Acordurile încheiate de Airbus cu autorităţile din Franţa, SUA şi Marea Britanie pentru a închide investigaţii pentru corupţie reprezintă rezultatul informării, cooperării şi a noilor standarde de conformitate de la Airbus, informează Agerpres.
Potrivit sursei citate, compania dă asigurări că este determinată să-şi conducă afacerile cu onestitate şi informează că i s-au recunoscut meritele din partea autorităţilor pentru raportarea şi cooperarea solidă în timpul investigaţiilor.
Vineri, compania Airbus a acceptat să plătească amenzi ce însumează aproape 3,6 miliarde de euro pentru a închide investigaţii pentru corupţie deschise împotriva ei în Franţa, SUA şi Marea Britanie.
Denis Ranque, preşedintele Consiliului director al Airbus, a declarat: "Înţelegerile încheie un capitol din trecut privind practici de business inacceptabile. Întărirea programelor Airbus de conformitate este un proces prin care dorim să ne asigurăm că astfel de abateri nu se vor repeta. Înţelegerile reflectă, de asemenea, faptul că decizia noastră de a raporta în mod voluntar şi de a coopera cu autorităţile a fost corectă. Angajamentul Boardului şi al Comisiei de Etică şi Conformitate de a oferi sprijin total investigaţiei şi implementarea standardelor de conformitate recunoscute la nivel global au făcut posibile înţelegerile de astăzi."
La rândul său, Guillaume Faury, director general al Airbus, a subliniat că "înţelegerile aprobate de autorităţile franceze, britanice şi americane reprezintă un reper foarte important pentru noi, care permite Airbus să meargă mai departe şi să crească în continuare într-un mod sustenabil şi responsabil. Lecţiile învăţate permit Airbus să se poziţioneze drept partenerul respectat, de încredere care ne dorim să fim".
Totodată, o instanţă franceză a aprobat, vineri, plata de către Airbus a sumei de 2,08 miliarde de euro pentru a clasa investigaţia deschisă pentru fapte de corupţie în vânzarea de avioane civile şi sateliţi în perioada 2004-2016.
Potrivit procurorilor francezi, Airbus a ajuns la înţelegeri similare pentru a plăti autorităţilor britanice şi americane amenzi de 983,9 de euro şi, respectiv, 525,6 milioane de euro.
Amenzile au fost convenite în baza unei Convenţii Judiciare de Interes Public (CJIP), negociate de Parchetul Naţional Financiar (PNF) francez şi la care au participat judecători din cele trei ţări. Această procedură, introdusă în legislaţia franceză în anul 2016, permite unei companii urmărite penal pentru corupţie, spălare de bani sau evaziune fiscală să negocieze o amendă pentru a evita un proces, fără să ''pledeze vinovat''. Procedura a fost folosită până în prezent de cinci ori, prima dată cu banca HSBC, în 2017.
Această a şasea CJIP constituie de departe cea mai importantă amendă aplicată în cadrul acestei proceduri, a remarcat procurorul-şef al PNF, Jean-François Bonhert, vorbind despre ''o zi istorică''.