Prevederile ordonanţei de guvern aprobată joi de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în 4 şi 18 mai au atras critici atât din partea opoziţiei, cât şi din partea societăţii civile care acuză faptul că programul stabilit pentru duminică va afecta dreptul de vot al cetăţenilor români aflaţi peste hotare.
Elena Lasconi, preşedinta USR, a reacţionat vehement, afirmând că această decizie este îndreptată împotriva votanţilor din diaspora, care în mod tradiţional votează în număr mare pentru opoziţie.
Lasconi a declarat, la finalul săptămânii trecute: "Este clar o măsură împotriva votanţilor din diaspora, care l-au scos pe Ciolacu din turul al doilea la ultimele alegeri. Această ordonanţă este picătura care umple paharul pentru Toni Greblă şi cerem demisia lui. Este inadmisibil ca instituţia pe care o conduce să nu se asigure de corectitudinea procesului electoral".
Într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook, lidera USR a acuzat Autoritatea Electorală Permanentă de lipsă de transparenţă şi de eşec în organizarea alegerilor anterioare.
Europarlamentarul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional al AUR, a afirmat: "Oprirea votului în diaspora odată cu închiderea urnelor din România este o decizie absurdă, care neagă dreptul la vot al românilor aflaţi departe de casă. Aceştia mai pot vota doar dimineaţa, pentru câteva ore, deşi în unele ţări trebuie să se deplaseze zeci de kilometri până la secţia de vot. Este o batjocură la adresa milioanelor de români care contribuie la economia României şi care merită să fie reprezentaţi".
Organizaţia neguvernamentală Expert Forum a atras atenţia asupra efectelor discriminatorii ale noii ordonanţe. Articolul 5 al ordonanţei, care prevede închiderea secţiilor de votare din diaspora în duminica scrutinului la ora 21:00, ora României, este considerat o încălcare a dreptului cetăţenilor la condiţii egale de vot.
"Această măsură creează premisele pentru favorizarea unor candidaţi şi generează confuzie atât pentru administraţia electorală, cât şi pentru alegători. Nu există o justificare logică pentru această modificare, iar aplicarea ei va duce la situaţii absurde", au precizat reprezentanţii Expert Forum potrivit unui comunicat de presă emis de respectiva organizaţie. Ei au arătat că votanţii din anumite regiuni, cum ar fi Los Angeles, San Francisco sau Vancouver, vor avea un interval de vot extrem de redus, de câteva ore, în ziua principală, duminică, 4 mai.
De asemenea, Expert Forum a criticat faptul că măsurile au fost adoptate fără o consultare publică şi fără o analiză reală asupra problemelor întâmpinate la alegerile precedente. "Solicităm abrogarea articolului 5 şi explicarea motivelor pentru care Autoritatea Electorală Permanentă a propus această modificare", a concluzionat organizaţia.
Faţă de criticile de mai sus, premierul Marcel Ciolacu susţine că măsura, deşi controversată, are o justificare logică şi democratică.
Marcel Ciolacu a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o vineri, cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu: "România are o excepţie care nu există niciunde în alt stat democratic: cetăţenii români din diaspora votează timp de trei zile, în timp ce în România votarea are loc doar o zi. Este democratic ca atunci când se închide votul în ţara unde se desfăşoară alegerile, în acel moment să se închidă votul peste tot. Statul român a făcut eforturi considerabile pentru a facilita votul în diaspora. Numărul secţiilor de vot a fost dublat la ultimele alegeri, astfel încât românii să nu fie nevoiţi să călătorească mai mult de 10-20 kilometri până la cea mai apropiată secţie".
La rândul său, Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a explicat că modificarea poate fi revizuită de Parlament dacă este considerată problematică.
Toni Greblă a spus: "Schimbarea este compensată prin extinderea programului de vot în ziua de vineri. În loc să înceapă la ora 12:00, secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7:00 dimineaţa, ora locală. Majoritatea secţiilor de votare din diaspora nu vor fi afectate decât marginal. În vestul Europei, vorbim de o reducere de o oră sau două, iar în SUA şi Canada de câteva ore, în funcţie de coastă".
El a explicat că la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024, doar 26.000 de persoane au votat după ora 21:00, ora României, în diaspora. "Această cifră reprezintă un procent redus din totalul votanţilor. În compensare, votul de vineri a fost extins cu cinci ore", a adăugat şeful AEP.
Greblă a precizat că decizia poate fi revizuită: "Ordonanţa de Urgenţă va fi dezbătută în Parlament, iar până pe 18 februarie există suficient timp pentru a aduce modificări, dacă se consideră necesar".
Opinia Cititorului