ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Maia Sandu se declară solidară cu protestatarii de la Chişinău

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2016

Maia Sandu va refuza orice dialog cu noul preşedinte, socialistul Igor Dodon

Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon

Kremlinul respectă alegerea făcută de poporul Moldovei

Contestaţie la Curtea Constituţională privind rezultatul scrutinului prezidenţial

Peste 1.000 de tineri au protestat, ieri după-amiază, în faţa Guvernului de la Chişinău, faţă de modul de organizare a alegerilor, dar şi faţă de victoria candidatului Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon. Ulterior, manifestanţii au mers în marş spre sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC), unde au cerut demisia conducerii acesteia.

Igor Dodon a întrunit 52,4% din voturi după numărarea a 99,81% dintre procesele-verbale, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu - 47,6%, a informat, ieri, Unimedia.

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), şi-a manifestat, ieri, solidaritatea faţă de tinerii care au ieşit în stradă ca să conteste rezultatul alegerilor.

Aceasta a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că speră ca protestele tinerilor să îi determine pe cei care au organizat defectuos al doilea tur al alegerilor prezidenţiale să demisioneze.

"Cetăţenii au dreptul să îşi exprime punctul de vedere în raport cu modul în care au fost organizate acestei alegeri şi sper ca instituţiile statului să ia act de aceste lucruri şi să se întâmple nişte demisii acolo", a afirmat candidata PAS, citată de Agerpres.

De asemenea, aceasta a anunţat că va refuza orice propunere de dialog venită din partea socialistului Igor Dodon: "Nu am ce să discut cu Igor Dodon şi cred că el este foarte ocupat. A promis să schimbe Istoria românilor, a promis să se ocupe de peste 20 de procente din cetăţenii Republicii Moldova pe care îi consideră trădători, să se ocupe de minorităţile sexuale. Cred că este foarte ocupat. Îl lăsăm să îşi îndeplinească angajamentele".

Reacţia vine după ce Dodon ar fi declarat presei din Republica Moldova că îşi doreşte un dialog cu Maia Sandu, în condiţiile în care jumătate dintre cetăţeni au votat cu el, iar jumătate cu contracandidata sa.

De altfel, candidata PAS a menţionat că îi respectă pe alegătorii socialistului Igor Dodon, care a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică, însă i-a avertizat pe aceştia că "timpul va demonstra care sunt adevăratele intenţii ale acestui om".

"Respect oamenii care l-au votat pe oponentul meu. Ştiu că şi ei îşi doresc să trăiască într-o ţară mai bună, dar timpul va demonstra care sunt adevăratele intenţii ale acestui om. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu putem trăi mai bine într-o ţară prinsă în capcana corupţiei", a precizat Sandu.

Domnia sa a mai declarat că va înainta Curţii Constituţionale dovezi privind fraudarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi speră ca probele să fie admise de judecători: "Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi pentru a cere examinarea fiecărei contestaţii, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral".

De altfel, candidata PAS a cerut din nou demisia preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, şi a ministrului de externe Andrei Galbur, "pentru faptul că au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova din diaspora de a-şi exercita dreptul la vot".

Maia Sandu a acuzat public faptul că "aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere": "Oponenţii noştri au folosit metode necinstite, manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass media care nu au fost neapărat independente pe alocuri, chiar şi servicii speciale. Noi am respectat oamenii şi legea şi sprijinul dumneavoastră impresionant demonstrează că vă doriţi astfel de politică, o politică făcută cu bun simţ. Eu vă promit că noi nu vă vom dezamăgi. Aceste autorităţi care nu sunt legitime şi-au dat arama pe faţă încă o dată. Toate instituţiile subordonate lor, cu mult cinism au dispreţuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri".

Aceasta a mai subliniat că "cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri, iar adevăratul câştigător şi profitor este Vlad Plahotniuc".

Dodon va întreprinde prima vizită peste hotare la Moscova

Igor Dodon, cel de-al cincilea preşedinte al Republicii Moldova, va efectua prima sa vizită oficială peste hotarele ţării în Federaţia Rusă, potrivit Sputnik Moldova. Şeful staff-ului electoral al socialiştilor, Ion Ceban, a precizat că acest lucru se va întâmpla doar după finalizarea tuturor procedurilor juridice privind confirmarea în funcţie a şefului statului. Potrivit Codului Electoral, CEC are la dispoziţie cinci zile pentru a totaliza rezultatele alegerilor, iar timp de trezi zile trebuie să transmită toate actele necesare Curţii Constituţionale, care urmează să confirme sau nu rezultatele alegerilor.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, l-a felicitat ieri pe Igor Dodon cu ocazia victoriei obţinute în cadrul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează serviciul de presă al Kremlinului.

Vladimir Putin a subliniat faptul că rezultatele votării "denotă un sprijin larg din partea alegătorilor pentru cursul promovat de Igor Dodon în vederea instaurării stabilităţii sociale şi economice în ţară şi stabilirea unor priorităţi de politică externă echilibrate". Liderul rus şi-a exprimat disponibilitatea de a avea un dialog constructiv şi o conlucrare activă privind dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie şi cooperare, de la semnare căruia se împlinesc zilele acestea 15 ani, mai precizează Sputnik Moldova. "Vladimir Putin l-a invitat pe Igor Dodon să viziteze Rusia şi i-a urat succes în activitatea sa responsabilă în calitate de şef al statului", se mai arată în mesajul de la Kremlin.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale din Rusia, Dmitri Peskov, a declarat, citat de RIA Novosti: "Kremlinul respectă alegerea făcută de poporul Moldovei şi îl felicită pe candidatul care a învins în alegerile prezidenţiale. În acelaşi timp, Rusia este impresionată de declaraţiile liderului cursei electorale, care demonstrează disponibilitatea acestuia de a activa în vederea normalizării relaţiilor cu alte state".

Acesta a reamintit că Rusia şi Moldova au avut relaţii foarte strânse. "A urmat o mişcare spre înrăutăţirea relaţiilor noastre", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, adăugând că Rusia este şi a fost un adept consecvent al normalizării relaţiilor cu Moldova.

Iohannis: "Este necesar ca noul preşedinte al Republicii Moldova să îndeplinească mandatul său cu înţelepciune şi echilibru"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este necesar ca noul preşedinte al Republicii Moldova să îşi îndeplinească mandatul cu înţelepciune şi echilibru, punctând că România sprijină traseul european al ţării vecine.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de votul exprimat de cetăţenii Republicii Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele României consideră că este necesar ca noul preşedinte să îndeplinească, cu înţelepciune şi echilibru, mandatul său, având în vedere responsabilitatea deosebită care revine acestuia în respectarea întocmai a atribuţiilor constituţionale ale funcţiei de şef al statului", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Şeful statului apreciază faptul că "singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurării stabilităţii politice interne şi al implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în continuarea şi consolidarea procesului de reforme destinate modernizării statului şi susţinerii parcursului european, în beneficiul direct al cetăţenilor moldoveni".

"Preşedintele României reafirmă, în acest scop şi pe această bază, sprijinul ferm al ţării noastre pentru traseul european al Republicii Moldova şi evidenţiază susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova şi pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi autorităţile locale ale Republicii Moldova, în acord cu aşteptările cetăţenilor săi", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte slab interes al ziarului Bursa pentru subiectul "Republica Moldova".

    Dupa ce, ieri, editia tiparita a ziarului n-a avut absolut nicio stire despre alegerile care tocmai se terminasera, azi subiectul este expediat rapid, impersonal si rece. 

    1. lasa ca-i intereseaza razboiul cu bnr

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb