, această listare nu s-a concretizat, deşi în ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni în această direcţie. Dacă listarea este prevăzută în contractul de privatizare, nu înţelegem de ce această operaţiune nu s-a realizat încă. Totodată, nu înţelegem cine sau de ce reprezentanţii statului nu pun la dispoziţia publicului contractele de o importanţă deosebită pentru România". Documentul a fost transmis atât presei, cât şi Ministerului pentru Societatea Informaţională şi caselor de avocatură care au depus oferte pentru acordarea serviciilor de consultanţă.
Totodată, AIPC salută decizia Guvernului de a relua finalizarea privatizării "Romtelecom" şi faptul că prima opţiune este de vânzare a acţiunilor prin piaţa de capital, şi consideră că finalizarea privatizării "Romtelecom" prin interemediul pieţei de capital este cea mai transparentă metodă, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea preţului. Potrivit comunicatului, statul poate obţine un preţ mai mare dacă listarea va fi realizată cât mai repede, odată cu ofertele publice anunţate la unele companii de stat, precum "Romgaz" sau "Hidroelectrica", întrucât aceste operaţiuni vor atrage atenţia investitorilor asupra pieţei de capital.
Guvernul a aprobat în 4 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă, contractarea serviciilor de consultanţă ale Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) privind finalizarea procesului de privatizare a "Romtelecom", pentru mai mult de 2 milioane de lei, se arată în Monitorul Oficial. Astfel, valoarea contractului anunţat iniţial, care era cuprinsă între 128.000 de lei şi 500.000 de lei, a crescut de cel puţin patru ori. Conform Monitorului Oficial, suma de 2 milioane de lei, aferentă încheierii contractelor de consultanţă pentru privatizarea "Romtelecom", reprezintă componenta fixă şi se poate angaja de la bugetul de stat prin intermediul bugetului MSI. Totodată, cheltuielile legate de plata componentei variabile a onorariului consultantului vor fi suportate de MSI, în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie.
Casele de avocatură Salans (în prezent Dentons), David şi Baias, Bulboacă şi Asociaţii, Borza şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii au depus oferte pentru acordarea de servicii juridice la vânzarea acţiunilor deţinute de stat la "Romtelecom", ne-au declarat surse apropiate companiei. Ofertele au fost deschise vineri, la sediul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
La finele lunii iulie, MSI a anunţat că statul va angaja un consultant specializat pentru vânzarea întregii participaţii minoritare pe care o mai deţine la "Romtelecom", reprezentând 45,99% din capitalul social. Potrivit caietului de sarcini, viitorul câştigător al licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare în finalizarea procesului de privatizare şi va va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul selectat de minister.
Pachetul majoritar de acţiuni al "Romtelecom" este controlat de grupul elen OTE, care deţine 54,01% din capital.