ALAN AHEARN, BANCA IRLANDEI: Brexit va schimba ideologia UE

I.D.
Internaţional / 18 octombrie 2019

Brexit va schimba ideologia UE

Ieşirea Marii Britanii (UK) din Uniunea Europeană (UE) va duce la o schimbare de proporţie în însăşi ideologia care guvernează blocul comunitar, a declarat ieri Alan Ahearne, membru în boardul Băncii centrale a Republicii Irlanda, prezent la Bucureşti la invitaţia RIBA (Romania-Ireland Business Asociation) pentru o prezentare asupra impactului economic al Brexitului.

Domnia sa a declarat: "Ideologia UE se concentrează pe dereglementare, pe piaţă şi mai puţin pe stat. O ideologie de piaţă liberă. Dacă (britanicii) nu vor mai fi la masă influenţând discuţia (...) unde se va duce UE?".

Ahearne a notat că Brexitul a reprezentat o distragere pentru business-urile şi pentru cei care elaborează politicile publice (eng. policy-makers) din Europa în ultimii trei ani.

"Nu spun că nu trebuiau să se concentreze pe Brexit, trebuia, dar le-a mâncat multă muncă şi energie când, în mod ideal, acestea ar fi trebuit să meargă în altă direcţie precum dezvoltarea inteligenţei artificiale, lupta împotriva schimbărilor climatice sau reprofesionalizarea muncitorilor cu aptitudini reduse", a spus bancherul central.

Alan Ahearne a mai spus că există dovezi care arată o continuare probabilă a încetinirii economiei zonei euro, pe termen scurt.

El a explicat: "Sectorul manufacturier, în mod special, slăbeşte. Pare că economia germană ar putea să intre în recesiune tehnică pentru că sectorul manufacturier a slăbit atât de mult. Parte din această evoluţie este legată de faptul că abilitatea (Germaniei) de a face comerţ cu bunuri (s-a diminuat) din cauza a ceea ce a făcut administraţia Trump prin ridicarea barierelor în faţa Chinei, deci comerţul între China şi Statele Unite s-a diminuat, iar asta a încetinit producţia (n.r. oferta) la nivel global".

Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, Paul McGarry, a precizat că în ciuda acordului între Londra şi Bruxelles de ieri, mai este mult de muncă până acordul este ratificat atât de parlamentul britanic, cât şi de către cel european.

"Din punctul de vedere al Irlandei, suntem foarte bucuroşi că există un acord şi în mod absolut nu ne dorim să avem un Brexit dezordonat. Irlanda regretă profund pierderea UK în afara Uniunii Europene. Este foarte dezamăgitor că lucrurile au evoluat astfel. Eram foarte confortabili cu UK în UE pentru că erau aliaţi foarte apropiaţi ai noştri, eram aliniaţi în multe zone, deci ieşirea UK este o pierdere. Pe de altă parte, a trebuit să construim (noi) alianţe şi să întindem mână (eng. reach out) către alte state membre în urma deciziei UK. Am făcut multă treabă în ultimii trei ani pentru a construi alianţe", a spus McGarry.

Excelenţa sa a punctat că obiectivele Irlandei în acest proces de negociere a perioadei de tranziţie pentru Marea Britanie au fost, în primul rând, menţinerea păcii pe insula Irlandei şi protejarea Acordului de la Belfast (Acordul din Vinerea Mare/Good Friday Agreement), iar în al doilea rând păstrarea locului Irlandei în piaţa unică.

"Credem că acordul la care s-a ajuns între UK şi UE atinge aceste obiective", a spus Paul McGarry, care a adăugat că "pentru noi, rezultatul cel mai negativ al acestui proces este însăşi plecarea UK".

Alan Ahearne a mai notat în prezentarea sa că există modele matematice şi studii la Banca Angliei (BOE) care arată o posibilă pierdere în PIB de 8% pentru economia Marii Britanii în scenariul unui Brexit dezordonat fără acord. Pentru economia Irlandei, care se află în prezent la capacitate în ceea ce priveşte piaţa muncii (5% şomaj) şi creşte cu circa 4%, impactul unui Brexit dezordonat ar însemna creştere zero pe termen mediu. Economia Irlandei este într-o puternică legătură cu economia Regatului Unit, iar ieşirea din UE a UK ar modifica rutele comerciale pe care le folosesc comercianţii irlandezi pentru exporturile către continent şi ar afecta în proporţii diferite toate sectoarele economice irlandeze, cel mai puternic cel agricol.

Exporturile către UK reprezintă 15% din totalul exporturilor irlandeze, faţă de două treime în anii 1950, în timp ce importurile au o proporţie similară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb