Ajutoare de stat de 29,5 miliarde lei plătite în 2023 pentru mediul de afaceri

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie

Ajutoare de stat de 29,5 miliarde lei plătite în 2023 pentru mediul de afaceri

English Version

Companiile din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ 2% din Produsul Intern Brut anual, procent care se înscrie în trendul european, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului remis Redacţiei.

Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totală plătită, respectiv aproximativ 16,5 miliarde lei. Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local.

Cea mai mare pondere (36%) au avut-o anul trecut ajutoarele de stat plătite în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 şi cele ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garanţii de stat susţinut de Eximbank).

Sursa citată mai arată: "Ajutoarele pentru obiective orizontale (ex. protecţia mediului, energie, cercetare-dezvoltare, inovare) au reprezentat 26%, iar cele pentru sectorul transporturilor-17% . Din totalul de 29,5 miliarde lei, sumă plătită sub forma ajutorului de stat, conform informaţiilor puse la dispoziţie de furnizori, două treimi au fost acordate sub formă de granturi/subvenţii şi o treime sub formă de garanţii".

Guvernul enumeră şi câteva exemple de ajutoare de stat acordate anul trecut: 112,2 milioane lei pentru realizarea platformei multimodale în portul Galaţi, 150 milioane lei pentru finanţarea suprastructurii portuare în Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Sulina, Midia, Mangalia, dar şi în porturile situate de-a lungul canalelor Dunăre-Marea Neagră şi Poarta Albă-Midia, Năvodari.

În comunicatul de presă se mai precizează că anul trecut Guvernul a avizat 220 măsuri de sprijin, totalizând un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operaţionale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) şi fonduri naţionale, iar printre priorităţile pentru anul 2024 se află: contractele pentru diferenţă în domeniul energiei regenerabile (măsură finanţată din PNNR), restructurarea companiei TAROM, acoperirea pagubelor suferite în urma pandemiei Covid, plata ajutorului de stat de 99 milioane euro pentru investiţia în valoare de peste 600 milioane euro a companiei Nokian care va construi o fabrică de anvelope la Oradea, şi dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb