Alba-neagra cu lefurile dascălilor

Catalin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 11 noiembrie 2008

Alba-neagra cu lefurile dascălilor

Senatul încurcă planurile Guvernului

Plenul Senatului a respins, ieri, ordonanţa de urgenţă a Guvernului Tăriceanu care amâna majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% pentru anul viitor şi care, totodată, "pasa" problema veniturilor bugetarilor următorului Executiv.

La scurt timp după ce ordonanţa a primit un raport de respingere în comisiile reunite de muncă şi învăţământ, senatorii, reuniţi în plen, au adoptat un proiect de lege, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi două abţineri, care

dă peste cap planurile Guvernului de a amâna majorarea salariilor în învăţământ. Conform procedurii, legea va ajunge în scurt timp la Camera Deputaţilor.

Vosganian, bază pe deputaţi

La puţin timp după votul Camerei Superioare, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că aşteaptă din partea deputaţilor un vot "responsabil", de respingere a legii adoptate de senatori.

"Cer partidelor să facă un gest de responsabilitate şi să explice cetăţenilor cum văd ei viaţa tuturor românilor în clipa în care se va aproba pentru bugetari o creştere salarială de 50%, care va fi urmată şi în sectorul privat", a spus ministrul.

Vosganian a subliniat că dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor sectorul privat va fi inundat de falimente, ceea ce va duce la reducerea locurilor de muncă şi, implicit, va duce la creşterea şomajului.

Moţiunea PD-L, amânată

Programate pentru luni, dezbaterile privind moţiunea de cenzură a PD-L, intitulată sugestiv "Educaţia rămâne, Guvernul pleacă" au fost amânate din lipsă de cvorum.

La începerea dezbaterii moţiunii, în sală erau prezenţi doar 121 de parlamentari, dintr-un număr obligatoriu de 232.

Liderul PD-L Emil Boc a declarat că amânarea votului moţiuni reprezintă o "umilire fără precedent a instituţiei Parlamentului".

În opinia sa, parlamentarii PNL şi PSD au realizat o premieră istorică în viaţa constituţională, după 1989, prin neprezentarea la votul unei moţiuni de cenzură.

Reprezentanţii PD-L în Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anunţat deja că vor solicita o şedinţă parlamentară care să decidă o nouă dată pentru votul moţiunii de cenzură.

"În momentul în care vom putea convoca birourile reunite vom stabili următoarea dată privind dezbaterea moţiunii", a completat preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

PSD sare cu propria moţiune

Liderii social-democraţi, Ilie Sârbu, Mircea Geaonă şi Adrian Năstase declarau, ieri, înainte de vot, că moţiunea PD-L este inutilă şi că, scopul ei, de a dărâma Guvernului înainte de alegeri, ar duce practic la amânarea acestora, fapt nedorit de PSD.

Deşi nu au susţinut moţiunea PD-L la Senat, social-democraţii anunţă că depun propria moţiune de cenzură dacă deputaţii vor vota altfel decât au făcut-o colegii lor senatori, în privinţa ordonanţei Guvernului, cu toate că, potrivit declaraţiilor lor, nu-şi doresc amânarea alegerilor.

Liderii PSD au precizat că, aproximativ într-o săptămână, Parlamentul va soluţiona, din perspectiva sa, problema salariilor cadrelor didactice.

Tăriceanu vrea pace tripartită

Deşi pare de necrezut, problema salariilor bugetarilor s-ar putea rezolva chiar, astăzi, pe cale diplomatică între Guvern, sindicate, patronate şi partidele politice care le ţin partea, evident pentru capital electoral.

Cel puţin aşa îşi propune premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu toate că, la negocieri, prezenţa sindicaliştilor din învăţământ este incertă.

Şeful Guvernului îi aşteaptă în cursul zilei de azi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi pe cei ai partidelor politice parlamentare pentru a semna un acord care să "cimenteze" o serie de principii de salarizare a bugetarilor.

Printre aceste principii se regăsesc promovarea legii unice de salarizare în sectorul bugetar, un nou sistem de salarizare, în intervalul 2009 - 2013, cu creşteri diferenţiate şi stabilirea unui raport între salariul minim şi cel maxim pe economie.

"Solicit şi sindicatelor din învăţământ să se alăture dialogului dintre sindicate şi Guvern şi să nu lase să pună în pericol viitorul României doar din considerente electorale", a spus Tăriceanu.

Premierul a reiterat faptul că toate aceste creşteri salariale ar aduce criza economică şi la noi în ţară şi a subliniat că această majorare ar fi "înghiţită imediat de inflaţie", cu efecte dezastruoase pentru toţi cetăţenii ţării.

Profesorii au pichetat Parlamentul

150 de profesori sindicalişti au pichetat, ieri, Parlamentul pentru a solicita Legislativul să abroge ordonanţa Guvernului care amâna majorarea salariilor, pentru anul viitor, demersul lor fiind încununat cu succes.

Mai în glumă, mai în serios, das­călii au anunţat că sunt dispuşi să îşi dea demisia de onoare dacă salariile lor nu vor fi majorate de la 1 noiembrie, aşa cum prevede legea adoptată, recent, de către parlamantari.

Precizăm că, astăzi, Curtea Cons­tituţională a României va dezbate sesizarea făcută de Avocatului Poporului, privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale ordonanţei prin care Cabinetului Tăriceanu a blocat majorarea salariilor cadrelor didactice.

Nervii dascălilor rămân întinşi la maxim şi după ziua de ieri, zi de la care profesorii sindicalişti aşteptau multe în privinţa problemei lor cu salariile.

Ieşiţi în stradă pentru a picheta Parlamentul, dascălii au aşteptat atât cu fluierul cât şi cu sufletul la gură votul senatorilor. În cele din urmă acesta a venit, iar ordonanţa care le amâna creşterea veniturilor cu 50% a picat. Succes parţial însă. Urmează votul deputaţilor, unde, însă, guvernarea PNL-UDMR va trage toate sforire pentru a răsturna votul Senatului. Privirile dascălilor sunt acum îndreptate către decizia CCR, care va dezbate, astăzi, sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului privind ordonanţa guvernului.

Până una-alta, Tăriceanu a obţinut deja o victorie: moţiunea de cenzură a PD-L a fost amânată, din lipsă de cvorum. Grupul parlamentar PSD nu s-a prezentat la dezbatere. Să fie un semnal pentru Guvern şi în privinţa votului la Camera Deputaţilor? PSD ameninţă deja cu moţiunea de cenzură dacă deputaţii se "sucesc" şi întorc pe dos votul senatorilor, chiar dacă nu au susţinut moţiunea de cenzută a PD-L. Până atunci, Tăriceanu se vede, azi, cu partidele şi cu confederaţiile sindicale şi patronale pentru a semna un acord în privinţa salarizării din sectorul bugetar. Să fie oare acordul de încetare a "focului" sindical până la votul deputaţilor? Rămâne de văzut. Prezenţa sindicaliştii din educaţie la negocieri este incertă. La fel şi rezolvarea problemei lor în scurt timp. Până la alegeri ar mai fi ceva timp de speculat capital electoral pentru politicieni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb